Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Pin It


Komentari

 1. Moja beba ima mesec i 10 dana, u stanju je da jede na svakih 30.min., i jede do te mere da u mlazu sve povrati, to se bekad desava vise puta na dan. Na rodjenju je imala 3.400., a kad smo izasli iz bolnice 3.109, na kontroli pre 10.dana imala je 3.900. Da li imam razloga za brigu?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, dete od 13 meseci se jako cesto zagrcne, skoro kid svakog uzimanja mleka, vode, soka. To traje par sekundi, on se nakaslje i nastavi dalje da pije. Pije iz flasice koje smo menjali ali situacija je ista. Sa cvrstom hranom nemamo problema, ne zacenjuje se, ne gubi dah, ne plavi, nikada nije bljuckao, samo se zagrcne i to svakodnevno po par puta. Da li je ovo ozbiljan problem i da li treba obaviti neke preglede?

  Odgovori na komentar
  • Da se sa flašice pređe polako na šolje (sa adapterom) za ovaj uzrast, pa da se vidi kako će ići…ako NEMA boljitka – da se zakaže i obavi pregled ORL specijaliste koji se bavi bebama i malom decom.

   Odgovori na komentar
 3. Postovani,moja beba je na rodjenju imala 3350,iz Bolnice je izasla sa 3260,na prvoj kontroli tj sa mesec dana je imala 4500 gr,medjutim ona posle svakog obroka povrati,nekada to bude malo a nekada u mlazu,s tim sto moram da napomenem da je veoma halapljiva,budi se na svaki sat i trazi da sisa,ja joj dodajem i dohranu Humana na svakih 3 sata,ali ona popije samo 30 ml,moram da napomenem i to da joj se na licu pojavile neke crvene tackice,moje pitanje je da li imam razloga za brigu s obzirom da toliko cesto povraca a pritom lepo napreduje? Beba inace ima mesec i 4 dana

  Odgovori na komentar
  • Da NE DOHRANJUJETE bebu!!!

   Bljucka VIŠAK nepotrebene dohrane.

   Osip.se zaista NE može proceniti bez pregleda, a najverovatnije se radi o bezazlenoj miliariji.

   Odgovori na komentar
 4. Postovani,

  Bebac ima 25 dana i hrani se iskljucivo mojim mlekom. Zadjih nekoliko dana je krenuo da bljucka cesto i nekoliko puta je povracao u mlazu velike kolicine. Ovo se ne desava odmah nakon obroka nego 1-2 sata kasnije. Trazi da jede cesto, uvek nakon bljuckanja i povracanja i neutesno place sve dok ne dobije da jede. Trudim se kad god mogu da mu ne dajem da jede dok ne prodje bar dva sata od pocetka podoja. Takodje ima i grceve pa smo mu davali malo plantex caj i kolikind kapi. Da li trebamo da se zabrinemo zbog povracanja, i da li da prestanemo da mu dajemo caj i kapi?

  Hvala u napred

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.