Zašto bebi kozmetika treba da bude organskog porekla?

Bilo da ste prvi put postali roditelj ili već imate iskustvo roditeljstva – šetnja po supermarketima i apotekama u potrazi za najkvalitetnijom a zdravom kozmetikom za vašeg mališana, može biti prava avantura. Kako odabrati pravi kozmetički proizvod za vašu bebu?

Danas je ponuda bebi prozivoda zaista bogata, i ne bi trebalo da se bunimo zbog toga, zar ne? Ipak, veći izbor znači da se od nas traži i mnogo više istraživanja, čitanja i informisanja o sastojcima od kojih je proizvod za bebe napravljen.

Znajući da je koža bebe mnogo tanja, osetljivija i mekša nego kod nas odraslih, veoma je važno da vodimo računa o tome na koji način ćemo je negovati. Verovatno se svako od nas seća da je makar jednom u životu imao neku alergijsku reakciju na koži, zbog upotrebe određenog proizvoda. Bilo da ste imali samo manje crvenilo ili pak osip, svaka reakcija tog tipa treba da nas zabrine i bude signal da treba prestati sa upotrebom određenog preparata.

Kako onda treba birati kozmetički proizvod za mališane?

Šamponi, paste za zube, sapuni i kreme za bebe su važni proizvodi za održavanje njihove higijene ali i za negu delikatne kože. Svi ovi proizvodi treba da budu proizvedeni bez hemikalija i štetnih sastojaka. Upravo zato što je bebina koža mnogo osetljivija od naše kože, ona neće tolerisati štetne hemikalije i vidljive rekacije na koži će biti prvi znak da koža reaguje burno. Kako se ovo ne bi desilo, najbolje bi bilo da za svoju bebu koristite organsku kozmetiku jer je ona napravljena od potpuno prirodnih sastojaka, a pored toga ne sadrži štetne aditive i slične sastojke.

Koje sastojke treba izbegavati?

Koža odraslih apsorbuje oko 60% sastojaka iz kozmetičkih proizvoda i prenosi ih dalje u krvotok. Bebe nemaju razvijen odbrambeni mehanizam kože, pa je kod njih ovaj procenat još viši, a hemikalije koje dođu do unutrašnjih organa imaju još jače i pogubnije dejstvo. Procenat apsorpcije  je još veći kod novorođenčadi, pa na njih treba dodatno obratiti pažnju.

Pažljivo čitajte deklaracije i pokušajte da izbegnete sledeće sastojke:

  1. Parafin i petrolej – lojne žlezde kod beba još uvek nisu u potpunosti razvijene i aktivne, pa koža ne može sama da se štiti. Zbog toga se mamama preporučuje da kupuju masne kreme koje sadrže ova dva sastojka. Iako je poznato da su kancerogeni, zbog toga što su jeftini – čest su sastojak u kremama. Nažalost njihovo delovanje na kožu je takvo da zatvara pore i ne dozvoljava koži da diše. Cena hidratacije je u ovom slučaju previsoka, zar ne?
  2. Ftalati – ovi endokrini disturptori, koji remete hormonalni balans u telu, označeni su kao glavni uzročnik preuranjenog puberteta. Kada su bebe u pitanju, kod njih imaju posebno poguban uticaj, jer one nemaju razvijen imunitet.
  3. Parabeni – konzervansi, koji se dodaju većini preparata na bazi vode, kako bi se sprečilo razvijanje širokog spektra bakterija. I oni utiču na hormonski balans, jer oponašaju estrogen u organizmu. Pored toga, najpoznatiji su po tome da izazivaju iritacije na koži a mogu se naći baš svuda (u sapunima, kupkama, šamponima itd.)
  4. “Mirisi” i sintetičke boje – sve te predivne mirisne note koje volite da osetite dok kupate bebu, u realnosti nisu ni najmanje prijatne već su nastale od toksičnih supstanci. One su tu da pokriju neprijatne mirise ostalih hemikalija iz proizvoda. Miris dugo ostaje na koži a deca sa asmatičnim problemima ili kožom sklonoj alergijama, mogu imati još više problema. Ovih supstanci ima preko 12000 i nažalost proizvođači nisu u obavezi da pojedinačno navedu o kojim štetnim supstancama je reč.

Nemojte nasedati na lepu boju kupke, jer to što je roze a ima miris jagode, nije važno za njenu učinkovitost ali je od velikom značaja za njen sastav. Veštačke boje se takođe prave od naftnih derivata i jako su štetne za dečiju kožu.

  1. SLS (Sodium Lauryl Sulfate) – ova supstanca je vrlo agresivan sastojak dečijih kupki, koji služi razgrađivanju nečistoća na površini kože. Kada se koriste kupke i šamponi sa SLS-om, kod dece se javljaju jaki nadražaji temena i kože tela.

Organska vs. Industrijska kozmetika

Niko ne želi da njegovo dete koristi proizvod koji sadrži konzervans ali s’ druge strane upravo je to sastojak koji omogućava da krema ‘stoji’ duže otvorena, zbog čega se neke mame još uvek odlučuju za industrijske kozmetičke proizvode za bebe.

Ako želimo da budemo sto posto realni, teško je u potpunosti isključiti industrijske proizvode ali za početak se potrudite da smanjite što više njihovu upotrebu i budite svesni da kada birate roze kupku sa šljokicama, da u njoj nema zdravih sastojaka i da to može negativno da utiče na zdravlje vašeg deteta.

Šta je onda rešenje? Postoji li zdrava i sigurna kozmetika?

Organska kozmetika za bebe – zdrava i neškodljiva alternativa

Kao i hrana koja potiče iz organske proizvodnje, tako i kozmetika proizvedena na isti način mora na sebi da nosi tu oznaku i da bude sertifikovana od strane nadležnih tela. Dakle, sastojci od kojih se jedan organski kozmetički proizvod pravi, moraju biti proizvedeni u skladu sa jasno određenim pravilima dobro poznatim u organskoj poljoprivredi. Nulta tolerancija na GMO, pesticide i veštačka đubriva – osnovni su zahtevi koje treba da ispune organski sastojci, koji će biti korišćeni u kozmetičkoj proizvodnji.

Umesto parabena, parafina i petroleja (zapamtite ih kao tri sastojka na P, koji su najštetniji) u organskoj kozmetici se koriste prirodni, neprskani i neškodljivi sastojci. Med, kamilica služe da zaštite i smire bebinu kožu, a ulja kao što su: ulje avokada, makadamije, kokosovo ulje kao i pčelinji vosak, nude neuporedivo bolje hranljive efekte za kožu.

Pored toga što je organska kozmetika dobra za kožu vaše bebe, ona je takođe dobra i za očuvanje životne sredine jer su sastojci koji su deo nje gajeni u skladu sa prirodnim ciklusima. U proizvodnji se koriste obnovljivi izvori energije a možda najvažnije za sve mame je da se pri branju, sortiranju i kasnije preradi, slede visoko postavljeni standardi sterilizacije. Svakako ništa manje nije važna ni transparentna politika prema kupcima, gde su jasno navedeni svi sastojci, bez skrivanja i podvaljivanja.

Kada je briga o najmilijima u pitanju – informisanost je ključna stvar. Sledeći put kada budete krenuli u kupovinu bebi proizvoda, potražite sertifikovane organske proizvode i zaboravite na sve brige, jer je ona sigurna za vašu bebu a vama će olakšati ovaj stresni ali ujedno najlepši period života.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA