Zbog čega se svađaju novopečeni roditelji?

Koji su najčešći razlozi za svađu parova koji imaju bebu i kako da prevaziđete ove probleme…

novopečni roditelji

Da li se svi svađaju?

Ranije ste verovatno dočekivali svog supruga na vratima uz osmeh i poljubac, ali sada kada stigne sa posla često vam se dešava da sa vrata započinjete svađu. Razlog može biti potpuno banalan – recimo to što kasni tri minuta, a vi morate da spremite večeru, da se istuširate ili jednostavno ne možete da dočekate da provedete neko vreme sami sa sobom, a njemu prepustite brigu oko deteta. Ako vam se ove stvari dešavaju, ne brinite, to je prilično česta situacija kroz koju prolaze novopečeni roditelji.

Prvih nekoliko meseci sa novim članom porodice sigurno nije lako. Imati bebu često znači menjati život iz korena, ali to što se vas dvoje trenutno ne slažete u vezi sa određenim stvarima ne znači da će tako biti zauvek. Kada pročitate oko kojih šest stvari se novopečeni roditelji najčešće svađaju, biće vam lakše jer ćete znati da niste jedini.

1. Čije spavanje je bitnije?

“Moj muž voli da spava i ne želi da se probudi pre 08:30 vikendom, osim ako ne treba da uradi nešto što zaista želi”, žali se jedna mama.

Šta da radite? Dogovorite se da su odmor i spavanje prioritet za oboje

Neko mora da ustane zbog bebe svakog jutra. Roditelj ko je bio budan u toku noći, smatra da ima pravo na jutarnje duže spavanje. Roditelj koji radi tokom cele nedelje smatra da baš on ima prava na duže spavanje vikendom. I ko je u pravu? Istina je da oboje morate imati priliku za eksta minute odmora povremeno kako biste bili srećni i zadovoljni. Tako da, dogovorite se da budete velikodušni jedno prema drugom – i da spavanje i odmor budu prioritet za oboje. To može da znači da suprug propusti jednu utakmicu sa drugarima, a vi da propustite jedno večernje pranje posuđa i da to vreme iskoristite za spavanje.

Neki parovi isplaniraju čitavu sedmicu unapred, što se spavanja tiče,  kako bi oboje bili odmorni. Međutim, takvi dugogorčniji planovi lako mogu da se poremete obavezama na koje ne možete unapred da računate. Zato se fokusirajte na predstojeća 24 sata i razmislite kako možete najbolje da se organizujete da biste oboje bili odmorni.

2.  Takmičite se

“Stalno se takmičimo i brojimo ko je šta uradio, naročito kada smo umorni, što je skoro uvek. Ja sam uradila to, to i to, a ti samo to. Ovo se u našoj kući čuje svakodnevno. Već nam je dosta toga, ali ne možemo da prekinemo da prebrojavamo”, kaže jedna mama.

Šta da radite? Odložite oružje i skinite svoj bedž mučenika 

Zapamtite, vas dvoje ste u istom timu. Umesto što pravite liste stvari koje ste uradili, razmišljajte o budućnosti. Napravite veliku listu stvari koje treba obaviti i jednostavno podelite poslove. Veoma je važno da oboje budete saglasni sa raspoređenim aktivnostima.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA