Prepoznajte alergiju na proteine kravljeg mleka kod dece

Alergijske bolesti su u u stalnom porastu proteklih nekoliko decenija. Neke nove alergijske reakcije se u novije vreme lakše otkrivaju, zahvaljujući savremenim dijagnostičkim testovima, a druge su prisutne više od pola veka, skoro sve znamo o njima, ali su i dalje u središtu pažnje stručne javnosti, roditelja ali i zdravstvenog sistema u celini, imajući u vidu troškove koje “povlače” za sobom.

Foto: Flickr

Tu je visoko na listi “problematičnih” alergijskih oboljenja svakako alergija na kravlje mleko.

  • Kako nastaje alergija na kravlje mleko

Alergija na kravlje mleko je zapravo alergija na proteine kravljeg mleka!

Kravlje mleko sadrži potpuno drugačije proteine od majčinog mleka, pa su potencijalna opasnost za bebu. Oni su “nezgrapni” i krupni, a kada prođu kroz creva bivaju prepoznati (od strane imunog sistema deteta) kao “strani” i počinje veoma kompleksna rekacija stvaranja antitela koja pokreću alergijsku reakciju.

Alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka može biti brza, kada se vidi u prvim satima (ređe danima) od prvog kontakta sa kravljim mlekom, ali nekada i podmukla – odložena, pa se na nju ne misli i nastaje danima i nedeljama posle korišćenja kravljeg mleka.

  • Kada se javlja?

Alergija na kravlje mleko je najčešća nutritivna alergija u prve dve godine života!

Skoro uvek se javlja kod beba, posle kontakta sa kravljim mlekom (ili prerađevinama) u prvoj ili drugoj godini života. Daleko ređe (ali može) se javlja kod starije dece koja prethodno nisu imala alergiju na proteine kravljeg mleka.

Opisana je i kod odraslih, ali obično posle neke akutne ili hronične bolesti creva koja je dovela do alergijske reakcije na hranu.

  • Da li nasledni faktor ima uticaja na ovu vrstu alergije?

Naravno da ima!

Kao i kod ostalih alergijskih bolesti, suština je u predispoziciji deteta koja se naziva atopijska konstitucija! Obično se nađe neko u porodici ko ima alergijske bolesti, ali dete može biti i prvi član familije koji ima manifetnu alergiju.

Postoji staro i provereno pravilo “ne nasleđuje se alergija, već SKLONOST ka alergiji”. Zato, NE mora neko u porodici imati alergiju baš na kravlje mleko, već i neka druga alergijska bolest je pokazatelj skolonosti ka ovoj vrsti problema.

Pin It


Komentari

  1. Postovani. Beba od 2 meseca vec 3 nedelje ima sluzave stolice i u poslednje vreme po neku sa primesama krvi. Bili kod pedijatra koji je meni uveo nemlecnu ishranu jer je samo dojim. Beba lepo napreduje. 3 dana sam bez mleka i mlecnih prouzvoda ali stolica je i dalje sluzava i prolivasta, i po neka sa primesama krvi. Bebu od juce boli stomak ali ne znam da li su grcevi. Da li smo na dobrom putu ili treba jos raditi ispitivanja? Koliko je potrebno da se iscisti kravlje mleko iz mog mleka?

    Odgovori na komentar
  2. Postovani, moja beba ima 6 meseci. Pre 3 nedelje smo primetili koncic krvi u stolici koji se ponavljao na svaka 2-3 dana. Hirurg je ustanovio da je analna fisura, dao mast ali ne prolazi. Beba inece od rodjenja ima dosta sluzi u stolici, nekad je i zelenkasta. Cesto ima ekplozivne stolice koje su mozda posledica ovog problema. Inace dojim samo i sad smo krenuli i sa cvrstom hranom pre par dana. Da li je netolerancija na kravlje mleko mozda uzrok eksplozivnih stolica? Da li mislite da je nesto drugo i sta izazvalo analnu fisuru i kako da lecimo? Hvala

    Odgovori na komentar
Strana 14 od 14<<<1011121314

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.