Zašto su igračke u Srbiji preskupe?

Da li bi veća konkurencija među uvoznicima mogla da promeni situaciju koja je apsolutno nepovoljna za roditelje?

Roditelji u Srbiji za igračke moraju da izdvoje mnogo više novca, nego mame i tate u EU. Pojedini uvoznici tvrde da su marže do 30 odsto. U resornom ministarstvu, međutim, kažu da su marže čak 100 odsto. Veća konkurencija mogla bi da promeni postojeću situaciju, poručuju stručnjaci.
Igračke u Srbiji su skuplje nego u bilo kojoj zemlji zapadne Evrope, a u Hrvatskoj su i pre ulaska u Evropsku uniju cene bile povoljnije nego kod nas.

igr.
Srpsko tržište igračaka je zatvoreno i mali broj privrednika zarađuje veliki novac, tvrdi urednica roditeljskog internet-portala “Bebac” Sanja Grandić.
“S druge strane, imamo problem da upravo ta cena igračaka natera roditelje da odu u neku manje kvalitetnu prodavnicu, na primer kinesku, gde će kupiti igračke koje nisu bezbedne za decu”, objašnjava Grandićeva.
U jednoj od najvećih kompanija koja prodaje uvozne popularne igračke kažu da za visoke cene kod njih ima opravdanja.
Tvrde da, pored carine od 10 odsto, visokih nabavnih cena koje važe samo za Srbiju, troškova dozvola, zakupa lokala i magacina – marže nisu velike.

Direktorka Marketinga firme za uvoz i prodaju igračaka Ivana Pećić kaže da se marže kreću od 20 do 30 odsto.
“Nije u pitanju marža koja ide 100 posto i o nekim velikim zaradama trgovaca, tu se radi o nekoj normalnoj zaradi koje trgovačke kuće moraju da ostvare da bi pokrili zaista visoke troškove”, kaže Pećićeva.
Ipak, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Dragovan Milićević, tvrdi da te brojke nisu realne, navodeći da je analizom podataka najvećih distributera i prodavaca igračaka u zemlji zaključio da su te marže daleko veće.
“Razlika između nabavne vrednosti i prihoda od prodaje je otprilike jedan prema dva, odnosno duplo veći su prihodi nego što je nabavna vrednost robe, što će reći da je marža praktično 100 posto”, precizira Milićević.
Iako većina firmi nije želela da odgovori na pitanje kolike su im marže, podaci Agencije za privredne registre pokazuju da slično posluju i drugi distributeri igračaka.
Stručnjaci kažu da postojeću situaciju može da promeni samo veća konkurencija i dolazak novih kompanija, jer država po zakonu ne može da utiče na formiranje cene.
To dokazuje činjenica da iste igračke kod različitih uvoznika na tržištu isto koštaju, što prema rečima predsednika UO Nacionalne organizacije potrošača Srbije Gorana Papovića, ostavlja sumnju da je reč o dogovoru uvoznika.
“Komisija za zaštitu konkurencije, odnosno antimonopolska komisija, ima osnova da reaguje i mi ćemo vrlo brzo pokrenuti to pitanje”, kaže Papović.

Zanimljivo je da ćete igračku iz inostranstva koju poručite putem interneta platiti manje. Na primer, kocke od 40 evra tako kupljene koštale bi nešto više od 50, a ne 70 evra, kolika je cena u srpskim prodavnicama.

Izvor: Rts

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA