10 načina da motivišete dete da bude bolji đak

Činjenica da se dete ne trudi dovoljno u školi može da iznervira svakog roditelja, naročito onog koji zna da dete sigurno može da pokaže više. U ovakvim situacijama roditelji obično idu konstantno za detetom, pričajući mu o lenjosti i neodogovornosti, jer su u nemogućnosti da razumeju detetovu nezainteresovanost. Međutim, ovako situacija postaje samo gora i gora jer dolazi do konflikta.

Evo kako da stvarno pomognete detetu da se popravi u školi i istovremeno izbegnete sukobe:

učenje

Održavajte otvorenu i pozitivnu vezu punu poštovanja

Budite na strani deteta, nemojte ići protiv njega. Ovo će vam obezbediti jači uticaj na njega (što je važna roditeljska alatka). Kažnjavanje, zvocanje, pretnje i manipulacija će samo ugroziti vaš odnos i negativno delovati na motivaciju deteta. Razumljivo je da osećate strah i nervozu, ali reakcije izazvane ovim osećanjima nemaju nikakvog efekta.

Vaše dete nije popustilo u školi da bi upropastilo vaš život ili zato što je toliko lenjo da nema nikakvih ambicija u životu. Zapamtite: ono samo nije sazrelo, u ovom momentu, do one tačke do koje biste vi voleli. Još uvek nije shvatilo sve što treba da shvati. Vaš zadatak, kao roditelja, je da pomognete detetu da nauči da bude odgovorno. Ako pravite problem oko svega i napadate dete, ono će imati potrebu da se brani od vas. Njegova reakcija će biti instinktivna i na ličnoj bazi, upućena vama, i neće mu omogućiti da dobro razmisli o situaciji u kojoj se nalazi.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA