13 načina kako da odgajite decu koja se vole i brinu jedni za druge

Ako imate decu onda znate da borba među njima može izgledati kao da nema kraja. I dok to nas roditelje izluđuje, to je u stvari sasvim normalno i zdravo da se braća i sestre svađaju. Međutim, gde je linija između normalnog i onog što nije normalno? Kako možete biti sigurni da će vaša deca kad odrastu biti i složna? Evo 13 načina kako da odgajite decu koja se međusobno vole i brinu jedni od drugima

Foto: flicr

1. Počnite rano – napravite dobru vezu među njima 
Čak i ako imate tinejdžera, još uvek nije kasno. Međutim , ako imate bebe  ili malu decu onda imate sreće. I divnu priliku da počnete rano. Budite sigurni da ste ih naučili koliko je važno da se slažu I da budu fini jedni prema drugima. To je i način na koji se vi odnosite prema njima.

2. Naučite ih da imaju ‘Mi mentalitet ,’ a ne ‘Ja mentalitet . “
Suočimo se sa ovim – ljudska bića su prilično sebična. To je mehanizam preživljavanja.. Dakle ono što roditelji treba da urade jeste da ne uče dete “ja” mentalitetu. Recite svojoj deci da su oni tim, u stvari cela porodica je tim. Sve što jedan radi, utiče na onog drugog. Ako ih dovoljno puta podsetite na to, na kraju će shvatiti.

3. Pokažite im  način  kako da argumentuju

Prvo pogledajte sebe. Kako se vi sukobljavate sa drugim ljudima (posebno sa roditeljima)? Da li vičete jedni na druge? Ili sednete I mirno razrešiti problem na racionalan način. Nadam se da je ovo drugo  Ali ako ne umete mirno da razrešite konflikt, morate početi raditi na veštinama kako da prevaziđete problem argumentima I naučite svoju decu da urade isto. Naučite ih da postoje pozitivni načini da se izbore sa problemom.
4. Prepoznajte i podstičite decu kada jedan od njih ostvaruje nešto

Možda je Džoni osvojio prvenstovo u košarci, ili  je  Džejn imala odlične ocene tokom cele godine. Šta god da jeste, proverite da li slavite sve uspehe. Da li su deca čestitala jedno  drugom. Čak I ako je jedan uspešniji od drugog,iI dalje morate biti pozitivni i ohrabriti onog drugog da pokuša ponovo. Recite im da ste ponosni na sve njih. Svi su oni jedinstveni. 

5. Naučite ih da poštujuju prostor i stvari onog drugog

Lične granice su važne za mnoge ljude. A kada se pređe granica obično nastaje konflikt. Naučite svoju decu da ponekad ljudi žele da budu sami. Ako žele da pozajme igračku ili neki drugi predmet, moraju da traže dozvolu. Ne smeju uzeti od druge osobe zato što predpostavljaju da je to u redu.
6. Pokažite im kako se daju i primaju izvinjenja

Siguran sam da smo svi videli patetična izvinjenja naše dece mnogo puta. Znate ono kada prevrnu očima i mumlaju da im je žao. Neka gledaju jedni drugima u oči I jasno govore “žao mi je” sve dok se ne uverite da je zvučao kao da su tako i mislili. Onda im kažite kako je lako reći te reči, ali kada je nekome stvarno žao, on i promeni svoje ponašanje.

7. Često ih podsetite da nisu centar univerzuma.

Nažalost ni mnogi odrasli ne znaju ovo. Ali ako naučite decu ovu jednostavnu činjenicu na vreme, to će im pomoći da odrastaju zajedno. Neće sve uvek ići dobrim putem. Ponekad se mora napraviti kompromis, kao u razvoju “Mi mentaliteta”.

Podeli:

Komentari

  1. MilicaMarko says:

    Divni saveti


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA