10 stvari koje treba razmotriti kada kupujete kolica za bebu

Radost koju donosi roditeljstvo ide ruku pod ruku sa novim odgovornostima. Jedan od najlepših osećaja na svetu je dobiti bebu i oni koji to dožive su istinski blagosloveni.

Foto: Pexels

Međutim, dolazak deteta na svet za roditelje znači i niz novih obaveza i zadataka. Posebno ako ste po prvi put postali mama i tata možete uvideti da je prilično izazovno odgovoriti na sve nove zahteve.

Među pitanjima koja naročito brinu novopečene roditelje svakako je i ono kako odabrati kolica za svoje novorođenče. Ova “kolevka na točkovima” je izuzetno korisna i zapravo neophodna kada putujete automobilom ili želite da izvedete bebu u šetnju. Zbog toga je veoma važno da prilikom kupovine pažljivo razmotrite sve faktore i tako napravite najbolji mogući izbor za svog mališana. Pročitajte o kojim detaljima vredi promisliti pre nego što kupite nova bebi kolica.

Izaberite kolica za bebe na osnovu svog životnog stila
Na tržištu bebi opreme postoje razni modeli kolica za bebe što ponekad može da zbuni roditelje. Primera radi, pored kolica standardne veličine moguće je izabrati i kišobran kolica, kao i 2u1 i 3u1 modele koji obuhvataju auto sedište i korpu. Neće biti jednostavno opredeliti se, pa je stoga najpametnije da razmislite o svom životnom stilu i afinitetima.
Ako planirate da izlazite u česte šetnje, potrebna su vam kolica za bebe. Međutim, kada imate mali gepek, možda je bolje da kupite kišobran kolica ili neki laganiji model manjih dimenzija. S druge strane, za novorođenče je sigurnije izabrati kolica sa čvrstom korpom ili neki od modela koji dolazi sa dodatkom baš za tek rođene bebe. U svakom slučaju, bez obzira na cenu, kolica treba da odgovaraju bebi i vašim potrebama.

Razmislite o lakoći sklapanja i podizanja kolica
Podizanje kolica, sklapanje i rasklapanje važni su kriterijumi prilikom kupovine prvog “bebi vozila”. Izbegnite bespotrebne komplikacije koje dolaze sa kupovinom preteških kolica koja ne možete sami nositi ili podići. Možda se možete naći u situaciji da morate sami da izvučete kolica iz gepeka ili da ne radi lift u zgradi, a da pritom, naravno, držite bebu u rukama.
Prema tome, kada u prodavnici pregledate i isprobavate razne modele, ako smatrate da su neka kolica teška i da ne možete sami upravljati njima, nemojte ih kupovati. Ono što treba tražiti jesu čvrsta, stabilna, ali lagana kolica.

Kupite kolica sa autosedištem
Ako ćete puno putovati sa bebom, morate razmisliti o kompatibilnosti kolica sa autom, kao i o bezbednosti i autosedištu. Postoje modeli kolica koji dolaze sa ovim dodatkom, tako da ne morate da razmišljate o odvojenoj kupovini.
Zamislite koliko sve može biti lakše ako možete samo da odvojite od kolica autosedište sa bebom i postavite ga u automobil – bez dramatičnog buđenja i pomeranja mališana! Naravno, isto važi i za obrnute situacije. Bebe lako zaspu tokom vožnje, a kada stignete na odredište, možete podesiti autosedište na kolica i nastaviti šetnju a da preskočite buđenje, plač i nervozu. Ovakvi modeli su uglavnom skuplji od standardnih kolica, ali ako redovno putujete i te kako se isplate.

Obratite pažnju na dodatke
Vaša beba može biti stara nekoliko meseci ili godinu dana, ali u svakom slučaju ona ima potrebe koje treba ispratiti i zadovoljiti. Važno je da proverite da li model kolica koji vam se dopada ima, primera radi, držač za čašu ili suncobran za zaštitu od sunca. Ako planirate šetnje i po hladnom vremenu, značilo bi vam da uz kolica dolazi i dunjica ili kabanica. Predviđeno mesto za odlaganje bebi torbe, korpa za igračke ili neseser sa pelenama takođe mogu biti korisna i dragocena karakteristika.
Razmislite bez kojih elemenata ne možete da zamislite šetnju s bebom i prema tome birajte model kolica koji vam najviše odgovara.

Točkovi su važni
Možda planirate izlaske po kraju ili parku gde su staze i trotoari u odličnom stanju, ali treba predvideti i neke ne tako “udobne” šetnje. Naime, bez obzira na puteve kojima ćete voziti bebu u kolicima, od neprocenjivog značaja će biti prilagodljivi točkovi.
Kada kolica imaju kvalitetne i jake rotirajuće točkiće biće lakša za upravljanje, i štitiće bebu od većih potresa tokom vožnje džombastim stazama. Kolica moraju da odgovaraju svim dobrim i lošim uslovima na putu, štiteći bebu od svih mogućih opasnosti.

Proverite koliki je raspoloživ prostor za skladištenje kolica
Bez obzira koliko ćete često koristiti kolica, ona će i dalje biti u prtljažniku vašeg automobila ili u ormaru veći deo vremena. Stoga je neophodno proveriti dimenzije raspoloživog prostora i prema tome birati veličinu kolica. Može biti poprilično problematično ako kupite veća kolica od gepeka automobila ili ako živite u malom stanu i jednostavno nemate gde da ih odložite – čak i kada su sklopljena.
Dakle, razmislite gde je najbolje i najjednostavnije da odlažete kolica kada ih ne koristite, izmerite prostor, pa tek onda krećite u obilazak prodavnica bebi opreme.

Bezbednost je ključna
Kolica moraju da imaju zaključavanje točkova kako ne bi krenula sama napred ili nazad, kada ih zaustavite. Takođe, beba treba da bude vezana sigurnosnim pojasevima kako ne bi skliznula ili pala. Većina modernih kolica danas poseduje ove karakteristike, ali za svaki slučaj proverite pre nego što donesete odluku o kupovini.
Ako je moguće, isprobajte kolica pre kupovine
Kada odlučite koja kolica ćete kupiti, proverite sa prodavcem da li postoji mogućnost da ih izvedete u probnu vožnju. Pustite bebu da sedne u kolica, pričvrstite pojaseve i izađite van. Tek tako možete sigurno znati kakva su podešavanja, smer točkova, koliko se lako kreću i jesu li bezbedna i udobna za vašeg mališana. Jednom kada budete sigurni, samo nastavite da kotrljate!

Držite se svog budžeta
Svako želi da svom detetu pruži najbolje, ali to ne znači da morate potpuno da izađete iz okvira svog budžeta. Od prvih kolica na tržištu do današnjih dana proizvođači bebi opreme stalno rade na unapređenju kolica koja plasiraju, pa postoje različiti dodaci i karakteristike. Prema tome, nije teško doći do neke skupocene, pa čak i luksuzne varijante.
Da biste izbegli preterani trošak, odlučite o budžetu pre nego što krenete u kupovinu. Na osnovu cene koju ste spremni da platite i vaših zahteva u pogledu specifičnih odlika i detalja na kolicima, proces kupovine možete učiniti mnogo lakšim. Moći ćete da izaberete kvalitetna kolica koja pritom možete priuštiti.

Ne upoređujte se sa drugima
Kada konačno kupite kolica koja vam se dopadaju i krenete u duge šetnje sa svojom bebom, sasvim sigurno ćete se sretati sa drugim roditeljima. Verovatno će imati drugačija kolica i možda će komentarisati karakteristike ili uporediti sa vašim. Nemojte se truditi da poredite svoja kolica za bebu sa nekim drugim, jer ste ih kupili na osnovu svih onih parametara koji su najbolji za vašu bebu i vas. Prema tome, držite se svoje odluke i uživajte u šetnjicama!

Dragan Antić

Autor: Dragan Antić

fb email

Bloger i urednik većeg broj internet portal. Istražuje razne oblasti, sa posebnim fokusom na teme vezane za roditeljstvo i vaspitanje dece. Voli da čita klasičnu književnost, veliki ljubitelj kinematografije, a najviše uživa u vremenu koje provodi sa svojom porodicom.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA