Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Pin It


Komentari

 1. Beba je rodjena s35tj 1300 gr sad ima 5 mj i 3300gr hranjena je na sondu otpustena kuci i mi je tako hranimo kako nauciti bebu jesti bez sonde probamo na bocicu ali nezna pedijatar nam nista nezna reci kome da se obratimo za pomoc

  Odgovori na komentar
  • Ana kako ti je beba? Mi imamo problem sa stalnim bljuckanjem elem kad je nahranim ispravim da podrigne najcesce se to desava uvece kad u toku dojenja beba zaspi i ne podrigne i pored sat vremena strpljivog cekanja… za sledeci obrok zna da bljucne usireno mleko.. u manjoj kolicini… nekad nam se desava meni se cini kod prejedanja da beba bljucka tecno mleko normalno. Zanima me da li je normalno da beba bljucne usireno mleko i to dosta cesto nekad se desi i do 3-4 puta na dan? I da li je normalno, danas odmah nakon oboka cim sam je ispravila beba je izbacila malo vecu kolicinu normalnog tecnog mleka da li je normalno to obzirom da nije podrignula posle proslog obroka. I da napomenem bebi su svi rezultati sto se tice krvi i urina uredu cak joj je i radjen ultrazvuk abdomena gde je bilo sve uredu.

   Odgovori na komentar
 2. Moja beba je stara 23 dana ,desilo joj se do sada mozda 3-4 puta da povrati u mlazu. Nije bljuckanje u pitanju vec bas povracanje. Da li imam razloga za brigu? Imamo problem i oko uspavljivanja,bas se tesko uspava a preko dana kada zaspi samo sr vrti,ima gasove,nemirno spava. Da li su mozda grcici razlog?

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani. Moj sin ima 2 meseca. Od rođenja povremeno (pretežno ujutro i navečer) kašljuca tj više kao da krklja (zvuči kao da su mu puna pluća) a sad je počeo i dok sisa. Patronažna sestra nas je 5 dana po rođenju slala u bolnicu zbog toga na kontrolu. Pedijatar nam je rekao da je to refluks želudca, da vraća mleko koje se zaglavi u kanalima grla i nosa i da je to normalno zbog bebinog halapljivog sisanja. Išli smo i kod drugog pedijatra da čujemi još jedno mišljenje i on je potvrdio isto što i prvi. Pluća su uvek čista a preporuka je bila da čistimo nosić sa fiziološkim rastvorom. Inače bebac sisa i lepo napreduje po kilaži (porođajna kilaža je bila 3800g a sad ima 5200g). Da li je normalno to kašljucanje (krkljanje) i kako možemo na to delovati? I kad će to prestati? Hvala.

  Odgovori na komentar
 4. Imamo bebu 19 dana ima sada,imali smo prevremeni porodjej u 8 mesecu,interesiuje me dali je normalno da krklja kad zavrsi obrok i jos uvek smo na NAN mleko u prahu ?

  Odgovori na komentar
 5. Beba mi je sad napunila dva meseca i nakon svakog obroka ona bljucne mleko koje je popila. Drzim je i po pola sata na ramenu i podrigne i opet isto!cak nekad podrigne i po 2,3. Puta. Zanima me sta bi to moglo da bude? Da li da menjamo dohranu mozda? Ona je na bebilac u i popije po 90 ml po obroku. Hvala!

  Odgovori na komentar
  • Najvažnije je kako beba napreduje!

   Ako lepo dobija na težini – SVE što treba da se radi je da se beba drži 15 minuta uspravno – posle obroka.

   Ako NE napreduje kako treba – OBAVEZAN je pregled kod Vašeg pedijatra uz uvođenje AR (anti-refluks) formule.

   Odgovori na komentar
 6. Moja cerka bljucka stalno. Nekad samo vodicu, nekad usireno mleko, a nekad posle hranjenja samo vrati. Bila je na pocetku na humani, sada koristimo aptamil. Ima i grceve, place kad ispusta gasove. Desi se posle cetiri sata od hranjenja da bljucka. Kaki na dva ili tri dana zeleno na pocetku i tvrdo, a posle zuto i mekano. Lepo napreduje za sada. A podriguje kao stokilas posle piva. Takodje i stuca cesto. Od kako je na aptamilu povracaj mleka joj smrdi na kiselo, a takodje joj smrdi i iz usta. Imate li neki savet?

  Odgovori na komentar
 7. Spasenija Micic 20.10.2016 u 14:56

  Moj sin ima tri meseca.Cesto posle obroka povrati,nekad odmah nakon
  Jela a neked i kasnije kao usireno mleko.On sisa ali sam mu u zadnje vreme ubacila i dohranu jer nemam dovoljno mleka.Nekad povrati sve skoro sto pojede pa podrigne vise puta i onda nastaje stucanje i tek mu onda bude lakse.Dal imate neki savet?

  Odgovori na komentar
  • Savet je jednostavan – NE dohranjujte bebu, a posle podoja držite bebu uspravno 15-tak minuta. Beba izbacuje VIŠAK – a to je skoro sigurno upravo dohrana.

   Odgovori na komentar
 8. Postovani,moja beba ima nepuna dva meseca,lepo napreduje ali ponekad joj se desi da kad kaki za vreme jela(prekinemo hranjenje ali pre nego sto podrigne) za svaki napon povrati povecu kolicinu hrane.Posle podrigivanja ne bljucka.Dali je to znak da nesto nije u redu?Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 9. Moja beba ima mesec dana i nekad se desi da bljucne u toku sisanja. Zbog cega se to desava? Nekad zaspi dok sisa i kada ga dignem da podrigne, mnogo se budi, odupire nogama i rukama, place i razbudi se. Pa ponovo trazi da sisa. Nema sanse da ga drzim tih 15minuta.

  Odgovori na komentar
 10. Beba ima 3 ipo meseca i redovnonposle svakog obroka izbavi poprilicnu kolicinu mleka. Rodjen je sa 3400,na poslednjoj konteoli je imao 5700. Kad sam ga merila pre par dana imao je 6100. Da li imam razlog za brigu?

  Odgovori na komentar
 11. Beba 2 mjeseca poslije svakog podoja bljucne nekada se desava da I povrati u mlazu inace cesto I hlapljivo jede lijepo napreduje rodila se Sa 3220 Sa mjesec imala 4770 da li imam razloga za brigu

  Odgovori na komentar
 12. Dobar dan
  Moja beba je danas uz mleko povratila nesto zuckasto- lici na slinu, koncic.
  Kazem povratila a ne bljucnula jer je mleko vise licilo na usireno. Ne znam jesam u pravu. Da li je to normalna pojava I sta je u pitanju?
  Hvala!

  Odgovori na komentar
  • Teško je to sa sigurnošću reći – ali skoro sigurno ste u pravu.

   Za sada samo da se beba prati – a ako se povraćanje učesta, da se obavi pregled.

   Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.