Zašto je pelenski ojed češći u letnjim mesecima i šta preduzeti

Pelenski ojed se stručno naziva pelenski dermatitis i predstavlja crvenilo bebine kože u predelu koji je prekriven pelenom. Tokom letnjih meseci zbog visokih temperatura često dolazi do pojave ojeda. Bakterijama i gljivicama pogoduju više temperature i dolazi do njihovog razmnožavanja na oštećenoj koži.

Foto: Pixabay

 

Ojed se češće javlja tokom letnjih meseci, zbog veće vlažnosti pelenske regije, prilikom dijareje, tokom izbijanja zubića i uvođenja nemlečne ishrane. Ojed se javlja ukoliko se pelene ne menjaju redovno i kada se koristi neadekvatna kozmetika.

Ukoliko se koriste pelene poznatih proizvodjača koje apsorbuju urin i čuvaju suvoću pelenske regije i menjaju se na svakih tri sata smanjuje se mogućnost pojave ojeda. Bebu treba između svakog presvlačenja oprati i dobro osušiti a potom na pelensku regiju namazati zaštitnu kremu. Kreme koje se koriste za pelensku regiju treba da čuvaju odbrambenu sposobnost kože. Za prevenciju ojeda treba odabrati kvalitetnu kremu koja sprečava vlažnost kože pelenske regije i razvoj infekcije.

Koji je najbolji način za sprečavanje ojeda?

Najvažnije je održavati redovnu higijenu. Pelenu treba promeniti najduže na svaka tri sata  i svaki put kada je mokra. Po pranju  bebu treba ostaviti nekoliko minuta bez pelene, raspovijenu kako bi se koža dobro prosušila.

Ukoliko dođe do pojave ojeda posebnu pažnju trebe obratiti za negu zahvaćene regije. Ukoliko do ojeda dođe potrebno je sprovoditi pojačanu higijenu (redovno presvlačenje, pranje i sušenje bebine kože), potrebno je odabrati i adekvatnu kremu za negu kože zahvaćene pelenskim ojedom.

Ukoliko roditelji imaju dileme oko načina nege svoje bebe i izbora adekvatne kreme za prevenciju ojeda treba da se jave svom pedijatru za informacije. Edukacija roditelja i osoba koje brinu o deci je od velikog značaja za sprečavanje pojave pelenskog ojeda. Koža treba da bude čista i suva. Treba koristiti pelene za jednokratnu upotrebu sa kvalitetnim absorbujućim materijalima. Pelene je potrebno često menjati, najmanje na tri sata a po potrebi i ranije. Pelene za jednokratnu upotrebu koje se ne menjaju dovoljno često su pogodna podloga za nastanak pelenskog ojeda i razvoj gljivica i bakterija.

Šta je krema Sudocrem i kako deluje protiv ojeda?

 

Sudocrem je nežna, ali efikasna krema koja smanjuje rizik od infekcije i pomaže ublažavanje tegoba, a prilikom korišćenja u pelenskoj regiji formira zaštitnu barijeru. U prvoj polovini dvadesetog veka proizvedena je krema koja pomaže zarastanje oštećene kože. Danas posle 90 godina postojanja dostupna je u više od 30 zemalja a formula nije promenjena od prvog dana.  Za pravilnu negu pelenske regije dovoljna je i mala količina Sudocrem kreme.

Sudocrem se koristi kao redovna nega pelenske regije za očuvanu kožu kao i tretman ukoliko je do ojeda došlo. Emolijens iz Sudocrema hidrira kožu i sprečava crvenilo. Ova krema deluje kao antiseptik i deluje protiv bakterija i gljivica.  Cink oksid iz Sudocrema ubrzava proces epitelizacije oštećenje kože i zarastanje rana. Formira zaštitnu barijeru između kože i pelene i ne dozvoljava da na kožu deluju enzimi iz urina i stolice

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Sudocrem

 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA