Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Pin It


Komentari

  1. Postovani, imam bebu od mesec i po dana. Za mesec dana napredovala je 830 grama. Samo sisa. I svaki put je nakon sisanja drzim 15ak minuta da podrigne. Ali izbacuje mnogo mleka. Ponekad se desi da to izbacivanje traje sve do sledeceg podoja. Beba inace deluje zadovoljno i ne place mnogo. Da li ima razloga za brigu?

    Odgovori na komentar
  2. Postovani imam bebu od 6 dana, jos uvijek smo u bolnici. Naime,rodila sam na carski rez, bebac 3750gr, nakon 6 dana imala je 3440gr i trebali smo izaci kuci uz konstataciju da ima malo povecano zutilo, ali objasnili da dojim i izlazem suncevoj svjetlosti i bice sve u redu. Nakon toga je beba bljucnula zeleni sadrzaj i nas su ostavili u bolnici. Beba je zdrava, krvna slika u redu, ima redovnu stolicu ali je zelenkasto smedja i uglavnom poslije mog dojenja je bljuckala zeleno. Prikljucili su je na infuziju i ja se izmuzam i dajem joj mlijeko na flasic, ali nemam mnogo mlijeka, uspjela sam izdojiti svega 30ml za 9 sati. Da li je to nesto opasno s obzirom da je beba normalna sa normalnim ponasanjem? Ja sam van sebe.

    Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.