Prepoznajte alergiju na proteine kravljeg mleka kod dece

Alergijske bolesti su u u stalnom porastu proteklih nekoliko decenija. Neke nove alergijske reakcije se u novije vreme lakše otkrivaju, zahvaljujući savremenim dijagnostičkim testovima, a druge su prisutne više od pola veka, skoro sve znamo o njima, ali su i dalje u središtu pažnje stručne javnosti, roditelja ali i zdravstvenog sistema u celini, imajući u vidu troškove koje “povlače” za sobom.

Foto: Flickr

Tu je visoko na listi “problematičnih” alergijskih oboljenja svakako alergija na kravlje mleko.

 • Kako nastaje alergija na kravlje mleko

Alergija na kravlje mleko je zapravo alergija na proteine kravljeg mleka!

Kravlje mleko sadrži potpuno drugačije proteine od majčinog mleka, pa su potencijalna opasnost za bebu. Oni su “nezgrapni” i krupni, a kada prođu kroz creva bivaju prepoznati (od strane imunog sistema deteta) kao “strani” i počinje veoma kompleksna rekacija stvaranja antitela koja pokreću alergijsku reakciju.

Alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka može biti brza, kada se vidi u prvim satima (ređe danima) od prvog kontakta sa kravljim mlekom, ali nekada i podmukla – odložena, pa se na nju ne misli i nastaje danima i nedeljama posle korišćenja kravljeg mleka.

 • Kada se javlja?

Alergija na kravlje mleko je najčešća nutritivna alergija u prve dve godine života!

Skoro uvek se javlja kod beba, posle kontakta sa kravljim mlekom (ili prerađevinama) u prvoj ili drugoj godini života. Daleko ređe (ali može) se javlja kod starije dece koja prethodno nisu imala alergiju na proteine kravljeg mleka.

Opisana je i kod odraslih, ali obično posle neke akutne ili hronične bolesti creva koja je dovela do alergijske reakcije na hranu.

 • Da li nasledni faktor ima uticaja na ovu vrstu alergije?

Naravno da ima!

Kao i kod ostalih alergijskih bolesti, suština je u predispoziciji deteta koja se naziva atopijska konstitucija! Obično se nađe neko u porodici ko ima alergijske bolesti, ali dete može biti i prvi član familije koji ima manifetnu alergiju.

Postoji staro i provereno pravilo “ne nasleđuje se alergija, već SKLONOST ka alergiji”. Zato, NE mora neko u porodici imati alergiju baš na kravlje mleko, već i neka druga alergijska bolest je pokazatelj skolonosti ka ovoj vrsti problema.

Podeli:

Komentari

 1. Dragana says:

  Postovanje! Imam devojcicu od dve godine, imala je stomacni virus i sada bismo polako trebali preci na redovnu ishranu. Zanima me sta za pocetak mogu da joj dam da jede?! Inace alergicna je na proteine kravljeg mleka. Mi koristimo sve kozije kao zamenu. Hvala vam unapred na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Kozje mleko POSLEDNJE da se uvodi, a sve ostalo, kao i do sada! Narednih par dana izbegavajte sveže voce (osim banane – ona može)

 2. Tina says:

  Dobar dan
  Imam sina od 16 meseci. Imao je atopicni dermatit ali to smo sredili i sad je ok.Od rodjenja pa do 11 mes. je na formulu hipp. Od 11 mes pa do sad jede puno toga i nije imao drugih problema osim sto mu nos neprestano curi. Jedino sto konstanstno konzumira svaki dan po dva put od 11 mes je mljeko.Krvna slika je uvek ok ali nos nikako da stane. Dali je moguce da mleko daje takvu alergisku reakciju. Samo curenje nosa i kad kad kasalj. Hvala unapred.

 3. Martina says:

  Dobro vece htela sam da pitam danas sam prvi put dala bebi od 4 meseca kravlje mleko(moja kravica 0,5mm)i posle par sati da primetila sam da ima osip po bradi pa me zanima da li je to alergija ili ne?

 4. Marina Novak says:

  Pozdrav moje djete je staro 18 dana koristimo nan 1 Ad mljeko koji su simtomi ak da je alergicno na kravlje mljeko?dosta mi bljucka kad popije svoju dozu svaka 3h od 60 ml kako to sprijecit neznam da kupim onaj nan protiv bljuckanja Ar dali je to isto ili…?

Strana 15 od 15<<<1112131415

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA