Zašto su žitarice omiljena nemlečna hrana pedijatara i nutricionista

Jednostavnom analizom pitanja čitalaca našeg portala, među prvih pet najčešćih je uvođenje nemlečne hrane kod beba. Odabrali smo nekoliko pitanja koja se najčešće “vrte” pa da odgovorimo.

 • Treba li žitaricama dodavati šećer?

NIKAKO!

Zaslađivanje je štetno za bebu (od navikavanja na “slatkiše”, preko izazivanja karijesa do uzrokovanja gojaznosti) i treba ga izbegavati.

 • A vitamini i gvožđe?

E tu je sitacija suprotna – dodavanje pažljivo odabranih vitamina i gvožđa pomažu detetovom zdravlju. To je razlog zašto se, sasvim opravdano, dodaju kvalitetnim žitaricama za bebe.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Danica says:

  Postovani,
  beba ima punih 6 meseci, i uvela sam joj pirincanu kasicu milupa sa mojim mlekom bez problema. Inace je iskljucivo sisala.

  Pre 5-6 dana za veceru sam joj napravila pire od skuvane jebuka na pari i u njega stavila kasiku istih zitarica. Bebica je tu noc povracala. Sledeci dan je sve bilo ok.
  Nisam joj tih dana davala mnogo nemlecnih namirnica kako bi joj se smirio stomacic.

  Danas sam joj napravila istu tu kasicu i opet povracanje, s’ tim da sada znam sta je razlog, a tada sam mogla samo da nagadjam.

  Da li sam pogresno pripremila kasicu, da li se prejela ili je nesto drugo problem?

 2. Danica says:

  Tu kombinaciju jabuka-pirinac ili pirinac uopste? Napominjem da je pirinac jela sa mojim mlekom, dok je jabuku jela samu kao uzinu.

  Ako ne smem pirinac da joj dajem, sta je po Vama alternativa kao zitarica za veceru? I na koji nacin da pripremim?

  Hvala puno na brzim odgovorima!

  • MojPedijatar says:

   Izbacite jabuku, a probajte SAMO pirinač sa Vasim mlekom, pa da se vidi kako će beba reagovati.

 3. Kolicina zitarice says:

  Postovani mi smo sa dohranom poceli sa 4 ipol mjeseca jer je beba slabo napredovala u kilazhi (po preporuci pedijatra).
  Najprvo uveli smo voce, zitarice, a sad sa 6 punih meseci poceli smo sa povrcem.
  Htela sam da pitam oko kolicinu obroka.

  1. Dali 100 gr gotovu kasu pripremljena od instant zitarice sa vocem e premnogu za dorucak ( beba sve pojede i vise od toga nece)? Poceli smo sa nekoliko kasiks a sad jede 100 gr.

  2. Koliko kolicinski treba beba da pojede
  Povrce za rucak (za sad i dajem 50 gr)?

  3. Kod nas (Makedonija) pedijatri preporucuju zitarice sa vocem za dorucak, i ziarice sa mlekom za veceru, dali je taj unos zitariica zastupljen previse
  u tok od jednog dana i ako je ondak sta dati za veceru?

  Hvala puno 🙂

  • MojPedijatar says:

   Beba određuje količinu obroka, a Vaše je da to.ispratite.

   Za doručak i večeru dajte bebi RAZLIČITE žitarice (prema uzrastu), a posle njih se bebi ponudi podoj – da se dopuni.

 4. Suzana says:

  Postovani, prilikom pripreme pirincane kase koja ne sadrzi mleko, na uputstvu pise da tecnost sa kojom se pripremaju treba zagrejati na 50 stepeni, da li to znaci da majcino mleko treba dodatno grejati, ili je u redu odmah nakon izmazanja samo pomesati sa prahom?

  • MojPedijatar says:

   Trebaće vam malo više vremena da ga pripremite sa NEpodgrejanim mlekom, ali je i to OK.

 5. Milica says:

  Postovani, uvodimo polako prve kasice ovih dana, beba ce za koji dan 6 meseci, i samo je sisao (adaptirano mleko je pionsamo u porodilistu, dok meni nije nadoalo). Pravila sam pirincanu bezmlecnu sa mojim mlekom, nije imao reakciju i odlicno je prihvatio. Ali posto je tek na privikavanju i kasica mu jos nije obrok, cini mi se da mog mleka nema dovoljno i za kasicu, i da nakon toga sisa…probala sam da izmlazam, i ide bas sporo (20 ml, 20 min) pa sam mu napravila sam adaptiranim, i izaslo mu je crvenilo oko usta… I sad nisam sigurna sta da radim. Da probam sa vec smuckanom mlecnom kasicom, da mu ne pravim sa mlekom ako ne izmuzem dovoljno svog…? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da pravite SAMO SA SVOJIM mlekom! Ako Vašeg NEMA dovoljno, probajte HA – hipoalergijsku formulu – SAMO za spremanje žitarica, a da dojite ŠTO DUŽE!

 6. Ivana says:

  Postovani,uskoro cemo poceti sa uvodjenjem kasica. Mozete li mi objasniti kako se sprema sa majcinim mlekom? Sme li majcino mleko da se zagreva,i kako se postupa sa zamrznutim zalihama majcinog mleka,ukoliko bih sa time pravila kasicu? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Vrlo jednostavno kaše bez mleka umutite sa Vašim mlekom koje ste izmuzli.
   Ako je bilo u frižidieru možete ga podrejati a mleko iz friza klasično otopiti.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA