Zašto se menja boja očiju kod beba

U osnovi, DNK roditelja određuje hoće li detetove oči biti plave, braon, zelene… Promena boje očiju kod beba je neobična pojava koja se dešava tokom prve godine života, najčešće u periodu od šestog do devetog meseca, a njen uzrok leži u genetici i količini melanina – pigmenta koji određuje boju.

Foto: Pixabay

Kada se rode bebe, posebno sa svetlijim tenom, oči su im obično svetle boje, jer imaju vrlo malo melanina (vrsta pigmenta koji daje boju očima, koži i kosi). Kako navodi magazin Parents, količina melanina u irisu, obojenom delu oka, određuje kakve će boje biti oči. Nakon rođenja svetlost stimuliše proizvodnju melanina, zbog čega boja očiju može vremenom da potamni ili se promeni.

Najčešće ćete videti promenu boje očiju u prvih 6-9 meseci života. Tokom nekoliko sedmica ili meseci možete da primetite da bebine oči potamne. Promena je toliko postepena da možda nećete primetiti dok se jednog dana ne probude i iznenade vas drugom bojom očiju.

Do 12 meseci većina beba će dobiti trajnu boju očiju, iako se boja očiju neke dece može da promeni sve do šeste godine, što je retka pojava. Genetika određuje koliko će melanina osoba imati u svom telu. U osnovi, DNK roditelja određuje hoće li detetove oči biti plave, braon, zelene ili druge boje.

Višestruki geni u telu doprinose boji očiju – čak i ako oba detetova roditelja imaju braon oči, moguće je da beba na kraju ima plave oči ako roditelji imaju gene za plave oči negde u svom genetskom sastavu. Gotovo je nemoguće unapred predvideti boju očiju vaše bebe. Niko, uključujući i lekara, ne može da predvidi koje će boje biti oči kada dete postane starije, a nije važno ni šta vaša beba jede ili radi i koliko je izlažete svetlosti.

Ako je beba rođena sa braon očima, to znači da već ima količinu melanina dodeljenu genetskim kodom, tako da se boja očiju neće promeniti. Takođe, pomena boje kod svetlijih očjuu može da izostane.

Klix

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA