Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr

Foto: Flickr

  • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

  • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

  • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

  • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Pin It


Komentari

  1. Postovani,
    Imamo sina od 4 i po godine, pre nekih pola godine smo mu primetili jednu uvecanu zlezdicu na vratu. Ona od tada stoji tu, tada je imao neki virus. Vise puta smo pitali za misljenje, receno nam je da je za decu to normalno. Pokretna je, nije bolna, nema crvenila i vidljiva je kada dete nakrene glavu i to ne svaki put. Posto se nije povukla, uradili smo mu danas ultrazvuk gde mu je nadjeno vise zlezdica,od toga jedna 18mm, a druga 23 mm. Ostale su oko 10 mm. Osim te jedne, nijedna vise niti se vidi niti moze da se napipa. Uradjena mu je krvna slika sa leukocitarnom formulom, rezultati su odlicni. Pedijatru nosimo izvestaj sa uz tek u ponedeljak. Imamo li razloga za brigu na osnovu ovih nalaza? Da napomenem jos da je dete inace zdravo, raspolozen je, aktivan, ima dobar apetit.

    Odgovori na komentar
Strana 37 od 37<<<3334353637

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.