Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Pin It


Komentari

 1. Postovani, pre dve nedelje sam napipala dve male zlezde iznad leve kljucne kosti, vise ka ramenu. Na ultrazvuku dojke koji je pokazao blagu inflamaciju ciste leve dojke doktor je pregledao i taj deo oko kljucne kosti i jedan od tih cvorova jeoko 7 mm i pri tom rekao da ih imam po celom vratu. Da li su to opasni cvorovi i da li trebam ici na njihovu dalju proveru? Stitna zlezda je normalna.

  Odgovori na komentar
 2. Pre cetiri dana se dete od dve godine vakvinisalo, radi se o revakcini pentaxin. U toku noci se zalio na bol u vratu. Ujutro je imao ogroman otok na vratu, velicine ping pong loptice, malo crvenkasto i bolno na dodir. Dovela sam ga u bolnicu gde se prvi put susrecu sa ovim i nemaju predstavu sta je. Daju mu antibiotike venski, ali se otok i posle cetiri dana ne povlaci. Napominjem da je dete sasvim raspolozeno, zivahno i ne zali se na nikakve bolove, temperaturu nema. Ima li razloga za brigu?

  Odgovori na komentar
 3. Postovanje imam sina OD 5 godina vec tri meseca ima uvecane limfne cvorove sa jedne strane 3 sa druge strane vrata dva.jedan ispod vilice I Na potiljku uradili smo krvnu sliku dva puta oba puta je bila uredna osim trombocita koji su 440.Hemoglobin 140 doktorica kaze da je sve u redu.u ta tri meseca je prelezao razne viruse I varicelu OD kad je sve I pocelo.NE zali SE Na bolove u vratu cvorici su pokretni I meki.Mene strasno brine sto ih ima tako puno I kad SE Malo prehladi oni prilicno nabubre.Interesuje me da li to moze postati opasno I da li treba preduzeti jos nesto osim krvna slike zahvaljujem unapred Na odgovoru

  Odgovori na komentar
 4. Izvinjavam SE ako Sam dosadno da li SE uradjenom krvnom slikom sa leukocitarnom formulom koja je bila u redu mogu iskljuciti ozbiljnija stanja povodom ovih limfnih cvorova hvala

  Odgovori na komentar
 5. zabrinuta majka 10.12.2017 u 21:53

  Moj sin ima 4 godine i ima na vratu izbocine odavno koje ne prolaze a povecale su se nakon MMR vakcine na koju je imao reakciju i bio u decijoj bolnici na posmatranju. Pitali smo naseg pedijatra nekoliko puta sta je to i uvek dobijali iste odgovore a najsmesniji mi je bio onaj da to imaju deca svetle puti.

  Odgovori na komentar
Strana 32 od 32<<<2829303132

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.