Zašto, kada i kako prestati sa flašicom?

Flašica u jednom trenutku kao da postane nerazdvojni prijatelj deteta. Kako dete prelazi na čvrstu hranu i počinje da pije više vode, sokića, nekad i mleka, flašica se može naći svuda po kući i u svakoj torbi, a nekad se koristi i za uspavljivanje. Roditeljima ona predstavlja veliku udobnost i nije retko odlaganje prelaska na čašu. Ali, do kada se prisustvo flašice može tolerisati?

flasica px

Foto: Pixabay

Mnogi roditelji ne znaju da pedijatri savetuju potpuno izbacivanje flašice iz navika zdrave bebe pre nego što ona napuni 12 ili 18 meseci pa nastavljaju sa njenom upotrebom čak do treće godine. Hranjenje flašicom se povezuje sa bolestima zuba, gojaznošću i nedostatkom gvožda a kada napune 2 godine, deca nikako ne žele da je ostave.

Zašto flašica nije dobra?

Iako je davanje flašice mnogo lakše od vežbanja upotrebe čaše dete će pre ili kasnije morati da napravi ovu promenu. Postoji nekoliko dobrih razloga za “oduzimanje” ove male spravice:

  • Sisanje iz flašice može da izazove bolesti zuba, naročito ako beba koristi flašicu tokom noći ili za uspavljivanje.
  • Beba na ovaj način dobija nedovoljno hranljive sastojke iz mleka umesto da uzima one kvalitetne iz čvrste hrane.
  • Beba provodi previše vremena sisajući radi čiste udobnosti a preterano zadovoljavanje ovog primarnog instinkta je sprečava u razvoju govora.
  • Beba koristi flašicu kad je isfrustrirana, ljuta ili u nekom drugom emotivnom stanju umesto da uči kako da se suoči sa ovim emocijama.

Osim toga, različite studije su dokazale i vezu između upotrebe flašice i pojave gojaznosti. Naime, deca koja koriste flašicu do druge godine imaju 30% veću šansu da postanu gojazna već pre pete godine života. Problem je u tome što je veoma lako i brzo piti i jesti iz flašice pa se na taj način unosi mnogo više kalorija od onih koje su detetu stvarno potrebne. Važno je znati da su istraživanja uzela u obzir i druge faktore kao što su težina deteta na rođenju, težina majke, način ishrane i pokazuju da rezultati važe za sve.

Kada početi sa zaboravljanjem flašice?

Bebe su veoma dobre u samoregulisanju svojih obroka pa će vam vaša beba staviti do znanja kada joj poslednji obrok mleka pred spavanje više ne bude potreban. Najčešće bebe počnu da okreću glavu ili jednostavno ne završavaju mleko do kraja.

Sve u svemu, cilj je da flašica, posebno ona pred spavanje, bude izbačena dok ono ne napuni 12 ili najkasnije 18 meseci. Ovo odvikavanje može biti teško ali morate da znate da ove kalorije iz mleka vašem detetu uopšte nisu potrebne nakon prvog rođendana. Ono tada sve svoje nutritivne potrebe treba da zadovolji svojim dnevnim obrocima. Probajte da bebu uveče umesto flašicom utešite omiljenom plišanom igračkom ili mekanim ćebencetom.

I naravno, kao što je to slučaj sa mnogim drugim veštinama koje vaše dete treba da savlada i za učenje ove je potrebno neko vreme. Budite strpljivi i pokažite vašoj bebi puno ljubavi koja će joj pomoći da postane profesionalac u korišćenju čaše i tako flašicu potpuno zaboravi.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA