Zašto bebe vole igru skrivanja?

Mnogo puta ste verovatno primetili da svaka beba uživa u igri skrivanja iza šaka. Međutim, da li ste znali da na ovaj način beba zapravo razvija svoj mozak?

beba px

Foto: Pixabay

Mnoga bebe obožavaju ovu igru, iako nismo baš sigurni zbog čega. Izgleda toliko jednostavno, ali sve bebe uživaju u tome. Zašto to toliko vole? Da li zaista misle da smo nestali? Da li je to magija i iznenađenje zbog ponovnog pojavljivanja?

Doktorka Danijel Fišer izjavila je za portal “Romper” da bebe vole igru skrivanja jer su u interakciji sa srećnim licem i to je zapravo za njih igra – osoba nestane i pojavi se odmah, pa im je to jako zabavno. Neki pedijatri ističu da ovo ima veze sa “stalnošću objekata”. Kada beba ima nekih šest meseci, počinje da shvata da stvari koje nestanu, ne mora nužno značiti da su nestale zauvek.

Ono što je izvan njihovog vidokruga i dalje postoji, iako oni to ne mogu videti u određenom trenutku. Upravo zato je igra skrivanja njima toliko interesantna, pomaže im u stimulisanju mozga. Počinju da shvataju da čak i kada nešto nestane, može i dalje biti tu, samo sakriveno. Do tog perioda, bebe ne mogu da razumeju da je ono što je skriveno i dalje tu, već misle da ukoliko ga ne vide, to je zauvek nestalo.

Igra skrivanja utiče na bebin razvoj, te je Fišer istakla da je ona “pokazatelj prilagođenog razvoja u prostoru kognitivnog i vizuelnog, odnosno da pokazuje da je ‘stalnost objekata’ ostvarena”.

Ovaj fenomen ‘stalnosti objekata’ dolazi od švajcarskog razvojnog psihologa Pjadžeta, koji je govorio o tome da deca provedu prve dve godine svog života radeći na ‘stalnosti objekata’. Igra skrivanja je savršen balans onog što beba zna o životu, šta je sposobna da kontroliše, i onog što je još uvek iznenađuje.

Možete igrati ovu klasičnu igru sa svojom bebom na nekoliko različitih načina, u zavisnosti od uzrasta. Ovo možete igrati čak i sa novorođenčetom, jer su tek rođene bebe uvek fascinirane licima, te bi gledale vaše lice pre nego bilo šta drugo na svetu. Druga varijacija je  da kada vaše dete poraste sakrivate objekte ispod jastuka ili ćebeta, pa ih otkrivate uz iznenađenost.

Mozak vaše bebe se razvija neprestano, te je jako zabavno posmatrati kako se to događa. Bebe vole igru skrivanja jer počinju da uče da ono što je nestalo ne znači da je nestalo zauvek, a uz to postoji i element iznenađenja koji takođe stimuliše mozak.

Ko zna, možda ih ovo nauči da prestanu da vrište kada odete iza ćoška, jer će shvatiti da ste u stvari još uvek tu!

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

moj pedijatar instagram