Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr

Foto: Flickr

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Pin It


Komentari

 1. Poštovani, želim da prenesem iskustvo mog sedmogodišnjeg sina koji je od rođenja do pre 8 meseci bio “limfatično” dete. U prvim mesecima smo primetili da ima uvećane železde na vratu, sa obe strane, i stanje je uvek bio isto, žlezde nikad nisu bile manje ili veće, već jednako prisutne bez obzira na njegovo trenutno zdravstveno stanje. Sin je sklon alergijama koje su se mahom manifestovale na koži i to je jedini hronični zdravstveni problem koji je imao. Jedino što sam još primetila je neprijatan zadah koji je imao od kako je bio beba. Svi zubići zdravi, nikakvi problemi sa varenjem, nikad nije imao upale grla, ili ne daj bože gnojne angine. Krajnici su mu samo bili baš uvećani, ali i za to su nam rekli da je normalno i da ne bi trebalo da mu predstavlja problem, jer se neki ljudi, baš kao i on, jednostavno rode takvi. Patio je od polenskih kijavica i rinitisa tokom leta i tada smo imali probleme sa zapušenim nosićem. Prošle godine, nakon prvog (i jedinog) gušenja u sezoni ambrozije, lekari su došli u sukob oko jedne ideje – izvaditi mu krajnike ili ne? Krajnici mu nikad nisu bili problematični, upaljeni, kao što već rekoh. Nakon 4 različita mišljenja, jedna doktorka na Institutu za majku i dete je rešila da mu izvadi sva 3 na prvi pogled zdrava krajnika. Da skratim priču… Ispostavilo se da su krajnici iznutra bili truli, a zadah i njegovo “limfatično” stanje su nestali već prvog jutra nakon operacije.

  Odgovori na komentar
 2. Imam 14 godina , osecam se ovako dobro , pomalo umorno , pre 10 dana mi je izasao limfni cvor na vratu pa se povukao a sada osecam pod prstima jedan mali koji je duboko u kozi , ali curi mi nos vec 3,4 dana i imam kijavicu , da li je nesto ozbiljnije ili ne

  Odgovori na komentar
  • Najverovatnije jeste alergija, a uzrok je skoro sigurno nešto što ulazi NA USTA! Mala je pomoc od testova – Vi treba pazljivo da analizirate šta je “sumnjivo” od namirnica koje je dete unelo 24h pre pojave alergije.

   Odgovori na komentar
Strana 38 od 38<<<3435363738

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.