Zašto bebe plaču i kako tumačiti vrste bebinog plača?

Sve bebe plaču. Plač je prirodan način na koji će vam beba staviti do znanja da njene potrebe nisu zadovoljene, da joj je potrebna uteha ili vaša pažnja.

Međutim, ma koliko se trudili da umirite uplakanu bebu, ponekad se čini da ništa ne deluje. Vaša beba deluje još razdraženije ili očajnije, iako je nosite, nunate, hranite, pevate.

Ponekad je lako shvatiti zašto bebe plaču i šta žele da postignu plačem, ali ponekad i nije. Najčešći razlozi za plač kod beba su sledeći:

 • Glad
 • Prljava ili mokra pelena
 • Umor
 • Želja za maženjem
 • Gasovi
 • Bebi je isuviše vruće ili hladno
 • Dosada
 • Preterana stimulacija

Rani večernji sati su vreme kada bebe najčešće neutešno plaču i čini se da ne postoji način da im ugodite. To može biti teško i naporno za vas kao roditelja, jer je upravo to vreme kada ste iscrpljeni celodnevnim poslovima i najmanje strpljivi da se nosite sa bukom. Ipak, imajte na umu da količina i intenzitet plakanja beba obično dostižu vrhunac sa oko 7 nedelja bebine starosti, a zatim se postepeno smanjuju.

Kako smiriti bebu koja plače?

Postoji veliki broj načina da umirite uplakanu bebu, a nijedan od njih nije univerzalan. Kod nekih beba će funkcionisati sve predloženo, dok će neke blagonaklono reagovati tek na jedan ili dva.

Isprobajte neke od sledećih načina da utešite uplakanu bebu:

 • Ako dojite, ponudite bebi da sisa. Ako ne dojite napravite formulu i ponudite bebi.
 • Nežna buka u pozadini (white noise) može umiriti bebu i odvratiti joj pažnju.
 • Neke starije bebe vole da zagrle ćebe ili plišanu igračku.
 • Grlite bebu tako da bude tik uz vašu kožu i da oseti vaše otkucaje srca. Krećite se nežno, ljuljajte je i igrajte, pričajte ili pevajte bebi.
 • Ljuljajte bebu napred-nazad u kolicima ili izađite u šetnju ili vožnju. Mnoge bebe vole da spavaju u kolima. .
 • Pokušajte da milujete bebu po leđima čvrsto i ritmično, držeći je uz sebe ili ležeći licem nadole u ​​svom krilu.
 • Skinite bebu i masirajte je. Izbegavajte upotrebu ulja ili losiona dok beba ne napuni najmanje mesec dana. Pričajte umirujuće dok to radite i održavajte sobu dovoljno toplom.
 • Probajte toplu kupku. Kupka trenutno smiruje neke bebe, ali druge tera još više da plaču.
 • Pitajte svog lekara za savet.

Plakanje tokom hranjenja

Neke bebe plaču i deluju uznemireno u vreme hranjenja. Ako dojite, pokušajte da promenite položaj u kojem dojite bebu.

Plač tokom hranjenja ponekad može biti simptom refluksa, uobičajenog stanja kada bebe povrate mleko nakon hranjenja. Razgovarajte sa pedijatrom ili patronažnom sestrom kako da sprečite ovaj problem.

Šta učiniti ako beba stalno plače?

Može biti iscrpljujuće ako ste probali sve, a vaša beba i dalje neutešno plače, a nijedan od saveta nije delotvoran. Konstantan plač može biti uzrokovan jednim od sledećih faktora:

Grčevi

Preterani plač može biti znak da vaša beba ima grčeve. Grčevi se javljaju neposredno nakon rođenja bebe, ali lekari nisu složni u stavu šta ih uzrokuje.

Neki lekari misle da je to neka vrsta reakcije na adaptaciju želuca i creva koji primaju veće količine hrane. Plač uzrokovan grčevima zvuči jadno i uznemireno, i prestaje na trenutak ili dva, a zatim ponovo kreće, što sugeriše da bi mogao biti uzrokovan talasima bolova u stomaku.

Plakanje može trajati i nekoliko sati. Pitajte pedijatra koje sredstvo protiv grčeva da dajete bebi. Masirajte bebin stomačić i postarajte se da podrigne nakon svakog obroka. Uprkos savetima da bebu treba ostaviti da plače dok se sama ne smiri, budite tu da utešite uplakanu bebu.

Plač kao znak bolesti

Ako vaša beba stalno plače i ne možete je utešiti ili odvratiti, ili plač ne zvuči uobičajeno, to može biti znak da je beba bolesna. Pored plača, jedan od pokazatelja da je beba bolesna je i visoka temperatura. Obratite se pedijatru što pre.

Veruj svojim instinktima. Vi najbolje poznajete vašu bebu i primetićete drugačije ili zabrinjavajuće ponašanje vaše bebe.

Vodite evidenciju o bebinom plaču

Ako odlučite da potražite savet pedijatra, može vam pomoći da vodite evidenciju o tome koliko često i kada vaša beba plače. Na primer, to može biti posle svakog hranjenja ili tokom večeri. Ovo može pomoći vašem lekaru da utvrdi da li postoji poseban razlog za plač.

Vođenje evidencije vam takođe može pomoći da identifikujete vreme kada vam je potrebna dodatna podrška.  Možda postoje trenuci kada ste toliko umorni i ljuti da se osećate kao da ne možete više da izdržite. Ovo se dešava mnogim roditeljima, stoga se nemojte stideti da tražite pomoć od supruga, najbližih prijatelja ili porodice.

Ako nemate nikoga ko bi mogao bar na kratko da vas zameni i preuzme brigu o vašoj bebi, a neprestani plač vam izaziva veliki stres, stavite bebu u krevetac ili kolica, uverite se da je bezbedna, zatvorite vrata, idite u drugu sobu i pokušajte da se smirite.

Postavite vremensko ograničenje, na primer, 10 minuta, a nakon toga se vratite nazad.

Bitno! Nikad ne tresite bebu! Bez obzira koliko se osećate frustrirano, nikada ne smete grubo drmusati bebu. Nasilni pokreti trešenja mogu izazvati nekontrolisane pokrete bebine glave, što za posledicu može imati oštećenja mozga! 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA