Zašto deca u skandinavskim zemljama spavaju na otvorenom?

Skandinavske zemlje karakteristične su po hladnim i surovim zimama i ne baš tako toplim letima, a u tom kutku sveta postoji ustaljena praksa da deca što više vremena provode na otvorenom.

Foto: Privatna arhiva

Deca do svoje treće godine provode vreme na otvorenom, a razlog je usko povezan sa njihovim zdravljem. Roditelji smatraju da će na ovaj način formirati prirodni imunitet kod deteta. Najzdravijom temperaturom sa ovu aktivnost smatra se ona od -5 stepeni, a dešava se da deca borave napolju i na nižim temperaturama.

Ne postoji loše vreme, postoji samo neadekvatna garderoba
Prilikom izlaganja hladnoći, roditelji vode računa da deca na sebi imaju kvalitetnu i toplu garderobu. A Šveđani vole da kažu: “Ne postoji loše vreme, postoji samo neadekvatna garderoba”. Kao prednosti ovakvog pristupa navodi se zdraviji i dublji san, ali i bolji imunitet.

Duži i bolji san

Tim finskih naučnika na čelu sa Marjom Torulom tvrdi da deca koja spavaju napolje provedu u snu od 1, 5 do 3 sata, dok deca koja spavaju unutra provedu spavajući samo 1 do 2 sata. Posle dremke napolju daleko su svežiji energičniji i bolje jedu. Štaviše, noću brže utonu u san.

“Verovatno ograničenje pokreta odećom produžava dužinu sna, a hladno okruženje omogućava da se ne pregreju”, ispričala je Torulo za “BBC” i dodaje da je njeno istraživanje pokazalo da je -5 stepeni najbolja temperatura za spavanje na otvorenom.

Bolji imunitet:

Spavanje napolju ne povećava rizik od infekcija, čak deca koja dremaju na hladnom imaju efikasniji imuni sistem.

Koje su posledice
Međutim, ni takav način brige o deci nije bez posledica, jer su deca izložena hladnom i čistom vayduhu, pa mogu da dobiju ozbiljne zdravstvene probleme. Stav roditelja je da dete mora da stekne prirodni imunitet u različitim klimatskim uslovima, ali američki pedijatar tvrdi drugačije.

Sa druge strane, američki pedijatar Dženifer Šu smatra da roditelji apsolutno nikada ne bi trebalo da ostave dete napolju. Razlog tome je, navodi Šu, opasnost od hipotermije, ali i drugih problema. S toga, pedijatar nalaže da bi ova praksa trebalo da se sprovodi pod nadzorom lekara.

b92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA