Zašto dete boli uvo?

To su one situacije kada dete izgleda sasvim dobro, pa odjednom zaplače uhvati se za uvce koje sve više boli. Nema visoke temperature, nema drugih tegoba, samo je nosić malo zapušen.

uvo px

Foto: Pixabay

Sve se po nekom bizarnom pravilu dešava noću, ili na putu ili u “stranoj zemlji bez igde ikoga”. Nastaje panika i “trčanje” kod doktora.

Nije sve tako crno, pa hajde da vidimo o čemu se zapravo radi.

Zašto dete iznenada zaboli uvo?

Uvo je puno nervnih završetaka koji prenose bol, naročito je srednje uho “bogato” receptorima koji imaju jedini zadatak da “hvataju” bolni nadražaj. Kada je pritisak u šupljini srednjeg uha (iz nekog razloga) povišen to izaziva bol. Zapaljenje uha je tipičan uzrok bola, ali zapamtite: ne mora da znači da dete ima zapaljenje srednjeg uha samo zato što ga uvce boli.

Ako nije zapaljenje srednjeg uha, šta je onda?

Kod navećeg broja dece koja imaju akutni bol u uhu se radi o polaznom zapušenju Eustahijeve tube – kanalčića koji spaja srednje uho i mesto gde nos “prelazi” u grlo. Ova tuba se zapuši jer je nosić zapušen, pa tečnost iz šupljini srednjeg uha ne može da izađe. Ovaj zarobljeni sekret pritiska malopre pomenute receptore za bol – to svarno strašno boli.

Da li bez odlaganja treba odvesti dete kod doktora?

Ne treba!

Prvo treba pomoći detetu – ne valja “bolno” dete maltretirati po kolima, taksiju u dežurnim ambulantama ili bolnicama. Evo šta treba uraditi:

 • Čišćenje nosića. Veće dete potstaknite ga da izduva nos, iako to ponekad može kratkotrajno pojačati bol, pomoći će detetu da “produva” zapušene nosne kanale. Kod manje dece nežno očistite nosić štapićem, ako dete ima obilan vodeni sekret izvucite ga pumpicom. Pumpicu ne koristite “na suvo” – ako dete nema mnogo sekreta pumpica može da pojača bol!
 • Sprej za nos. Stavite detetu sprej koji sadrži vazokonstriktor – supstancu koja sužava proširene krvne sudove u nosu. Važno je pre stavljanja očistiti nosić (kako je opisano u prethodnom koraku – u protivnom kapi neće odraditi posao kako treba). Kod beba i manje dece (pre 6. godine) je bezbednije korisiti spreheve koji sadrže prečišćenu mosku vodu!
 • U ovim situacijama, ibuprofen sirup može biti od pomoći. Ako ne znate dozu od ranije, pročitajte uputstvo, samo dajte lekić.  Ibuprofen pored suzbijanja bola,  ima i antizapaljenski efekat. Ovaj efekat ibuprofena smanjuje otok sluzokože gornjih disajnih puteva, što olakšava “odlivanje” sekreta koji je zarobljen u šupljini srednjeh uva. Zato je dobro ibuprofen imati u kućnoj (i putnoj) apoteci.
 • Sačekajte 15-20 minuta, nađite se detetu, umirete ga i videćete da će biti bolje
 • Četiri do šest sati posle prve epizode bola možemo proceduru ponoviti, ako se bol ponovo javi. Tada kapi za nos treba staviti samo u nozdrvu koja se nalazi na istoj strani bolnog uha.
 • Ova kombinovana terapija će ublažiti bol, ali i otpušiti zapušenu Eustahijevu tubu. Zato, ako ovo pomogne, i sledećeg dana, bar dva puta (ujutro i pred spavanje) ponovite proceduru.

Da li treba dati antibiotik detetu?

NE TREBA!

Antibiotk se daje samo ako postoji jasan dokaz da se radi o gnojnom zapaljenju srednjeg uha! Za to je potreban otoskopski pregeld pedijatra ili ORL specijaliste.

Dakle, NEMA davanja antibiotika „napamet“!

 

Kada ipak treba potražiti pomoć lekara?

 • Ako i pored otpušavanja nosa i davanja ibuprofena obavljenog dete i dalje plače i ne smiruje se, obavezno treba otići do dežurnog pedijatra. To se daleko ređe dešava – ogromna većina dece lepo reaguje na opisanu terapiju i ponaša se kao da se ništa nije desilo.
 • Ako dete dobije visoku temperaturu, malaksalo je, odbija obroke… treba se javiti lekaru, čak iako je bol prestao. Naravno to nije obavezno da se obavi “u sred noći”, pod uslovom da dete mirno spava i ne žali se na bol. Sledećeg dana, polako i bez panike treba potražiti pomoć pedijatra.

Naveći broj dece sa naglo nastalim bolom u uhu nema pravo zapaljenje srednjeh uva! Ovo je jednostavna pomoć detetu, a možete izbeći nepotrebni odlazak u dežurnu službu.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Dobro vece.Htela bih da pitam,dete bukvalno odjednom pocelo otezano da dise i cuje se jako sustanje prilikom disanja,bio je dobro(standard sa nosicem da jedan dan da ne slini pa 5da -vrtic),jako me plasi i kasno je ,da li ga moram voditi kod lekara ili moze da saceka jutro?uspela sam svega 1ml.da mu dam sirup za iskasljavanje .unapred hvala


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA