Zablude o varičeli

Ovčje boginje su čest “nezvani gost” dečjih kolektiva gde se veoma lako šire među decom koja nisu preležala ovu zaraznu bolest. Retka je bolest sa toliko zabluda kao varičela pa hajde da ih razbijemo.

Foto: Flickr

Dete koje ima ovčje boginje (varičelu) ne treba kupati bar 2 nedelje
Nije tačno!
Dete koje ima varičelu mora da se kupa! Razlog je lako razumljiv – boginje su pravi mali “krateri” u koži i pretstavljaju otvorena vrata za prljavštinu i bakterije. Ako se dete ne kupa, ogromna je verovatnoća da se u virusne kožne promene “uvali” bakterija i nepotrebno iskomplikuje varičele. Bakterije koje normalno žive na koži mogu da naprave problem, ali to daleko lakše rade “mikrodosade” pomešane za neopranim znojem u kombinaciji sa ustajaim puderom ili losionom (kojima se pokrivaju kožne promene)
Prljavština ometa “zarastanje” kožnih promena, a ako se sekundarna bakterijska infekcija desi, ožiljak na koži će biti veći i ružniji!
Zato, kupajte decu, bolje rečeno, tuširajte ih – i to svaki dan. Potom ih osušite mekim peškirom, nežno, bez trljanja da se sveže krastice prerano ne “oljušte”. Kupanje ne ometa “zaceljenje” varičele, to radi prljavština.

Infekcija varičele

Kosu nikako ne smemo da peremo detetu koje ima varičelu sve dok bolest ne prođe
Opet neverovatna zabluda!
Koža glave je često “napadnuta” virusom varičele, a u kosi inače ima više bakterija nego na “goloj” koži. Zamislite masnu i prljavu kosu – to su milioni bakterija koje jedva čekaju da “zagade” varičele na glavi.
Nema dileme – kosa mora da se redovno pere, čak i češće nego pre izbijanja boginja!

Dete je već imalo varičelu, a sada je ponovo leži – nije neobično, to ponekad može da se desi
To ne može da se desi, osim u jednom posebnom slučaju!
Varičela ostavlja trajan imunitet, tako da će pre biti da je jedna druga kožna bolest pogrešno dijagnostikovana kao varičela, pa je dete sada dobilo “prave” ovčje boginje. Impetigo (lokalizovana infekcija kože) ponekad može da zavara, ali ne iskusnog pedijatra koji prati dete nekoliko dana od pojave kožnih promena.
“Poseban slučaj” koji smo pomenuli je primena aciklovira – leka koji može da “ubije” virus varičele. Ako se lek da na početku bolestim detetov imuni sistem nije stigao da razvije adekvatan imunitet, pa se bolest može “vratiti” ako dete ponovo dođe u kontakt sa obolelim detetom. Ovo se stvarno izuzetno retko dešava!
Virus varičele “čuči” negde u telu, i kod jednog broja ljudi može da se probudi više decenija posle ovčjih boginja. Tada se javlja bolest koja se zove Herpes zoster i izuzetno retko se javlja kod adolescenata.

Posle tri nedelje od početka bolesti dete je spremno za nastavak treniranja “punom parom”
To nije dobra ideja!
Ako je varičelu dobilo dete koje sa aktivno bavi sportom treba pustiti da se dete potpuno oporavi i ojača. To znači da treba da prođu najmanje dve nedelje od potpunog ozdravljenja deteta do početka ponovnog treninaranja. To praktično znači da najmanje četiri nedelje od početka bolesti nema teških napora za dete!
I kada se vrati na teren, potrebno je postepeno povećavati nivo opterećenja, tako da trenera treba obavestiti na vreme (ako već nema klupskog lekara da to proceni i obavi).

Podeli:

Komentari

 1. Igor says:

  Moja beba je stara 12 meseci i dobila je boginje pre 4 dana al nema puno na telu dali moze i tako da prodje ili mora da je izbiju puno.hvala unpred igor

 2. Igor says:

  Da ne zaboravim bili smo kod lekara i kaze da je to to i dali su nam sirup i nesto belo da mazemo bebu da se suši.

 3. Milutin says:

  Postovani dete nam je dobilo varicele u vrticu u cetvrtak. U petak nam je doktorka potvrdila. Postoji potreba da se vidimo sa komsijama koji imaju devojcicu koja ide sa nasim decakom u vrtic i koja takodje ima varicele. Oboje su dobili isti dan. Da li je opasno da se njih dvoje zarazenih vide ili to nije neki problem?
  Hvala Vam puno.

 4. Jeca says:

  postovani,sin mi ima ovcije boginje vec 4 dan isli smo kod dezurnog lekara i dao mu je da pije sirup i da se maze krecnim mlekom al nam nije rekao da li smemo da ga kupamo pa sam malo zbunjena

  • MojPedijatar says:

   OBAVEZNO je tuširanje SVAKO VEČE!

   Opasna je zabluda da.decu sa varicelama NE treba tuširati!

 5. masa says:

  Postovani..ja imam blinakinje…jedna ima varicelu..druga za sada nema. da li mogu da odvedem drugu u vrtic obzirom da za sad nema niti ima naznake da ce dobiti. hvala

 6. Milutin says:

  Poštovani, dete nam ima varičele od 08.02. Već mu prolaze i suše se. Mene brine to što ja kao roditelj jako se loše osećam i mislim da me hvata prehlada ili virus… Znam da je deci u tom periodu oslabljen imunitet i da bih lako i njemu mogao preneti virus. Šta mi preporučujete, da se sklonim od deteta dok mene ne prodje virus ili je bezbedno da boravimo u istom stanu?
  Hvala Vam.

 7. Milica says:

  Dvoje mladje dece su u zadnjih mesec dana prelezali varicelu. Najstarijem detetu je, kao bebi od 6 meseci pod sumnjom na varicelu, dermatolog ipak konstatovao impetigo. Interesuje me da li je moguce da je tad ipak bila varicela u pitanju i kako bih to mogla proveriti obzirom da ni kroz kolektiv ni sad u kuci jos nije dobio boginje?

  • MojPedijatar says:

   Jedini pouzdan način je da se izvadi krv i odrede IgG antitela na virus varičele.

Strana 43 od 47<<<4142434445>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA