Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Jesen je kritičan period za mnoge bolesti disajnih organa. Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Pin It


Komentari

 1. Postovani
  Dete 22meseca,kaslje nadrazajno vec 3 dana nocu pogotovo,zbog cega nocu jako slabo spava,ima slabo povisenu temp37.2 slab apetit..na pregledu pluca cista,malo crveno grlo usi ok..od terapije inhalacije berodual I plumikort I sirup levopront3x3ml 3dana..nocas je pocelo povracanje veoma tecno bez sluzi I jutros obilni vodeni proliv 1x..uzeli probiotik multilak I orosal..krvna sl ok osim povecanih leukocita 12.5,crp miran..pedijatar tvrdi virus..sta nam je ciniti I da li mislite da je ok terapija,Hvala veliko!

  Odgovori na komentar
  • Bez.pregled se zaista ne može utvrditi uzrok kašlja, ali sve ukazuje na virusnu infekciju. Ako za 2 do 3 dana ne bude bolje, da se obavi kontrolni pregled kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
 2. Gordana Stojkovic 16.05.2017 u 21:41

  Postovani,
  Dete ima 4 godine i vec par dana ima jak nadrazajni kasalj posebno u vecernjim satima, preko noci i ujutru. Dobila je terapiju inhalacije pulmikort 0.5 2x dnevno, aerius, prospan sirup i to sve 10 dana. Temp.nema. Pluca cista a kasalj ne prestaje veceras. Bukvalno je razara i tera na povracanje. Da li je mozda neki virus ili ?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,beba ima 4 ipo meseca. Od pre tri dana joj curi nosic,povremeno kasljucala sto smo shvatili kao slivanje iz nosa. Nocas se kasalj pojacao. Ispiramo nosic fizioloskim,cistimo pumpicom,vise puta dnevno.Beba nema temperaturu,lepo jede i spava uprkos kaslju.Da li je potrebno voditi kod pedijatra?

  Odgovori na komentar
 4. dete mi ima suv kasalj vec nekih dva meseca,bez temperature i zapusenog nosa,prvo je pila Sirup,pa inhalacija,pa antibiotik..nista bolje nije,sad cekamo kod specijaliste pregled…i kasalj je samo danju,kad spava ne cuje se,hvala

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.