Zašto roditelji u skandinavskim zemljama ostavljaju decu da spavaju na hladnoći?

U skadinavskim zemljama je uobičajeno videti malu decu koja i usred zime spavaju na otvorenom. Iako nema mnogo studija o blagodetima i opasnostima ove prakse, roditelji čije bebe često spavaju na otvorenom tvrde da su primetili pozitivne rezultate.

1. Bebi je i dalje toplo
Roditelji napominju da im je, iako je spoljna temperatura možda niska, prioritet osigurati da detetu bude toplo. To se može postići tako da se dete slojevito odeva i uvek prokriva prekrivačem.

2. Jači imunitet
Na temelju posmatranja, roditelji i škole u skandinavskim zemljama tvrde da je, kada deca spavaju na otvorenom, manja verovatnoća da će oboleti od zimskih bolesti. U poređenju sa spavanjem u zatvorenom, primećeno je da dremanje na otvorenom podstiče bolji san i jači imunitet i da su bebe mirnije. Roditelji su takođe primetili da su njihove bebe koje dremaju na otvorenom bile aktivnije i da su imale bolji apetit.

3. Duže spavanje
Prema istraživanju sprovedenom u Finskoj, roditelji su otkrili da su njihova deca duže spavala ako su bila napolju. Dremanje na otvorenom trajalo je gotovo tri sata, dok je dremanje u zatvorenom trajalo samo sat do dva.

4. Škole podržavaju ovu praksu
U zemljama poput Švedske i Danske škole podstiču decu da provode što više vremena  igrajući se napolju, ali i da obavljaju svoje obroke, kao i popodnevno spavanje napolju. Studije pokazuju da je manja verovatnoća da će deca koja spavaju na otvorenom oboleti i izostati iz kolektiva jer su bakterije i virusi skloniji širenju u zatvorenom. Postoji izreka koja kaže “malo svežeg vazduha nikad nikome ne našteti”, a Šveđani kažu da “nema lošeg vremena, nego samo loše odeće”, piše BrightSide.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA