7 tajni izuzetno srećne dece

Kada se priča o deci ljudi ne misle dovoljno o sreći, oni misle o uspehu, oni misle o poređenjima, razmišljaju o prekretnicama, školovanjima i sjajnim trofejima. Oni previše razmišljaju o tome kako se oblači vaspitačica,  više misle o tome da li će njihova deca  biti vođe u igri, nego  koliko će biti srećna dok se igraju.

srecno dete

Misle o tome koliko utakmica 9-godišnjak mora da odigra ne bi li poboljšao svoje  mogućnosti da se kasnije upiše u neku dobru školu sporta ili klub.

Previše razmišljaju o preprekama koje za roditelje čine jedan iscrpljujući posao, ali ne provode dosta vremena misleći o tome šta njihovu decu čini srećnom.

Nekada davno, detinjstvo je bilo ispunjeno danima koje su deca provodila napolju, a veoma malo gledala TV. Bili su jako kreativni, i uspeli su sami sebe da zabave običnim kartonskim kutijama i kartama. Oni su se igrali, učili i socijalizovali su se.

Ali, najbitnije od svega, bilo im je zabavno.

Život je danas dosta isplaniran. Imate plan svakoga dana, časove koje treba da pohađa… Nema više dana kada se slobodno igraju i prave nešto ni iz čega. Mnogo dece danas, samo prate isplanirno vreme.

Ne može se reći da deca nisu srećna, mnoga jesu. Mnoga deca i dalje imaju mnogo avantura u životu i igraju se u svojim dvorištima, ali mnogi to i ne rade. Mnogi jednostavno prate plan. I to je šteta,  zato što bi detinjstvo trebalo pre svega da bude srećno.

Kako da se fokusiramo na sreću, još uvek postoji puno toga što moramo da uradimo. Možete da udahnete, ne brinite, velika mašina veša će vas sačekati, ali odvojite vreme i promislite šta decu čini srećnom.

Evo 7 tajni srećne dece:

  1. Oni jedu na vreme

Znam šta mislite. Ovo je previše jednostavno da bi bila prava roditeljska strategija. Razmislite ponovo, da li ste ikada bili toliko gladni da ste želeli da vrištite. Tako se deca osećaju kada propuste užinu, ili kada moraju da čekaju dva sata da dođe vreme za porodičnu večeru. Kada jedu u pravilnim intervalima, time hrane i mozak i telo i drže glad pod kontrolom. Kada su deca smirena i zadovoljna, ona su i srećnija.

  1. Treba da imaju miran san

Znam, neka deca spavaju bolje od druge. Iako je ovo istina, to nije izgovor za one koji nemaju naviku da spavaju dovoljno. Deca treba da nauče kako da spavaju, a na nama je da ih tome naučimo. Kada su potpuno izmorena, ona su i plačljiva. Kada su odmorna i spremna da se suoče sa novim danom, ona su i srećnija. Učinite da spavanje i ta konstantnost odlaska u krevet bude prioritet.

  1. Igraju se bez instrukcija

Nestrukturisano igranje, čini se kao izgubljena umetnost. Ranije su deca se zabavljala sama, danas, deca imaju toliko obaveza, i toliko igračaka a premalo vremena da se igraju sa njima. Naravno, poželjno je da imate sve te kamiončiće i pištaljke, ali ubacite i drvene kamiončiće i kocke da nešto naprave sami.

Molimo vas, pogledajte u taj zgusnuti raspored i pronađite deo dana kada dete može samo da se igra. Igranje je dobro za dušu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA