Zašto finske bebe spavaju u kutijama?

Sve trudnice u Finskoj dobijaju od države “početnički paket” u kartonskoj kutiji koji sadrži potrepštine za novorođenče.

Trudnice u Finskoj zadnjih 75 godina dobijaju kartonsku kutiju od države. Ta je kutija “početnički paket” koji sadrži odeću i pelene, a može čak poslužiti kao krevet za bebu. Neki tvrde da je upravo to pomoglo Finskoj da ostvari vrlo nisku smrtnost dece.

Ova tradicija počela je 1938. godine kako bi se svoj deci omogućio jednak početak života. U početku program je bio namenjen samo porodicama s malim primanjima, ali 1949. prošireno je na sve trudnice. U ovom paketu za mlade majke nalazi se, između ostalog, odeća za dete, vreća za spavanje, pribor za kupanje deteta, ali i madrac koji omogućava da se ta kutija koristi kao dečji krevet.

Majke mogu da biraju žele li ovaj paket ili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 150 eura. 95% majki bira paket jer mnogo više vredi.

Ovaj novi program podrazumevao je da, ako želi ovakvu pomoć, majka mora da poseti doktora ili kliniku pre četvrtog meseca trudnoće” rekla je Heidi Liesivesi, radnica u finskom Institutu za socijalno osiguranje. Ovaj program, dakle, pomaže novim majkama putem “početničkog paketa”, ali i sugeriše da posete lekara u ranoj fazi svoje trudnoće.

U 1930-im godinama Finska je bila siromašna država s velikom stopom smrtnosti dece – 65 od 1000 dece umrlo bi, a veruje se da je ovaj program jedan od faktora koji su smanjili te brojke.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA