Zašto nos procuri na hladnoći

Kakve veze ima hladnoća i stvaranje vodice u nosu?
U svim nosevima se nalaze žlezde koje stvaraju fini sekret – on oblaže sluzokožu nosa.

To je važno, jer sluzokoža nosa (koja oblaže nos iznutra) mora da bude vlažna – suv nos je jedno veoma neprijatno stanje.

Hladnoća može da uzrokuje curenje nosa na dva načina. Prvi je direktan: hladan vazduh pojačava stvaranje sekreta u nosu tako što tera pomenute žlezdice da stvaraju veliku količinu sekreta («vodice»)! Ovo je odbrambena reakcija nosa. Ali, ako se stvara mnogo «vodice», to može da bude neprijatno.

Hladan vazduh pomaže virusima da se «uvale» u nos i tamo dovedu do stvaranja viška «vodice» (sekreta). Međutim, to nije tvoj slučaj, jer tebi nos curi samo kada skijaš, a virusi rade i kada spavaš!

  • Zašto mi curi nos dok skijam ili kada duva vetar, a kada šetam po snegu – nema curenja?

To je zato što tebi, u stvari, smeta strujanje hladnog vazduha – a to se dešava kada skijaš, baš kao i kada duva hladan vetar. Zbog toga, dok šetaš po mirnom i hladnom vremenu, ti nemaš teškoća.

  • Ponekad mi i oči suze kada mi nos curi. Zašto?

Mehanizam je isti, samo to sada «rade» i suzne žlezde. U spoljašnjem uglu oka se nalazi po jedna mala suzna žlezda, koja stalno stvara izvesnu količinu suza – koja oblaže oko i daje mu neophodnu vlažnost. Hladan vazduh, naročito ako duva vetar, ili si na skijama – može da poveća stvaranje suza, pa ti zato oči suze i nos curi.

  • Kako da se zaštitim od ove dosade?

Ima rešenja! Ono se zove kaciga za skijanje, sa skijaškim naočarima. To je dobitna kombinacija, jer te štiti od hladnog vazduha. I oči i nos su zaštićeni, a tu je još jedna važna funkcija kacige – zaštita glave od udara prilikom pada. Padovi na skijanju su skoro neizbežni, a kaciga (uz opreznu vožnju), prava je zaštita. Zato je postala deo obavezne ski opreme. Ako idete na skijanje u zemlje Evropske unije, nećete moći na stazu bez kacige. Zato je nabavite  i uživajte u bezbednom skijanju, bez curenja nosa i suzenja očiju.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA