Zanimljivosti o trudnoći: Prva trudnoća traje duže od naredne

Bebe su aktivne i tokom boravka u majčinom stomaku. Igraju se pupčanom vrpcom, sisaju prst, plaču i sanjaju. Dokazano je da od četvrtog meseca mogu da prepoznaju majčin i očev glas

bebe-u-stomaku

Stvaranje i rađanje beba je neiscrpna tema, koja uvek pobuđuje interesovanje. A, da li ste znali sledeće?

* U trudnoći se ženama izoštravaju sva čula, posebno miris, zbog čega ne mogu da podnesu pojedine namirnice, koje su ranije obožavale.

* Prva trudnoća obično traje nedelju-dve duže od naredne.

* Broj blizanačkih trudnoća se u poslednje dve decenije učetvorostručio.

* U poslednjih 15 godina broj porođaja carskim rezom povećao se za 27 odsto, . Ovakav trend rasta je zato što se današnje žene zbog karijere mnogo kasnije odlučuju na potomstvo.

* U trudnoći se menja ritam rasta i opadanja kose, više raste, a nakon porođaja više opada. Normalan ritam uspostavlja se obično šest meseci posle rođenja deteta.

* Bebe su aktivne i tokom boravka u majčinom stomaku. Igraju se pupčanom vrpcom, sisaju prst, plaču i sanjaju. Dokazano je da od četvrtog meseca mogu da prepoznaju majčin i očev glas.

* Bebe rođene u maju uglavnom su teže od onih rođenih u drugim mesecima. Ovaj podatak se pripisuje slavskim, novogodišnjim i drugim bogatim trpezama, u kojima buduće majke konzumiraju kaloričnu ishranu.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA