10 saveta za uspeh deteta u školi

Ne bi trebalo da bude nikakvo iznenađenje činjenica da uspeh ili neuspeh u školi počinje kod kuće. Brojne studije ukazuju na povezanost loših postignuća u školovanju i faktora kao što su nedostatak sna, loša ishrana, gojaznost, kao i nedostatak roditeljske podrške.

Dobra vest je da iste studije pokazuju veće rezultate testova kod đaka koji žive u kućama u kojima postoje zdrave navike, redovna rutina i dobra komunikacija. Kako da učinite da vaše dete krene u školu ove jeseni sa najboljim mogućim polaznim osnovama? Pročitajte ove savete i posmatrajte napredovanje deteta.

Negujte i postičite zdrave navike
Ni vi ne možete dobro obavljati poslove ako se ne osećate dobro. Da bi dete imalo najveće šanse za uspeh u školi, proverite da li postoje zdrave navike kod kuće. Odredite vreme za spavanje koja obezbeđuju detetu dovoljno sna i neka ima zdrav, kvalitetan doručak svakog jutra. Podstičite vežbanje, i ograničite vreme pored TV-a, uz video igrice, ili računar.

Održite rutinu
Većina dece lepo prihvata rutinu koje je od pomoći da se organizuju radni dani. Na primer, dete može da se samo oblači, spremi svoj krevet, I doručkuje, zatim samo spremi svoju užinu I spakuje svoju školsku torbu sa završenim zadacima. Kada se vrati kući u popodnevnim satima, mama mu daje ručak, a ono nakon toga radi domaći zadatak, dok majka priprema večeru. Vaše rutine mogu da se razlikuju od ovoga, ali ključ je da je isti svaki dan tako da dete zna šta da očekuje.

Kreirajte “startno mesto”
Iskusni roditelji znaju da je važno imati određeno mesto za  rančeve, jakne, cipele, patike, opremu za fizičko, likovno i razni drugi svakodnevni školski pribor. Možemo ga nazvati “startno mesto‘’.  To može biti mesto pored vrata, na primer.
Kako god da ga zovu, to je mesto gde vaše dete može da organizovano drži predmete koji su mu potrebni za školu svakog dana. Tako ćete znati gde da nađete stvari za vreme jutarnje gužve.

Odredite radi prostor
U školi vaše dete ima sto na kome radi. Postoji dosta svetlosti, dovoljno krede pored table i dovoljno prostora za rad. Zašto ne obezbediti isti tip okruženja za domaći zadatak? Ako se odredi domaći prostor za rad, to često čini rad lakšim i zabavnijim deci koja treba da završe zadatke kod kuće.

Čitajte svom detetu, ponovo, i ponovo, milion puta
Često se kaže da deca provedu prvih nekoliko godina učeći da čitaju, a ostatak života da čitajući da bi nešto naučili. Pisana reč je ‘’kapija’’ za sva učenja, i što ste više ste pročitali svom detetu, veće su šanse da postane tečni čitač željan čitanja.
Pokušajte da sednete sa svojim detetom da pročitate ponešto svakog dana, pružite mu obilje mogućnosti da vam čita naglas, I to će ga pre svega zabaviti. Značaj čitanja detetu se ne može dovoljno naglasiti. Ipak to ne bi trebalo da bude razlog za stres.

Stalno učite
Vaše dete možda je preraslo predškolski uzrast. Uprkos tome kućno obrazovanje je i dalje važan deo njegovog ukupnog iskustva učenja. Postoji stav da je na školama i nastavnicima da sve objasne, da bi se obezbedilo da je ono što deca nauče provereno I bezbedno. Nastavnici treba da urade najveći deo. Ipak, roditelji moraju da popune ‘’rupe’’ dobrom podrškom kod kuće.
Nađite načine da učite dete tokom dana. Na primer, kuvanje kombinujte sa elementima matematike i nauke. Koristite vreme kada pravite večeru kao priliku da deca čitaju i slede uputstva, ili kako bi razgovarali o pretpostavkama (npr “Šta će se desiti kada umutim  belanca?”).

Prednjačite u učenju
Deca uče na primerima. Neka vas deca “uhvate” u čitanju. Odvojte vreme da savladate nove veštine I razgovarajte o svojim iskustvima sa decom. Sedi u blizini i plaćajte račune ili radite neki drugi  “domaći zadatak”, dok vaša deca rade svoj.
Ukoliko želite da prikažete visok stepen radne discipline i stalno traženje mogućnosti učenja za sebe, vaša deca će početi da taj model ponašanja primenjuju i u svojim životima.

Razgovarajte često
Da li znate kako se vaše dete oseća o svojoj učionici, sa učiteljicom, i svojim drugovima iz razreda? Ako ne znate, pitajte. Razgovarajte sa decom o tome šta im se dopada, a šta ne u školi. Dajte im šansu da izraze svoje strahove, uzbuđenja ili razočarenja u svakom danu  i nastavitite da ih podržavate i podstičete hvaleći njihove uspehe i napore.

Pokažite interesovanje
Nemojte ograničiti podršku detetu samo na sebe; učinite da ga i nastavnici podrže. Nastojte da ostvarite dobar kontakt sa školom, upoznajte nastavnike i ostanite u redovnom kontaktu telefonom ili e-mailom, tako da možete razgovarati o svim problemima koji se pojave. Ne samo da ćete otvoriti put za svoja pitanja, već ćete u isto vreme učiniti da nastavnicima bude lagodnije da vas pozovu ukoliko su zabrinuti bilo čime što je vezano za vase dete.

Očekujte uspeh
Možda je najvažniji način na koji možete podržati napore svog deteta u školi, očekivati da ono uspe. To ne znači da zahtevati da bude najbolji student ili najbolji sportista ili najbolji umetnik. Umesto toga, neka zna da očekujete da da “sve od sebe”, pa će i ono biti ponosno na svoja postignuća.

Ako svoja očekivanje jasno izrazite i obezbedite kod kuće okruženje koje promoviše učenje, vaše dete će imati veće šanse da bude najbolji đak prema sa svojim mogućnostima

Izvor: Pedijatar

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA