Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Pin It


Komentari

 1. Katarina Milojevic 07.08.2017 u 14:50

  Postovanje,
  beba rodjena 14.07.2017. sa 4200, izasao iz bolnice sa 4020 gr. Danas na merenju je imao 4400 gr.
  Jako halapljivo jede, upravo danas se desili da je vise puta bljuckao dosta, ne bih rekla da je bilo povracanje ali vise puta uzastopno. Pre toga je jeo , patronazna sestra mu je dala i dohranu, spavao je oko cetri sata i jako bio halapljiv na podoju, vise nego obicno, te je cini mi se sve izbacio.
  Dobila sam savet da napravim pauzu sat vremena minimalno i da ga nahranim mojim mlekom na kasiciu.
  Pauzu je proveo mirno, nije plakao cak je izaspao opet.
  Ovo se vec desilo jednom pre nekoliko dana kada je isto jako halapljivo jeo.
  Da li je ovo zabrinjavajuce i kako treba da reagujem?
  Drugo, kao da se izborim sa bebinom halapljivoscu jer mi se cini da svi problemi leze u tome.

  Odgovori na komentar
 2. Moja beba stara mjesec ipo dana dojim je evp tri dana povrace sve sto pojede ,i nema neku zelju da jede odbija dojku ,a nece no iz flasice zabrinuta sam i samo hoce da spava budim je na svake tri sata da jede ,sat ipo vremena neki put nece da se probudi ,premirna je nesto nece usta da otvori ,da li je ona sita ili nesto drugo

  Odgovori na komentar
 3. Postovanje,
  Moja je trenutno stara 25 dana. Desava se to da po noci pocne tesko disati, grokce kao da ima slajma u grlu i odjenom povrati vece kolicine mlijeka. I to se desava vecinom svaku noc od 3 ujutro pa nadalje. Svaku vece prije spavanja a poslije kupanja bebe, zakapam kapi u nosic te isti ocistim tako da ne znam od cega taj slajm- sline. Takodjer primjetim da teze dise u noci.

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 4<1234

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.