Zabranjuju plišane igračke u beogradskim vrtićima?

Ali šta ako se mališanima dogodi da im pri prvom susretu sa vrtićem, osim mame i tate koji odlaze, teta uzme omiljenog plišanka uz obrazloženje da on nije dobrodošao u vrtić? Da li je to šok i stres za dete ili je ta odluka za njegovo dobro

– Jutros sam odveo svoju devojčicu od godinu i po u vrtić. Kao i svako jutro sa nama je pošla njena omiljena igračka, plišana Pepa, od koje se moja ćerka ne odvaja. Naizgled jedan običan početak dana, sve dok nismo stigli do vrtića. Sačekala nas je teta, koja nam je saopštila da po “naredbi sanitarne inspekcije” plišane igračke više ne mogu da se unose u vrtić. Uzeo sam Pepu, dete je počelo neutešno da plače, jednom rečju nastao je opšti haos, a sve zbog plišane igračke – napisao nam je čitalac Milan S. (31) iz Beograda, uz molbu da proverimo o kakvom “zakonu o plišanim igračkama je reč”.

Svima je poznato da deca imaju svoju omiljenu igračku bez koje ne mogu zamisliti dan u svom malom životu. To je uglavnom neki plišani zeka ili meda koji mališane prati na spavanje, ide sa njima kod lekara da ih hrabri, ili u vrtić da ih teši posebno u prvim danima, kada rastanci od mame i tate izgledaju više nego strašni.

Šta učiniti kadase  mališanima dogodi ovakva scena u vrtiću, kada osim mame i tate koji odlaze, teta uzme omiljenog plišanka uz obrazloženje da on nije dobrodošao u vrtić? Da li je to šok i stres za dete ili je ta odluka za njegovo dobro?

Bilo kako bilo, sve više vrtića pribegava ovoj odluci da se plišane igračke ne koriste u predškolskim ustanovima. Potražili smo odgovor na ovo pitanje, a obrazloženje smo dobili iz vrtića, ali i sanitarne inspekcije.

– Mnoga deca su alergična na prašinu, a plišane igračke se teže održavaju i nisu podložne dezinfekciji, pa smo ih postepeno izbacili iz upotrebe, tako ih već dosta dugo nemamo u našim vrtićima. Koriste se drvene, gumene ili plastične igračke koje se jednom sedmično dezinfikuju. Uvek pri prvom susretu obavestimo roditelje da izbegavaju plišane igračke i da ih ne donose u vrtić, na taj način se trudimo da na vreme sprečimo “traumatično odvajanje” od omiljene igračke pri dolasku u vrtić. Do sada nismo nikada imala problem povodom toga, nađe se uvek zamena za omiljenu igračku – rekao je Nenad Rađen, iz jednog novobeogradskog vrtića za Telegraf.rs.

Ovaj potez nailazi na odobravanje i kod sanitarne inspekcije.

– Nekorištenje plišanih igračaka se nameće kao logičan potez jer ne mogu da se dezinfikuju po propisima, ali napominjemo da nigde nije zakonom propisano da ne smeju da se koriste plišane igračke u vrtićima. Svakako nije preporučljivo i uvek se kao srećnije rešenje smatra izbor drvenih ili gumenih igračaka – rekli su za Telegraf.rs iz sanitarne inspekcije.

Psiholog Aleksandra Janković smatra da su “mnogo traumatičnije kapljične infekcije koje mogu da se prenesu korištenjem plišanih igračaka, nego samo odvajanje od istih po dolasku u vrtić”.

– Zabrana plišanih igračaka nije hir, već realan problem, ako ne mogu da se održavaju na adekvatan način. Nije isto kad se deca sa jednom igračkom igraju kod kuće i kad ih u vrtiću “njih 20 trpa u usta”. Uostalom smisao vrtića je socijalizacija i igranje sa decom, a ne vezivanje za neku igračku. Uvek postoji način da se taktično detetu objasni zašto ne može uneti određenu ugračku u vrtić – zaključila je Aleksandra.

Telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA