Zatvor kod dece

Već smo pisali o problemu zatvora kod beba. Nažalost, ovo se često dešava i kod starije dece, pa smo odabrali pitanja koja su vezana za ovaj, veoma čest, problem.

opstipacija

Među roditeljima se nekako “odomaćio” termin opstipacija, iako se izuzetno retko radi o bolesti koja se ovako naziva.

 • NIJE svako otežano izbacivanje stolice opstipacija!

Kod dece se retko sreće prava opstipacija (zatvor) koja je praćena izuzetno bolnom defekacijom (izbacivanje stolice), a pražnjenje creva se dešava retko – sa razmacima dužim od deset dana.

Daleko češće se radi o funkcionalnom poremećaju pražnjenja debelog creva koje je uzrokovano lošim “prehrambenim” navikama.

 • Koji su glavni uzroci

Jednolična ishrana “osiromašena” svežim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i jelima koje se jedu kašikom, ali je zato “bogata” fast food konceptom, grickalicama, slatikišima i belim hlebom!

Takođe, manjak tečnosti koja se unosi tokom dana je jedan od važnih faktora koji doprinose zatvoru!

 • Šta dete treba da jede

Kada se poštuju osnovni principi raznolike i zdrave ishrane – NEMA zatvora! A kad se desi, to znači da dete mesecima ne jede kako treba. Prvi korak je da se dete opet uobroči – tri glavna obroka uz dve voćne užine je pravi ritam obroka. Doručak je temelj dana i treba da je obilan – “jak” (mladi sir ili jaja), ali uz integralne žitarice i jogurt. Ručak je “standardni” zdravi obrok, po mogućtsvu da bude kuvano jelo uz salatu od svežeg povrća “začinjenu” maslinovim uljem. Večera je “lagana”, ali opet bogata integralnim žitaricama. Između glavnih obroka sveže ili ceđeno voće (NE preterivati sa bananom)! Ovo su samo osnovni principi, a kreativnost u izboru zdravih namirnica je poželjna.

Pročitajte i Zatvor kod beba

U početnoj fazi korekcije ishrane detetu treba ponuditi i kompot od suvih šljiva kao alternativnu užinu. Ako zavoli, biće rezultata relativno brzo, mada je strpljenje neophodno kod dece koja se dugo muče za zatvorom.

Podeli:

Komentari

 1. Dragana says:

  Moj decak ima 20 meseci imao je tri dana proliv posto je primio mmr vakcinu i sad 3 dana ne kaki place non stop i grci se popio je sirup isilax i klistig smo mu sipali u guzu ali on samo prdi i place nesnosno vristi i baca se. Molim za savet jer treba da se obratimo pedrijatriskoj ustanovi!?

 2. Duska says:

  Dobar dan ,da vas pitam moj unuk ima dve ipo god.uvek bio super u svemu .Ali sada ima problema sa stolicom nd kaki po celu nedelju dana ali jede lepo.Pa me zanima sta je razlog hvala.

  • MojPedijatar says:

   Najbolje je stolicu regulisti tako što će dete svakoga dana obavezno jesti hranu bogatu vlaknima, sveže voće i povrće i obavezno piti dosta vode.
   Dok se ne uspostavi normalni ritam stolice dajte detetu Isilax sirup.

 3. Ivana says:

  Postovanje!Moja devojcica od 2.5god.od pre 2.nedelje ima neredovnu stolicu.Nema bolove u stomaku,jede normalno ali stolicu ima svakih 4-5dana.Odvikli smo se od pelena i imam utisak da je strah da kaki.Kaze da hoce,sedne na nosu i ustane…I tako po 2-3dana dok ne dodje do praznjenja creva.Da li ima razloga za brigu i sta raditi u ovom slucaju?

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA