Tri sobne biljke koje ‘leče’ vaš dom

Zbog njihove sposobnosti da u procesu fotosinteze proizvode kiseonik, one popravljaju kvalitet vazduha, a neke od njih posebno su moćne, te mogu i da poboljšaju zdravlje.

Biljke kao i drveće važe za „pluća“ naše zemlje, jer imaju moć da proizvode kiseonik u procesu fotosinteze.

Ne samo da su dobre za popravljanje kvaliteta vazduha, već i eliminišu toksine, hemijska isparenja, mikrobe iz vazduha, spore buđi, a uz to i dovode vlažnost vazduha na odgovarajući nivo.

Biljke se obično drže u dnevnoj sobi i predsoblju, a evo razloga da neku unesete i u svoju spavaću sobu! Dok spavate, mozak se odmara i potreban mu je kvalitetan vazduh, a sledeće tri biljke su najbolje kada je reč o cveću za ovu prostoriju:

1. Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Ako je verovati istraživanjima koja je sprovela NASA, zeleni ljiljan može da očisti vazduh od formaldehida, opasnog hemijskog jedinjenja koje može da izazove rak, i to za čak 90 odsto! Ovaj lepi cvet takođe upija i mirise i isparenja, ali i popboljšava kvalitet sna, budući da reguliše nivo kiseonika u prostoriji, piše HealthyDefinition.com

2. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Ova biljka ima neverovatnu moć da pretvori ugljen dioksid u kiseonik tokom noći! Kao i zeleni ljiljan, svekrvin jezik takođe upija štetni formaldehid, koji se nalazi u bojama za zidove, sredstvima za održavanje nameštaja, raznim filterima od uređaja…

3. Sveta smokva (Ficus religiosa)

Još se naziva i Bo-drvo, a u stanju je da apsorbuje sav ugljen dioksid iz doma tokom noći, i učestvuje u fotosintezi.

Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram