Zagađenost vazduha: kako zaštititi bebu i dete?

U poslednjih nekoliko meseci veliki gradovi Srbije su prema svim nivoima merenja i praćenja zagadjenja na vodećim pozicijama u odnosu na druge evropske i svetske gradove.

Foto: Canva

U gradovima je, najviše u jutarnjim časovima, prisutna magla koja se zadržava i tokom celog dana. Maloj deci kao i odraslima nije uvek prijatno kada borave napolju. Zagađenje je zimi veće nego u ostalim delovima godine zbog niskog atmosferskog pritiska i odsustva vetra koji čisti vazduh a zbog različitih vidova grejanja koji se koriste i povećanog broja automobila na ulicama. 

Zagađenost vazduha i dugotrajno udisanje štetnih čestica mogu da dovedu do oštećenja pluća i usporenja rasta. Sprovedene su brojne studije koje su pokazale uticaj mesta u kome žive deca kao i količine saobraćaja u gradovima i dužine izloženosti štetnim materijama u odnosu na pojavu problema vezanih za pluća i alergija kod dece i odraslih.

Do pre nekoliko godina čestice u vazduhu nisu bile razdeljene u kategorije. Međutim  zagađivači su sada  podeljeni na različite veličine u odnosu na uticaj čestica na disajne puteve, zbog čega one nose oznake kao što su PM10, PM 2.5… Za najsitnije čestice  (PM 2.5) studije su pokazale da dugotrajna izloženost može da dovede do hronične opstruktivne bolesti pluća i nekih oblika karcinoma kasnije tokom života. Azot monoksid ima štetni uticaj na pluća a hronična izloženost može da dovede do fibroze pluća.

Kvalitet vazduha se meri svakodnevno i može da se proveri stanje u određenom gradu preko brojnih sajtova (www.waqi.info , www.aqicn.org , www.air-quality.com …) i na ovim sajtovima se mogu uočiti promene kvaliteta vazduha u realnom vremenu za mnoge opštine u Srbiji. 

Kvalitet vazduha se označava Indeksom kvaliteta vazduha ( AQI – air quality index) i prema ovoj kategoriji zagađenost vazduha je podeljena u nekoliko stepena zagadjenja. 

AQI vrednosti Boja Kvalitet vazduha
0 – 50 zelena dobar
51 – 100 žuta umereno dobar
101 – 150 narandžasta nezdrav za osetljive kategorije
151 – 200 crvena nezdrav
201 – 300 ljubičasta veoma nezdrav
301 – 500 braon opasan

 

Da li roditelji mogu da urade nešto povodom zagadjenja vazduha?

Roditelji bi trebalo da se svakodnevno putem dostupnih sajtova provere nivo zagadjenja u gradu u kojem žive ili na opštini. Vrednosti zagađenja su najveće ujutru i uveče, menjaju se tokom dana i treba ih pratiti. Ove vrednosti mogu da pomognu roditeljima kada je najbolje da decu izvedu napolje. Po vrednostima za opštinu u kojoj porodice žive a shodno svojim mogućnostima, roditelji treba da procene kada je zagadjenje najmanje tokom dana i tada izvode decu napolje.

Park i šuma su najbolje opcije za boravak napolju

Za šetnju i boravak napolju sa bebama i malom decom uvek je najbolje odabrati park ili šumu u kojima je vazduh čistiji a ukoliko nema mogućnosti za boravak na zelenim površinama treba birati igrališta koja su udaljena od prometnih saobraćajnica. Najbolje je izbegavati boravak napolju za bebe i malu decu u vreme kada je najveća količina vozila na ulicama. 

Svakodnevno izvođenje uz proveru stepena zagađenosti vazduha

Ukoliko je vazduh veoma zagađen preporučuje se skraćivanje boravka deteta napolju a najbolje je vrednosti zagađenja pratiti tokom dana i dete izvesti kada je zagađenje najmanje. Ukoliko je neophodno sa detetom da se izađe napolje i kada je zagadjenje veliko najbolje je prekriti kolica bebi pelenom ili zaštitom za kišu. Za stariju decu može da pomogne šal ili maska za lice. 

Boravak dece napolju je neophodan svakodnevno, zbog čega je preporuka da se odaberu parkovi i šume, posebno ukoliko je nekoliko dana za redom vazduh u vašem gradu ili opštini zagadjen više nego očekivano. Dobra opcija je i šetnja i boravak u prirodi ili nekoj planini blizu grada vikendom kada je porodica na okupu kako bi se organizam regenerisao i umanjio štetni uticaj zagađenja. Šetnja pored reke može da bude dobra opcija jer je vazduh manje zagađen pored vode. 

Kako u stanu ili kući održati čist vazduh?

Potrebno je redovno proveravati prostorije u kojima borave deca nekoliko puta tokom dana kako bi vazduh u kući ostao čist. Kada je zagađenje u gradu veliko ne preporučuje se držanje otvorenih prozora u stanu.

Neki roditelji se odlučiju da kupe  uredjaje za prečišćavanje vazduha i oni mogu da budu dobra varijanta za porodice u kojima deca već imaju problem sa plućima kao i prevencija pojave disajnih problema. 

Zabranjeno pušenje u prostorijama u kojima borave deca

Važno je da se u prostorijama u kojima borave deca ne puši kako bi se makar na ovaj način smanjilo zagadjenje vazduha i izloženost štetnim materijama.  Za čišćenje kuće najbolje je koristiti ekološka sredstva a preporučuje se kuvanje na struju i grejanje koje nije na drva i ugalj zbog zagadjenja. Dobra opcija su biljke u stanu koje pomažu da kvalitet vazduha bude bolji.

U kući je potrebno redovno brisati prašinu i usisavati, a iz stana treba izbaciti sve nepotrebne plišane igračke, ćebad, tepihe, zavese i prekrivače koji mogu da zadržavaju prašinu. 

Dojenje i raznovrsna ishrana čuvaju organizam od zagađenja

Studije su pokazale da je najbolja zaštita za bebe od dejstva štetnih  čestica iz vazduha dojenje. Majčino mleko smanjuje dejstvo najsitnijih PM 2.5 čestica iz vazduha i ugljen dioksida kod beba najmanje tokom prva 4 meseca. Kada dete počne sa nemlečnom ishranom potreno je da ishrana bude raznovrsna i bogata vitaminima i mineralima.

Kao zaključak ovog teksta nameće se boravak u zelenilu, parkovima, šumama, na planini daleko od saobraćajnica i velikih izvora zagadjenja svakodnevno kada su roditelji u mogućnosti. Šume i priroda pomažu imunom sistemu da bude jači, da se oporavi od štetnog dejstva spoljašnjih faktora i predstavljaju mesta u kojima je vazduh manje zagadjen. Nadjite svoje omiljeno mesto i osetite sve blagodeti boravka u prirodi.  

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

 

 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA