Zablude o varičeli

Ovčje boginje su čest “nezvani gost” dečjih kolektiva gde se veoma lako šire među decom koja nisu preležala ovu zaraznu bolest. Retka je bolest sa toliko zabluda kao varičela pa hajde da ih razbijemo.

Foto: Flickr

Dete koje ima ovčje boginje (varičelu) ne treba kupati bar 2 nedelje
Nije tačno!
Dete koje ima varičelu mora da se kupa! Razlog je lako razumljiv – boginje su pravi mali “krateri” u koži i pretstavljaju otvorena vrata za prljavštinu i bakterije. Ako se dete ne kupa, ogromna je verovatnoća da se u virusne kožne promene “uvali” bakterija i nepotrebno iskomplikuje varičele. Bakterije koje normalno žive na koži mogu da naprave problem, ali to daleko lakše rade “mikrodosade” pomešane za neopranim znojem u kombinaciji sa ustajaim puderom ili losionom (kojima se pokrivaju kožne promene)
Prljavština ometa “zarastanje” kožnih promena, a ako se sekundarna bakterijska infekcija desi, ožiljak na koži će biti veći i ružniji!
Zato, kupajte decu, bolje rečeno, tuširajte ih – i to svaki dan. Potom ih osušite mekim peškirom, nežno, bez trljanja da se sveže krastice prerano ne “oljušte”. Kupanje ne ometa “zaceljenje” varičele, to radi prljavština.

Infekcija varičele

Kosu nikako ne smemo da peremo detetu koje ima varičelu sve dok bolest ne prođe
Opet neverovatna zabluda!
Koža glave je često “napadnuta” virusom varičele, a u kosi inače ima više bakterija nego na “goloj” koži. Zamislite masnu i prljavu kosu – to su milioni bakterija koje jedva čekaju da “zagade” varičele na glavi.
Nema dileme – kosa mora da se redovno pere, čak i češće nego pre izbijanja boginja!

Dete je već imalo varičelu, a sada je ponovo leži – nije neobično, to ponekad može da se desi
To ne može da se desi, osim u jednom posebnom slučaju!
Varičela ostavlja trajan imunitet, tako da će pre biti da je jedna druga kožna bolest pogrešno dijagnostikovana kao varičela, pa je dete sada dobilo “prave” ovčje boginje. Impetigo (lokalizovana infekcija kože) ponekad može da zavara, ali ne iskusnog pedijatra koji prati dete nekoliko dana od pojave kožnih promena.
“Poseban slučaj” koji smo pomenuli je primena aciklovira – leka koji može da “ubije” virus varičele. Ako se lek da na početku bolestim detetov imuni sistem nije stigao da razvije adekvatan imunitet, pa se bolest može “vratiti” ako dete ponovo dođe u kontakt sa obolelim detetom. Ovo se stvarno izuzetno retko dešava!
Virus varičele “čuči” negde u telu, i kod jednog broja ljudi može da se probudi više decenija posle ovčjih boginja. Tada se javlja bolest koja se zove Herpes zoster i izuzetno retko se javlja kod adolescenata.

Posle tri nedelje od početka bolesti dete je spremno za nastavak treniranja “punom parom”
To nije dobra ideja!
Ako je varičelu dobilo dete koje sa aktivno bavi sportom treba pustiti da se dete potpuno oporavi i ojača. To znači da treba da prođu najmanje dve nedelje od potpunog ozdravljenja deteta do početka ponovnog treninaranja. To praktično znači da najmanje četiri nedelje od početka bolesti nema teških napora za dete!
I kada se vrati na teren, potrebno je postepeno povećavati nivo opterećenja, tako da trenera treba obavestiti na vreme (ako već nema klupskog lekara da to proceni i obavi).

Podeli:

Komentari

 1. Nata says:

  Moje dete ima boginje,danas je 4 dan po izbijanju ospi.Da li moze da se koristi neka kupka kada se dete tusira?

 2. Tijana says:

  Da li je istina da dete ne treba da ide na sunce dok ima boginje?

 3. Katarina says:

  Dete od 18 meseci ima varicele vec 5 dana. Do sada se pojavilo samo desetak komada. Nema temperaturu. Ne cese se. Lepo jede i spava.
  Da lije imunitet koji ostaje posle varicele isti bez obzira na kolicinu ospi i simptome tokom bolesti?

 4. Sale says:

  Postovani,

  Imam varicele 2. dan, mnogo ih ima na glavi, ali me uopste ne svrbe. Na ruci i telu ukupno imam 4 -5 tackica, ali me takodje ne svrbe. Na nogama nijednu nemam. Ispod malog mozga imam bas velike dve boginje koje bole, a ne svrbe. Bavim se dugo sportom i vodio sam zdravu ishranu pre varicela, da li je to dobar znak da ce mi lakse biti ili ne? Takodje me vise muci grlo i glava nego boginje. (Isao sam kod lekara, ali me zanima Vase misljenje) Imam 15 godina

  • MojPedijatar says:

   Apsolutno je NEMOGUĆA procena toka ove bolesti…sve ce biti jasno u narednih 5 do 7 dana

 5. Ljubica says:

  Da li je mit ili istina da ukoliko izadje malo boginjica po telu, postoji mogucnost da su izasle na unutrasnjim organima? Ima li to uopste neke veze?

 6. Luka says:

  Da li je moguce da nakon 8 dana od izbijanja bolesti osoba izlazi napolje po malo

 7. Nikolina says:

  Postovani, moje dete je dobilo boginje pre 4 dana. Ima ih jako puno, krupne su i jos uvek izbijaju. Slucajno smo jednu “zakacili” majicom… na koji nacin sada mogu da je tretiram kako bih sprecila infekciju? Nalazi se na celu

  • MojPedijatar says:

   Da se nanese danak sloj antibiotske masti – pre spavanja. Za preporuku su Enbecin ili Gentamicin

Strana 45 od 47<<<4344454647>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA