Zašto da ne izbegavate sankanje (i druge snežne aktivnosti)

Na predavanju Daglas Doman je kao jedan od osnovnih preduslova stimulacije razvoja mozga kod dece naveo adekvatno kretanje. Tačnije, istakao je da odgovorno roditeljstvo podrazumeva obezbeđivanje što više prilika detetu da se kreće u smislu obezbeđivanja bezbednog prostora u ranijim i adekvatnih fizičkih aktivnosti u kasnijem periodu.

IMG_20160108_140301

Zašto je kretanje toliko važno? Zato što je ono osnov života, pospešuje disanje i povećava prisustvo kiseonika u mozgu, dovodeći tako do poboljšanja moždanih funkcija. O tome sam naročito mislila gledajući moje mališane kako se po stoti put bore sa uzbrdicom ne bi li se sankali. Na kraju su bili toooliko umorni da više nisu ni vukli sanke sa sobom. Po utabanim klizama spuštali su se u ski odelima. I da, kada smo stigli kući bili su potpuno mokri. Ali znate šta? Nikome od toga nije procurio nosić. Nisu se razboleli i ostali kući. Samo su pocupkivali iščekujući sledeći izlazak.

Ono što je mene iznenadilo je što je dece bilo tako malo… Da, bilo ih je, ali hej, bili su praznici i vreme je bilo divno (za zimu), a naši drugari su bili u kućama.  

I ne, ne mislim ja da su roditelji bili ti koje je mrzelo da ih vode napolje… Ali ovo može biti podsetnik zašto da uz sledeći sneg izgurate svoje klince napolje i onda se zajedno smrzavate samo ako stojite. Ako krenete da se grudvate, sankate ili samo valjate po snegu provešćete nezaboravno vreme zajedno. Sneg je ove godine padao svuda, tako da ni finansije ne mogu biti izgovor. Uživajte zajedno!

       – Boravak na svežem zimskom vazduhu i suncu izuzetno blagotvorno utiče na organizam Vašeg deteta, na njegovo zdravlje, raspoloženje i inteligenciju

       – Pokreti koji se izvode na snegu dovode do poboljšanja cirkulacije, pojačavaju disanje, pozitivno utiču na razmenu materija u organizmu i zagrevaju telo.

      –  U omiljene snežne aktivnosti spadaju klizanje, sankanje, skijanje, grudvanje, pravljenje sneška i trčanje po snegu

       – U (roditeljima) ne tako omiljene, ali deci veoma zabavne spada odmaranje na sankama, na putu  do kuće,  umesto vožnje kolima

       – Umeren boravak na snegu, tokom najtoplijeg dela dana utiče na poboljšanje imuniteta i apetita, a vedro nebo i (zubato) sunce popravljaju raspoloženje, koncentraciju i  suzbijaju „zimsku mrzovolju“

        Ako ništa drugo, koliko god godina da imaju Vaša deca, nakon snežnih radosti će biti toooliko umorni, da ćete najzad moći da dođete do daha i malo odmora.

Sledeće formiranje snežnog pokrivača očekuje se tokom raspusta. Nadam se da se vidimo na snegu!

Autor: Jelena Vojvodić

www.toddlersjoy.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA