Zašto se beba budi noću?

“Kako je beba? Budi li se tokom noći?” – u ovim pitanjima će se pronaći roditelji koji imaju malu decu. “Normalno” noćno spavanje bez buđenja je sveti gral roditeljstva. Možda je ćerka vaših prijatelja počela da spava tokom noći od šeste nedelje života, ali za većinu porodica to je samo san.

Foto> Pixabay

Ovo je tema o kojoj se vjerovatno najviše priča na forumima i roditeljskim portalima, a postoji i čitava grana izdavaštva zasnovana na ideji da sa adekvatnim treningom bebe mogu i treba da spavaju više.

BuzzFeed News se obratio dvojici vodećih stručnjaka iz ove oblasti kako bi saznao zašto se bebe bude tokom noći – i kako to, u stvari, može imati dobru stranu.

Pedijatar i profesor na Univerzitetu  u Bristolu Peter Fleming i Darcia F. Narvaez, profesorika psihologije na Univerzitetu Notre Dame, tvrde da postoji biološki razlog zašto vaša beba ne spava celu noć i kažu da od toga ne treba praviti problem.

Zašto se dete probudilo? Jednostavo je trebalo…

Fleming tvrdi da je za bebe prirodno da se noću često bude.

“Ljudska deca nisu programirana da spavaju dugo jer to ustvari i nije ni dobro za njih. Nema nikakvih dokaza da dete koje spava urednije, kvalitetnije se razvija” kazao je Fleming dodajući da je prirodnije da se deca bude nego da spavaju celu noći. On tvrdi da je razmišljanje da dete mora spavati bez buđenja zastrelo.

Ni odrasli ne spavaju celu noć,  zašto to onda očekujemo od bebe?

Darcia F. Narvaez smatra da je jedan od glavnih zabluda roditelja da je normalno da svi spavamo osam sati. Naime, danas je uobičajeno spavati oko osam sati jer tokom dana većina ljudi radi pa smo uspostavili takav ritam.

’’Ni odrasli ne spavaju, a da se ne bude tokom noći, već samo zaboravljaju da su se rutinski budili,’’ kaže ona. ’’Mi pokušavamo da naše vreme za spavanje sve strpamo u 8 sati, jer radimo u toku dana, ali to nije normalno, ukoliko se pogleda unazad na istoriju čovečanstva.’’

Bebe se rađaju na ranijem stepenu  razvoja za razliku od životinja. Za odrastanje im treba više vremena

’’Bebe se rađaju od 9 do 18 meseci ranije u poređenju sa bebama drugih bića,’’ kaže Narvaez. ’’Druge životinje su sposobne da odmah hodaju i počnu da jedu—mi to ne možemo. Izgledamo kao fetusi kada se rodimo.

Podeli:

Komentari

 1. MojPedijatar says:

  Ovo popodnevno spavanje jeste smetnja pravilnom odlasku u krevet i nije dobro da se praktikuje.

  Takoođe NIJE dobro i to NIKAKO ne treba raditi – prebacivanje deteta u Vaš krevet i davanje noćnih obroka! Bolje je da odplače u svom krevetu )uz maženje, priču, pevušenje…) nego da se teši u Vašem – to stvara veoma lošu naviku (što se i desilo) pa će biti sve teže da se reši. NE POSTOJI čarobno rešenje ovog problema, a strpljenje će Vam biti potrebno jer će ovo potrajati nedeljama.

 2. MojPedijatar says:

  Ovo je uobicajena pojava a koju NEMA “leka”. Tačan uzrok je nemoguće utvrditi, a nicanje zubića je vrlo verovatno najvažniji.

  Morate biti strpljivi, pošto može da potraje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

 3. MojPedijatar says:

  Savet je jasan – ne treba da sisa…

  To je potpuno pogrešno i stvara izuzetno lošu naviku.

  Sve vrste “tešenja” su dozvoljene (maženje, priča, pevušenje…) ali NIKAKO da sisa i da se NE prebacuje u Vaš krevet.

 4. Ana says:

  Postovani.Beba od 8mj.koja zaspi najkasnije do pola 10navece,a vrlo cesto cak i u 8,do skora je spavala do pola 7 ujutru,medjutim u poslednje vrijeme se pocela buditi oko 5.Popije mlijeko ujutu i.pred spavanje,a preko dana jede kasice,meso,voce,povrce,zitarice..Da li je moguce da se probudi jer je gladna? Radi se o poprilicno krupnoj bebi,ima oko 11kg.Unaprijed hvala.

  • MojPedijatar says:

   To je uobičajena pojava u ovom uzrastu, pa nema razloga za brigu.

   Beba NIJE gladna, a prvi obrok treba da bude dorucak, BEZ ovog mleka u 5h – to je VIŠAK!

 5. Sanela says:

  Poštovani, moja beba ima 7 mjeseci,nejede na flašicu više,samo na žlicu kašice,doručak mliječne kašice od žitarica tako i za večeru,za ručak povrće i meso i između doručka i ručka voće i tako između ručka i večere. Spava većinom 2 puta u danu,a navečer zaspe tako oko 8,pola 9 i od tada kako zaspe budi se skoro svakih sat do 2 vremena, damo joj dudu ili čaja da se napije i ponovno zaspe i onda opet prodje sat do 2 i onda opet tako nekad zna bit svaki pola sata-sat kako kada. Sve smo probali da se to promijeni, čak i u krevetu sa nama isto tako radi,ne znamo više u čemu bi bio problem? Da li je to tako ozbiljno i da li bi se trebali obratiti doktoru ili je to sasvim normalno i neka faza? Unaprijed zahvaljujem.

  • MojPedijatar says:

   Uobičajena “faza” koja može mesecima da traje!

   Tačan uzrok se NE zna, ali je moguće da su zubići krenuli i prave problem.

   Efikasnog “leka” nema, a moraćete se naoružati strpljenjem.

 6. Tata says:

  Poštovani
  Naš sinčić ima 14 meseci. Ono što nas brine je to što se budi na svakih 5-10 minuta, odvojen je od dojenja ali je to radio i dok je dojio. Dakle nema promene. Jako je živahno dete i od kada ustane ujutru ne odvaja se od supruge, non stop traži da ga šeta, nosi, izvodi napolje itd. Nas dvoje ne spavamo od kada se rodio i totalno nam poremetio sve. Beba ima apetit, hoda, izrasla su 6 zubića, ne doji ali dok god je u krevetiću on se probudi uz plač do iznemoglosti, jedino što ga smiruje je da supruga stoji i ljuška ga dok ponovo ne utone u san jer kod mene “Tate” ne prihvata da se zadrži u naručju… Molim vas pomozite nam savetima, ne znamo više šta da radimo.

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, NEMA pouzdanog “leka” za ovu pojavu!

   Uzrok je gotovo nemoguće tačno utvrditi, a moraze bjti strpljivi – ovo može da potraje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

 7. Sladjana says:

  Poštovani,beba 7meseci,ima oko 8,5kg,ima 3-4 cvrsta obroka(voce,povrce,zitarice-bezmlecne),i 3 sisanja… Ali ona se i dalje budi nocu da sisa na svaka 3 sata,i to bas dugo sisa.. Ne mogu da zakljucim da li je stvarno gladana ili joj je to samo navika? Pokusavali smo sa vodom i cajem,umesto mleka,ali nece da pije…

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme – beba NIJE gladna već se budi zbog LOŠE NAVIKE!

   Što pre izbacite ove besmislene noće obroke – jedan po jedan, a moraćete izdržati negodovanje bebe. Odlaganje NEĆE pomoći – naprotiv, biće sve teže.

Strana 1 od 41234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA