Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Pin It


Komentari

 1. Dobar dan,mom sinu od 7 i po g je jucer pretpostavljeno kod pedijatra na osnovu pregleda mononukleoza.
  Ono sto me najvise brine je bol u vratu zbog kojeg tesko pomjera gavu.Da li je to normalno kod ove bolesti?Sve je praceno temperaturom /koja spadne uz paracetamol/ i odbijanjem hrane.Molila bih Vas kada biste mi odgovorili.ZAHVALJUJEM UNAPRIJED!

  Odgovori na komentar
  • To se naprosto NE može precizno proceniti bez pregleda i uvida u lab.analize.

   Ipak, moguće je da se ovo desi i kod mononukleze, ali ako se bolovi pojačaju (učestaju) mora se obaviti kontrolni pregled

   Odgovori na komentar
 2. Dobro vece moj sin ima 16 meseci ima sdesne strane jednu veliku zlezdu mislim da ima vec 4 ili 5 meseci doktor kaze da nije nista hteo pi da znam za koliko vreme trebalo pi da nestane

  Odgovori na komentar
 3. Saskastankovic 14.03.2017 u 13:52

  Imam 41g,struma multinodosa nontoxica e04,2,sve preglede radim od prosle danas sam bila kod lekara ona prica sve na latinskom,meni nista negovori,pitala sam je dali ima promena kaze ima,al ponovo punkciju da mi radi da me nesalje kod hirurga,uz to nalaz do sad je pokazao struma multinodosa nontoxica e 04,2,asimetricno povecanjestitne zlezde veceg levogreznja u kojemse izdvajaju3 nodusa od 10 do 18mm,dominantan nodus je ostro ogranicen,nehomogene ehoteksture.hipoehogen naglasene cd signalizacije sa mikrokalcifikacijama,recite mi sta je to,i sta da radim dalje,dr kad pitam ona mi dsje nepotpune odgovore,hvala

  Odgovori na komentar
 4. Zdravo,imam 15 godina,uvecan mi je limfni cvor na vratu sa desne strane,imam otok iznad uveta i ispod,ne boli me,pomalo su ne mogu reci tvrdi ali nisu bas nacisto mekani.Sta moze biti,da li moze biti opasno?

  Odgovori na komentar
 5. Imam 24 godine, limfni cvorovi su mi uvecani vec 10ak meseci, kada sam tada bila kod lekara receno mi je da je u pitanju neka upala, poslata sam na inhaliranje desetak dana…proslo je 10meseci, cvorici su i dalje tu, ne bole ali malo smetaju pri pokretu vrata…da li je to nesto ozbiljnije ili ta upala grla traje godinu dana?

  Odgovori na komentar
Strana 28 od 28<<<2425262728

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.