Bronhiolitis

Malo toplo, malo hladno, tako se “zaleću” i bolesti disajnih organa.
Ovog puta vam pišemo o bolesti – bronhiolitisu, koja se pretežno javlja kod beba, ali baš starija deca (kao i odrasli) mogu doprineti nastanku ove neprijatne bolesti.

bronhiolitis

 • Kako se leči?

Lakši oblici bolesti mogu da se leče ambulantno – dakle, bez prijema u bolnicu.

Naravno, o tome odlučuje pedijatar posle pregleda deteta. Stub terapije su inhalacije. Postoje posebni aparati – nebulizatori (inhalatori), koji stvaraju male čestice pare, u kojoj se nalazi i lek. One pod pritiskom ulaze u detetova pluća, pa dete na najbolji način dobija neophodnu terapiju.

Dve vrste lekova pomažu kod bronhiolitisa. Prvi su lekovi koji smanjuju stvaranje i nagomilavanje sekreta u bronhiolama, koji tako oslobađaju dete glavnog problema – sekreta. Kod većih beba (obično posle četvrtog meseca), u inhalacije mogu da se uključe i lekovi koji šire sužene disajne puteve – bronhodilatatori, a postoji i veoma efikasna kombinacija ovih lekova.

Pokazalo se da inhalacija slanim rastvorom (3% NaCl) sama po sebi pomaže detetu da se izbori sa nagomilanim sekretom u plućima, tako da se beba može inhalirati ovim “pojačanim” fiziološkim rastvorom između inhalacija sa lekom. Ima beba koja se mogu SAMO ovim inhalacijama pepo izlečiti!

Teške forme bronhiolitisa se obavezno leče u bolnici, a najteži oblici bolesti se zbrinjavaju na odeljenjima intenzivne terapije i nege. Srećom, to su izuzetno retke situacije.

 • A komplikacije?

Ono čega se pedijatri najviše pribojavaju, jeste izraženo slabljenje (popuštanje) disajne funkcije. To se stručno naziva respiratorna insuficijencija.

Ona nastaje kada dete više nije u stanju da “progura” vazduh u pluća, ali ni da izbaci vazduh iz pluća, koji tamo ostaje zarobljen. Ovo je najteža, ali srečom i veoma retka komplikacija bronhiolitisa.

 • Da li je bronhiolitis “rizik faktor” za nastanak astme?

Jedan broj dece ima naslednu (genetsku) sklonost ka alergijskim oboljenjima (atopijska konstitucija). Zna se da kod takve dece, kada obole od bronhiolitisa (naročito u prvih šest meseci života), postoji veća mogućnost da kasnije obole od astme.

Ako se bronholitis ponavlja, tada su izgledi za razvoj astme veći. Ovaj podatak je važan, jer  pravovremenom dijagnozom astme može da se započne adekvatna terapija i spreče kasnije komplikacije.

 • Da li se može sprečiti?

Teško je pobeći od virusa, ali moramo učiniti sve da zaštitimo bebu.

Kada beba stigne iz porodilišta, treba je maksimalno poštedeti od poseta i kontakata sa starijima. Čak i kada prođe četrdeset tradicionalnih dana, posete bebi (tokom ovih hladnih dana) treba svesti na razumnu, a to znači MINIMALNU, meru. SVIMA koji su bolesni, treba zabraniti dolazak u bebin dom!

Neka se ljuti ko nema razumevanja – bolje ljuti prijatelj, nego bolesna beba!

As. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Postovani, beba 6,5 meseci dobila bronchiolitis. Kaslje po ceo dan, par puta u toku noci. Pedijatar prepisao inhalacije, ujutru i uvece spalmotil, a izmedju berodual jednom. Pored toga sirup Aerogal 1ml ujutru i cetvrtinu tablete Durofilin uvece. Sinoc i jutros je primila injekciju urbazona. Da li mislite da je sve ovo previse za sestomesecnu bebu?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  beba je sa 4m ustanovljen bronhitis. Najpre je to bila obicna prehlada, terapija je bila toaleta nosa i pavle sto nije dalo ucinak, posle 3 dana ukljucen je berodual, da bi nakon 3 dana preraslo u bronhitis (berodual, pulmikor i 5 longacefa). Beba je bila 4 dana dobro, nos prohodan da bi nakon toga ponovo pocela da slinavi i povremeno kaslje. Ponovo je ukljucen berodual 10 dana, pulmikor 15 dana, pavle i flumucil. Da li ima potrebe za ovako “jakom” terapijom buduci da sada nije u pitanju bronhitis? Problem je u tome sto je nos pun sekreta koliko god ga mi cistili

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, imam jedno pitanje, djevojcica 2 ipo godine je imala bronhitis pocevsi pre jedno 7 dana bas je kasljala, sada je bolje i ponekad samo se nakaslje, ali sinoc je ispljunula malo slajma i u njemu su se vidjela 2, 3 koncica krvi, pedijatar kaze da to nije nista znacajno, ja sam ipak uplasena i molim za vase misljenje . Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Beba stara 4 i po mjeseca,prvo pocela kasljati,nos curiti i tesko disati,bez temperature, pedijatar propisao kuci inhalacije na 5 sati fiziološkom i 5 kapi Atroventa i sirup Hemomycin 4 dana po 4 ml jednom dnevno. Nakon popijene 3 terapije beba dobila temp.38.Nalazi krvi i urina uredni,da nastavimo sa sirupom i inhalacijama. Međutim u uputama za sirup Pise da je on za bakterijsku infekciju a ne virusnu,jel to znaci da ga je beba pila bez potrebe posto se kasalj nastavio?

  Odgovori na komentar
 5. MOJA beba ima tri meseca dobila je brohiolitis pre mesec dana bile smo u bolnici 7dana dobila je hemomicin 3 dana inhalacije berodualom i inekcije urbazon da smo na kraju izasle kuci i da smo izasle i dalje bolesne jos uvek kasljemo i krcimo dete lepo spava lepo jede i lepo napreduje. Otisli smo privatno dobili smo samo inhalaciju pulmikortom i nista idalje sistimo i kasljemo.Dal je moguce da medicina nema lek za bebe.Nesme nista pa kako deca da izbace taj slajm ako nesmeju nista. Osimtog urbazana koji ne pomaze nista,samo mi dete bzv mucili.Pa nisu deca igracke vec ziva dusa.Strasno i ova medicina.

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, beba ima skoro 8 meseci. Pocela je da kaslje i curi joj nos. Potpuno je izgubila apetit i vrlo malo spava i nocu i danju. Vodila sam je kod pedijatra i rekao je da ima mali bronhitis i apsolutno joj nista nije prepisao za lecenje osim fizioloskog rastvora za nos. Rekao je da ce proci za 2 nedelje. U panici sam jer ne znam sta da radim i kako da joj pomognem. Inace zivimo u Francuskoj pa ne znam da li da menjamo pedijatra ili da cekam? Molim za savet.

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.