Zašto je privilegija odrastati uz braću i sestre?

Imati braću i sestre je znači imati doživotne prijatelje bez obzira gde vas život odvede. Vidim ove divne odnose kod svoje dece i njihovih braće i sestara i uživam gledajući ih kako zajedno odrastaju’, piše mama troje dece i objašnjava zašto imate sreću ako i vaše dete odrasta uz svoje rođake.

Foto: Flickr

Meredith Ethington je mama troje dece, novinarka i autorka nekoliko knjiga o roditeljstvu. Nedavno se na svom blogu osvrnula na zanimljivu temu: važnost odrastanja dece uz svoje rođake – braću i sestre.

“Nekako se dogodilo da moja sestra, brat i ja živimo udaljeni i do nekoliko sati jedni od drugih, ali pre dve godine, napravili smo pakt da će naša deca dobro da poznaju jedni druge iako ne žive tako blizu jedni drugima”, napisala je i dodala kako želi da njena deca znaju kakva je radost i privilegija odrastati uz svoju braću i sestre. Zajedničke bake i deke, porodične tradicije i uspomene “Ja sam imala tu sreću da imam jako puno braće i sestara od tetaka, teča i stričeva u svom detinjstvu. Često bismo prespavali jedni kod drugih, igrali izmišljene igre u bakinoj kući, gradili bismo tvrđave i pretvarali se da smo psi. Leti smo zajedno letovali ili plivali u obližnjem jezeru, pecali i igrali karte. Imam braću i sestre koji su sličnih godina kao i ja, ali i one koji su me čuvali kao dete i koji su puno stariji od mene. Sve ih volim beskrajno puno.”

Ova mama navela je samo nekoliko razloga zašto bi trebalo da budete srećni ako vaše dete odrasta uz svoje rođake: Rođaci mogu biti poput rođenih braće i sestara, osim toga da s njima ne treba da živimo pod istim krovom. Oni znaju naše tajne i znaju kako je imati mamu ili tatu dovoljno sličnu našim mamama ili tatama, ali dovoljno različitu da je zabavno prespavati kod njih za malu promenu okoline. Rodbina zna šta znači poticati iz porodice slične našoj. Oni su poput najboljih prijatelja koji su na svim našim važnim porodičnim događajima, a sa kojima možemo da se iskrademo i zabavljamo dok su odrasli naporni u svojim dugim i dosadnim razgovorima.

Braća i sestre imaju sličan šašavi smisao za humor i čak izgledaju slično kao i mi. Ustvari, oni su nam dovoljno slični da možemo da budemo potpuno svoji u njihovom društvu bez da se osećamo čudno ili drugačije.

Braća i sestre daju nam osećaj porodične povezanosti. Imati proširenu porodicu bilo koje vrste – deci daje osećaj toga ko su i odakle dolaze, a braća i sestre omogućavaju sve to u zajedničkom generacijskom kontekstu. Zajednički baka i deka, porodične tradicije i uspomene!

“Rekla bih čak da su braća i sestre osnovni deo srećnog života jer vas vole, imate zajedničke uspomene iz detinjstva i podrška su vam kasnije kada odrastete. Imati braću i sestre je poput toga da imate doživotne prijatelje bez obzira gde vas život odvede. Vidim ove divne odnose kod svoje dece i njihovih braće i sestara i uživam gledajući ih kako odrastaju zajedno. Iako uvek ne uživam u putovanjima od nekoliko sati kako bi se to dogodilo – gledajući ih kako uživaju u zajedničkom druženju i već sada razgovaraju o svojim uspomenama vredi svakog pitanja koje mi moje troje mališana postavi 100 puta u autu: ‘Jesmo li blizu?'”

Izvor: miss7mama.24sata.hr

Podeli:

Komentari

  1. Tanja says:

    U mom slučaju, nema neprijatelja dok ti ga majka ne rodi. Mnogi roditelji naprave grešku i za cijeli život razdvoje braću i sestre.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA