Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Pin It


Komentari

 1. Postovani
  Imam sina od 4 godine koji ima uvecan limfni cvor levo na vratu velicine 15*15*10 koji nije bolan i pomican je pod prstima.Sa godinu dana je dobijo boginje i tada mu se cvor pojavijo i vremenom je rastao sa infekcijama i prehladama,u zadnji godinu dana nije rastao stim sto su mu u januaru izvadjena sva tri krajnika,krvna slika mu je ok .Pre par dana radjen uz vrata gde je vidjen jos jeran limfni cvor desno ispod jezika velicine 28*10 ali je u tom trenutku bio prehladjen. Inace je zivaham,dobro jede,i nema temparaturu,ponekad se nocu oznoji ali uglavnom kad je prehladjen.Koliko dugo moze da ostane limfni cvor otecen i dali ce se povuci?
  Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Dobar dan doktore. Sin mi ima godinu dana. Sa 5mjeseci sam mu opipala dvije kvrzice na kost iza uha koje su veličine oko 0,5cm, pomične pod prstima i nisu bolne. Tada je rađena kks i sve je bilo uredno. Brine me sto su jos uvek prisutne i koliko one mogu da budu tu. Unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
Strana 30 od 30<<<2627282930

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.