Zdrava beba, pametna beba, Vaša beba!

Veliko hvala Fondaciji Novaka Đokovića na organizovanim besplatnim predavanjima Daglasa i Spensera Doman

U Beogradu su 22.februara održana dva predavanja od strane predstavnika Instituta za ostvarivanje ljudskih potencijala, Daglasa Domana i njegovog sina Spensera. Tema prvog predavanja bila je Zdrava beba, pametna beba, Vaša beba!, dok je tema drugog predavanja bila Kako da pomognete deci sa smetnjama u razvoju

Ovom prilikom želim da se pre svega zahvalim Fondaciji Novaka Đokovića, koji su besprekorno sve organizovali u hotelu Crown Plaza i ugostili nas.

Neko je pametno rekao “Ako stalno pričaš, ne čuješ ništa novo, ako slušaš, uvek postoji mogućnost da čuješ nešto novo.”

Moram da priznam da sve moje predrasude o amerikancima, kao ljudima koji su površni, kojima se lako manipuliše, sve te predrasude pale su u vodu i još jednom se ispostavilo da je imati bilo kakve predrasude, samo ograničenje koje sami postavljamo.

Utisak koji su na mene ostavili Daglas i Spenser Doman, su više nego pozitivni. Sav rad njihovog Instituta posvećen je pre svega dobrobiti dece i njihovih roditelja, a posebno se bave decom i odraslima koji imaju povrede mozga. Spoznaje do kojih su došli putem višedecenijskog rada ukratko bi mogle da opišu sledeće rečenice:

 • Kretanje je osnov života.
 • Da bi imalo odgovarajuće kretanje, dete mora biti na stomaku, ne na leđima.
 • Kretanje pospešuje disanje i povećava prisustvo kiseonika u mozgu.
 • Kretanje razvija vid.
 • Kretanje jača inteligenciju.
 • Kretanje umanjuje respiratorne bolesti.
 • Pokretljivost se razvija u pravilnom redosledu:gmizanje na stomaku dovodi do puzanja, puzanje do hoda, a hod do trčanja.
 • Mala deca više činjenica nauče od svojih roditelja u prvih šest godina života, nego za ceo ostatak života.
 • Mozak raste kroz korišćenje.
 • Mozak je jedini sud koji, što više stavljate u njega, više može da drži.
 • Do mozga vodi pet putanja. Možemo da vidimo, čujemo, osetimo, okusimo i pomirišemo.
 • Roditelji su najbolji učitelji svojoj deci.
 • U dečijem svetu roditelji su rešenje, a ne problem.
 • Što je dete mlađe, lakše mu ide učenje.
 • Bebe i mala deca obožavaju učenje – to je za njih najveći nivo igre.
 • Mala deca su gladna učenja, jer učenje je veština preživljavanja.
 • Mala deca imaju vrhunsku pažnju, interesovanje i koncentraciju, uprkos uvreženom verovanju odraslih u suprotno.

Zvuči kao da u ovim rečenicama nema mnogo novog. Sve zvuči jako zdravorazumski i svakako ovakvi saveti do pre 50 godina nisu bili potrebni, jer nije u našem okruženju bilo toliko „pomagala“ koja su decu ometala u kretanju. Danas su ovi saveti neophodni i zlata vredni.

Prema naučnicima sa ovog Instituta, dete kada mu date igračku, pogleda je, prodrma da vidi da li proizvodi neki zvuk i nakon toga stavi u usta. Za punih 45 sekundi beba je dobila sve informacije o igrački koju ste mu ponudili i ono je stavlja sa strane, a vi ste nesrećni što se tako brzo „poigrala“ i što ne gleda u igračku narednih pola sata.

Mišljenje da mala deca nemaju pažnju ustvari znači da oni upijaju nove informacije takvom brzinom, koju mi ne možemo shvatiti i zato ovaj Institut nudi program za rad sa bebama od prvog dana, gde im pokazuju reči i slike velikom brzinom – jedno pokazivanje je jedan bit u kome dete poima ponuđenu informaciju. Tako da se sa malom decom može učiti čitanje, matematika, muzika…Sve to od prvog dana. Strani jezici ukoliko se koriste paralelno sa maternjim, omogućavaju kasnije deci da sa lakoćom usvajaju još više jezika. Sva ova znanja i veštine prenose se roditeljima kroz kurseve, koji traju 5 dana. Stručnjaci sa ovog Instituta izuzetno respektuju roditelje, kao najzainteresovanije za rast i razvoj svog deteta i stoga oni vrše edukaciju roditelja.

Posebna pažnja poklanja se roditeljima dece sa povredama mozga i njihovoj deci. Sve dijagnoze pod nazivima autizam, epilepsija, mentalna retardacija, cerebralna paraliza, hidrocefalus itd, baš sve te dijagnoze stručnjaci ovog Instituta smatraju pogrešnim i degradirajućim. Oni sve ovo podvode pod povrede mozga i smatraju da svaka povreda može u mnogo većoj meri da se sanira, nego što to misle mnogi drugi. I imaju stvarno fantastične rezultate u radu kako sa decom, tako i sa odraslima koji su doživeli povrede mozga.

Evo par rečenica iz njihove brošure Put do boljitka:

 • Ne postoji lažna nada, ali postoji lažno očajanje.
 • Verujte u svoje dete – možete sve da dobijete, a ništa da izgubite.
 • Nikada, nikada, nikada, nikada ne odustajte.

I na kraju, još jedan razlog za veliki plus za porodicu Doman. G-din Daglas Doman zamolio je sve naše mame da kao najbolji učitelji svoje dece, budu sa njima maksimalno u prvim godinama njihovog života. „Neka vam primer ne bude zapad i potrošačko društvo. Dva automobila, stan i vikendica, sve to nije ništa u poređenju sa dobrobiti koju jedna posvećena porodica može da pokloni svom detetu, pomažući mu da razvije svoje neograničene potencijale. Budu li naša deca sutra toliko pametna i intiligentna svakako će doprineti boljitku naše planete.“

Hvala Jeleni i Novaku Đoković, koji su program razvoja za svoje dete izabravši, isti podelili sa svima nama, nesebično kao uvek i podsetili nas i podučili tako dobrim i pametnim nazorima. Od njih uvek dobijamo dobro i zato im ovom prilikom želim  SVAKO DOBRO .

Ukoliko sam uspela da vam prenesem delić mog ushićenja radom ovog Instituta i njihovih stručnjaka, možda ćete poželeti da saznate više i bolje i naravno to možete preko knjiga, kurseva i naravno sajta www.iahp.org

Priredila: Nataša Vukićević

Oprema za bebe, dečija kolica, dečija auto sedišta, dečija odeća, dečije igračke » Veliko hvala Fondaciji Novaka Đokovića na organizovanim besplatnim predavanjima Daglasa i Spensera Doman

Menda

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA