Kako odabrati kolica za bebu?

Roditelji su često u velikoj dilemi kada treba da odluče kakva kolica za bebu da kupe, naročito pri prvoj kupovini. Ponuda je raznolika i nije lako odabrati. Ovo su neki saveti i preporuke kojima se treba rukovoditi pri kupovini:

Foto: Privatna arhiva

–  Prvo treba sagledati okruženje u kome živite i gde će te i koliko koristiti kolica

–  Da li živite u zgradi, na kom spratu i da li imate lift? Ako ste na trećem, četvrtom spratu bez lifta, možda postoji prostor u prizemlju gde mogu da stoje kolica ili će te ih držati u prtljažniku svojih kola. Ako morate sa kolicima uz stepenice, bebu nosite u jednoj ruci a kolica sklopljena drugom rukom.

– Kada će se vaša beba roditi, koje je to godišnje doba i kakvi su vremenski uslovi? Ako beba stiže u sred zime, da li uopšte možete da je izvodite napolje prvih mesec dana. Možda još uvek  ne morate da kupujete kolica.

–  Da li planirate da koristite samo jedna kolica ili će te kasnije kupiti druga (kišobran kolica ukoliko će tada biti leto) kada beba bude mogla samostalno da sedi.

– Kakav je teren gde planirate da ih koristite, asfalt, kaldrma, trava, pesak… plastični točkovi su lakši ali su pogodni samo za korišćenje po asfaltu, na neravnoj podlozi odskaču ili se klizaju.

– Obavezno treba proveriti da li mogu da stanu u prtljažnik, lift, da prođu kroz vrata stana.

– Lagana kolica su pogodna za prenošenje ali su često nestabilna i starija deca mogu lako da se preture ili ako zakačite kese sa stvarima, pa o tome treba voditi računa.

–  U prodavnici obavezno treba proveriti kako se sklapaju i rasklapaju, lakše, teže, jednom rukom.

centar-za-koriktivnu-gimnastiku

–  Do šest meseci beba mora da bude okrenuta ka roditeljima, dobro je da to bude i duže kako bi roditelji mogli da prate ponašanje bebe, da ostvaruju sa njom kontakt očima kada je budna što daje osećaj sigurnosti i zaštićenosti. Takva kolica uglavnom imaju mogućnost okretanje ručke na obe strane tako da kada beba poraste i pokazuje interesovanje za okolinu mogu da se koriste i na drugi način. Kada spava, uznemirena je ili joj smeta sunce, vetar, beba opet može da bude okrenuta ka roditeljima.

– Danas su popularna kolica u kombinaciji sa autosedištem jer je cena u kompletu povoljnija od pojedinačne kupovine.

–  Kada beba starija od šest meseci zaspi u auto sedištu tokom vožnje, možete sedište sa prebacite na kolica kako je ne bi ste budili ali se ne preporučuje da tako ostane duže od dva sata i da to ne postane praksa.

– Kišobran kolica treba koristiti tek kada dete samostalno sedi, što je od osmog, devetog meseca, samo preko leta jer su lagana, tanka i bebi bi bilo hladno u njima tokom zime.

– Kada je hladno, bebu obavezno treba dodatno pokriti jer se ona ne kreće i njoj je mnogo hladnije nego roditeljima koji se kreću i još pri tom guraju kolica. Obavezno koristiti zaštitu od kiše i vetra kada je loše vreme.

–  Boja, dizajn, modni detalji su izbor roditelja ali nikako ne smeju da budu kriterijum za odabir kolica u kojima će se voziti beba. Nepravilni položaji, neadekvatna veličina i način korišćenja kolica negativno utiču na psiho-motorni razvoj bebe.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

  1. milica says:

    od kad beba sme da bude u autosedistu? mi imamo ovo http://www.justclick.rs/prodavnica/auto-sedista/grupa-0-13kg/bertoni-auto-sediste-bodyguard-grey-green-b-zone samo nijesam sigurna da li je bas prikladno za bebu od 2 meseca iako po deklaraciji jeste?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA