4 razloga zašto je mlečna formula bolji izbor od kravljeg mleka

Dolazak bebe na svet je jedna od najvećih i najlepših promena u životu jedne porodice i svakog njegovog člana a posebno majke.

Foto: Pexel

Pripreme, odluke, radosti i strepnje samo su deo celog procesa koji počinje onim magičnim periodom od devet meseci. Pored toga, kako opremiti bebinu sobu, priprema za porođaj, održavanje dobrog zdravstvenog stanja i jedno od pitanja koje buduće majke sebi često postavljaju vezano je za ishranu bebe. Većina majki odlučuje da doji svoje bebe i to je ono što je za jedno maleno živo biće najkorisnije, najzdravije i najbolje što jedna žena može dati od sebe u prvim danima i mesecima detetovog života.  Ukoliko majka iz objektivnih razloga ne može da doji, mlečna formula (adaptirano mleko) je neuporedivo bolje i bezbednije za bebu od kravljeg mleka!

Ukoliko je dojenje uspostavljeno, ono treba da se nastavi i tokom druge godine.

Roditelji često imaju dilemu da li po prestanku dojenja beba treba da nastavi sa kravljim mlekom ili sa mlečnom formulom. Brojni su razlozi zbog čega je mlečna formula pravi izbor za dete sve do treće godine života.

1. Velika količina proteina iz mleka u najranijem periodu dovodi do gojaznost

Mlečne formule sadrže proteine u količini koja je prilagođena bebinim potrebama i naravno njenom uzrastu. Sa druge strane, upotreba kravljeg mleka kod ovako male dece može dovesti do kasnijih problema sa zdravljem i pre svega gojaznošću. Zbog čega?

Naime, kravlje mleko ima daleko više proteina od adaptiranog a sami molekuli tih proteina su veći i automatski teži za varenje. Preterani unos proteina u najranijem periodu dovodi do gojaznosti tokom života. Veoma je važan i odnos proteina koji se nalazi u sastavu mleka ili mlečne formule. Sve kvalitetnije mlečne formule sadrže proteine u odnosu koji je potreban za pravilan rast i razvoj. U formulama sa oznakom 2 i 3 odnos proteina se menja i svaka od ovih formula je namenjena za određeni period rasta.

 2. Veliki alergijski potencijal kravljeg mleka

Kao što smo već napisali, proteini kravljeg mleka su veći i teži za varenje od proteina koji se nalaze u adaptiranim formulama. Upravo iz tog razloga, proteini kravljeg mleka, imaju veliki alergijski potencijal, zbog čega se korišćenjem kravljeg mleka u ranom periodu odrastanja povećava verovatnoća za nastanak alergije na kravlje mleko. Ako jedan od roditelja ima alergiju na hranu, ili ako stariji brat ili sestra imaju podatak o alergiji na kravlje mleko, rizik se višestruko povećava. Mlečne formule imaju proteine razdeljene na delove koji su prilagođeni – “adaptirani” za decu koja sa majčinog prelaze na kravlje mleko, po čemu su mlečne formule i dobile popularan naziv adaptirano mleko.

3. Kravlje mleko sadrži male količine gvožđa

Iako se misli drugačije i često možemo da čujemo putem različith reklama da je kravlje mleko veoma zdravo, puno vitamina i minerala, zapravo je situacija drastično drugačija. Pre svega, količina gvožđa u kravljem mleku je minimalna, pa čak i zanemarljiva. Kravlje mleko sadrži velike količine soli koje ne dozvoljavaju korišćenje gvožđa iz drugih namirnica kao na primer iz mesa. Gvožđe ulazi u sastav crvenih krvnih zrnaca koja su važna za prenos hranljivih materija do svih delova tela, a usled njegovog nedostatka može da dođe do pojave anemije. Za razlliku od kravljeg mleka, u mlečnim formulama je smanjena količna soli i dodato je gvožđe, što je još jedan od razloga zbog čega je važno da se do treće godine života koriste mlečne formule prilagođene za uzrast. Količina mleka koju dete pije varira sa uzrastom, ali svakako dete do godinu dana ne bi trebalo da pije više od litar mleka ili mlečne formule na dan, a od prve godine najviše do pola litra dnevno.

Humana PROBALANCE mlečne formule su savremene mlečne formule koje bebama pružaju pažljivo izbalansiranu ishranu. PROBALANCE je rezultat posvećenosti da bebama pružimo ishranu koja obezbeđuje njihov prirodan razvoj: pažljivo izbalansiranu, sa svim potrebnim hranljivim sastojcima i u količinama koje su prilagođene uzrastu bebe.
Za razliku od visoko adaptiranih formula, kakve su Humana mlečne formule, kravlje mleko ne zadovoljava fiziološke i nutritivne potrebe odojčeta i malog deteta u prve dve godine života. Kada su adaptirane formule u pitanju, odnos proteina, masti, vode i minerala u mlečnoj formuli je sličan kao u majčinom mleku, a ono što je najbitnije jeste da je sličniji nego u kravljem mleku. Mlečne formule HUMANA iz Nemačke su adekvatna alternativa majčinom mleku ukoliko majka ne doji i kao takve obezbeđuju pravilan razvoj odojčeta i malog deteta.

4. Omega 3 i omega 6 masne kiseline za razvoj mozga kod beba

Za razliku od kravljeg mleka, mlečne formule sadrže optimalan odnos i količinu omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje su značajne za kognitivni razvoj odojčeta. Pored toga, Omega 3 i omega 6 masne kiseline veoma su bitne za razvoj bebinog mozga, nervnih ćelija i vida. Kod kravljeg mleka, ovaj odnos jednostavno nije optimalan i ne odgovara bebinim potrebama. U mlečne formule su dodati vitamini A, C, D i mnogi drugi kao i mikroelementi kao što je cink koji u kombinaciji doprinose dobrom funkcionisanju imunog sistema.

Upravo iz svega toga, možemo da kažemo da ukoliko mama ne doji svoju bebu, adaptirane formule su jedini pravi izbor. Roditelji se često odlučuju za kravlje mleko iz finansijskih razloga, jer je povoljnije u odnosu na mlečnu formulu, ali u ovom periodu bebinog i detetovog rasta treba voditi računa pre svega o razvoju i zanemariti finansijski momenat.

Ukoliko se roditelji i pedijatar odluče da je bebi potrebna mlečna formula u ishrani, savetuju se za korišćenje mlečne formule prijatnog ukusa koje mogu da prate svaku fazu napredovanja bebe. Šta to znači kada kupujete adaptirano mleko? Ukoliko iz bilo kog razloga mama nema dovoljno mleka ili ne može da doji svoje dete od šestog meseca do prve godine treba da pije mlečne formule sa oznakom 2, a mlečne formule broj 3 kada beba napuni 10 ili 12 meseci. Mlečne formule sa oznakom 3 se preporučuju tokom cele druge godine, do trećeg rođendana i predstavljaju pravi izbor kod dojenih beba kao pravilan prelaz na korišćenje kravljeg mleka tokom odrastanja.

Podela po mesecima nije striktna u dan i može da se završi sa započetom formulom a onda da se predje na narednu u sledećih nekoliko dana u odgovarajućem periodu kada se potroši prethodna.

Nova Humana pakovanja MY PACK sa PROBALANCE mlečnom formulom imaju sigurnosnu nalepnicu na poklopcu, a zaštitna barijera osigurava bezbednost i svežinu praha. Lako se otvara i sipa jednom rukom, čak i kada mama u drugoj ruci drži bebu ili radi još neki od poslova istovremeno.

Nema bolje hrane od majčinog mleka ali ako već beba mora da bude na mlečnoj formuli treba se opredeliti za formule sa pažljivo odabranim hranljivim sastojcima u pravilnom odnosu, sa najkvalitetnijim sastavom proteina i prebioticima sličnim majčinom mleku. Zato kada birate mleko za svoju bebu, birajte je pažljivo, baš kao što ste birali i bebino ime. U pitanju je hrana koja će učestvovati u izgradnji jednog malog organizma koji tek upoznaje svet. Izborom dobre i kvalitetne ishrane deteta dugoročno delujete na zdravlje svog deteta i poboljšavate njegov imunitet. A svi znamo da je samo zdravo dete – srećno dete.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Humana

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA