Zablude o varičeli

Ovčje boginje su čest “nezvani gost” dečjih kolektiva gde se veoma lako šire među decom koja nisu preležala ovu zaraznu bolest. Retka je bolest sa toliko zabluda kao varičela pa hajde da ih razbijemo.

Foto: Flickr

Dete koje ima ovčje boginje (varičelu) ne treba kupati bar 2 nedelje
Nije tačno!
Dete koje ima varičelu mora da se kupa! Razlog je lako razumljiv – boginje su pravi mali “krateri” u koži i pretstavljaju otvorena vrata za prljavštinu i bakterije. Ako se dete ne kupa, ogromna je verovatnoća da se u virusne kožne promene “uvali” bakterija i nepotrebno iskomplikuje varičele. Bakterije koje normalno žive na koži mogu da naprave problem, ali to daleko lakše rade “mikrodosade” pomešane za neopranim znojem u kombinaciji sa ustajaim puderom ili losionom (kojima se pokrivaju kožne promene)
Prljavština ometa “zarastanje” kožnih promena, a ako se sekundarna bakterijska infekcija desi, ožiljak na koži će biti veći i ružniji!
Zato, kupajte decu, bolje rečeno, tuširajte ih – i to svaki dan. Potom ih osušite mekim peškirom, nežno, bez trljanja da se sveže krastice prerano ne “oljušte”. Kupanje ne ometa “zaceljenje” varičele, to radi prljavština.

Infekcija varičele

Kosu nikako ne smemo da peremo detetu koje ima varičelu sve dok bolest ne prođe
Opet neverovatna zabluda!
Koža glave je često “napadnuta” virusom varičele, a u kosi inače ima više bakterija nego na “goloj” koži. Zamislite masnu i prljavu kosu – to su milioni bakterija koje jedva čekaju da “zagade” varičele na glavi.
Nema dileme – kosa mora da se redovno pere, čak i češće nego pre izbijanja boginja!

Dete je već imalo varičelu, a sada je ponovo leži – nije neobično, to ponekad može da se desi
To ne može da se desi, osim u jednom posebnom slučaju!
Varičela ostavlja trajan imunitet, tako da će pre biti da je jedna druga kožna bolest pogrešno dijagnostikovana kao varičela, pa je dete sada dobilo “prave” ovčje boginje. Impetigo (lokalizovana infekcija kože) ponekad može da zavara, ali ne iskusnog pedijatra koji prati dete nekoliko dana od pojave kožnih promena.
“Poseban slučaj” koji smo pomenuli je primena aciklovira – leka koji može da “ubije” virus varičele. Ako se lek da na početku bolestim detetov imuni sistem nije stigao da razvije adekvatan imunitet, pa se bolest može “vratiti” ako dete ponovo dođe u kontakt sa obolelim detetom. Ovo se stvarno izuzetno retko dešava!
Virus varičele “čuči” negde u telu, i kod jednog broja ljudi može da se probudi više decenija posle ovčjih boginja. Tada se javlja bolest koja se zove Herpes zoster i izuzetno retko se javlja kod adolescenata.

Posle tri nedelje od početka bolesti dete je spremno za nastavak treniranja “punom parom”
To nije dobra ideja!
Ako je varičelu dobilo dete koje sa aktivno bavi sportom treba pustiti da se dete potpuno oporavi i ojača. To znači da treba da prođu najmanje dve nedelje od potpunog ozdravljenja deteta do početka ponovnog treninaranja. To praktično znači da najmanje četiri nedelje od početka bolesti nema teških napora za dete!
I kada se vrati na teren, potrebno je postepeno povećavati nivo opterećenja, tako da trenera treba obavestiti na vreme (ako već nema klupskog lekara da to proceni i obavi).

Podeli:

Komentari

 1. Ljiljana says:

  Postovanje.
  Imam sina od 20 meseci koji je bio u svakodnevnom kontaktu sa detetom kojem su danas izbile ospice. Moj sin je pren edelju dana poceo da kslje I slini. Ako dobije boginje da li to moze da mu se odrazi na pluca zbog prehlade?

 2. Jovana says:

  Poštovani

  Imam jedno pitanje da li osoba koja je preležala boginje može da prenese boginje zdravom detetu. Ako je pre toga bilo u kontaktu sa zaraženom osobom. Pošto sestrina mala ima boginje a čuva je baba koja poslepodne treba da dođe da čuva moje dete. Pa me zanima da li baba može da prenese boginje detetu iako ih je ona preležala

 3. Kris says:

  Da li je bolje detetu od 3god mazati emulziju sa anestezinom ili onu penu poxclin? Ili je svejedno? Sta vi preporucujete?

 4. Kris says:

  Decak ima boginje i na glansu pise. Da li se i tu trebaju necim mazati boginje?

  • MojPedijatar says:

   Da se opere, pa ispere 3% bornom kiselinom, pa da se (pre spavanja) namaze tanak sloj antibiotske masti (Gentamicin ili Enbecin)

 5. Jelena says:

  Moj 17-ogodisnji sin nije prelezao varicelu.Doktor predlaze da primi vakcinu.U dilemi sam,zato sto sam ja u tim godinama prelezala ovaj virus.I pamtim taj period kao jedan od najgorih u zivotu.

 6. Kristina says:

  Postovani,
  Iman ćerku staru 6 meseci. Njenom bratu su danas izbile boginje. Bili su u konstantnom kontaktu. Cerkica već par dana ima pojacan sekret u nosu i kašalj . U slučaju da dobije boginje,da li to može da dovede do nekih komplikacija? Hvala i srdačan pozdrav

 7. Miroslava says:

  Kad dete moze malo napolje u setnju, na sneg, ako je boginje dobilo 13.12.?

Strana 46 od 47<<<4344454647>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA