Zabluda je da decu treba vaspitavati da trpe bol

Dok je u razvijenom svetu primarni cilj da se maksimalno ublaži ili eliminiše bol, naročito kod najmlađih, mi još robujemo stereotipu da je trpljenje potvrda nečije snage, a takve obrasce ponašanja prenosimo i na potomke, kaže dečji anesteziolog dr Dušica Simić, šef Jedinice za intenzivno lečenje klinike u Tiršovoj

Već duže od trideset godina se dečji anesteziolog dr Dušica Simić, šef Jedinice za intenzivno lečenje klinike u Tiršovoj, susreće s mališanima teško opečenim vrelom kafom koju su nemarni ukućani ostavili na rubu stola, s decom koja su popila bakine lekove jer su im bili nadohvat ruke, s klincima koji su dograbili flašu s kućnom hemijom i potegli iz nje jer nikog od starijih nije bilo da to vidi i spreči… U tretman ovih i sličnih povreda uvek je uključen anesteziolog, jer je reč o izuzetno bolnim stanjima, često opasnim i po život. Nedavno su se anesteziolozi Univerzitetske dečje klinike suočili s jednim takvim komplikovanim slučajem – kako u operacionoj sali uspavati trogodišnje dete i izvući mu iz grla dinar koji je progutalo, a novčić se poprečio i ugrozio život. Srećom, sve se dobro završilo.

Posebno je teška i neizvesna borba za život dece koja stradaju od udara struje visokog napona, najčešće tako što su se pentrala na krovove vagona.

– Svake godine imamo dva, tri dečaka koje je struja visokog napona bukvalno spržila. Uglavnom je reč o tinejdžerima. Onima koji prežive obično moramo da amputiramo ruku ili nogu do kuka. Mislim da mesta s visokim naponom nisu dovoljno obezbeđena, a u medijima se o ovim nesrećama ne priča dovoljno. To mora da se promeni – apeluje dr Simić.

Naša sagovornica aktuelna je predsednica Pedijatrijskog komiteta u Svetskoj federaciji anestezioloških udruženja i predstavnik Srbije u Evropskom udruženju dečjih anesteziologa. Zalaže se da mnoge novine u oblasti anesteziologije, pogotovu dečje, što pre stignu do Srbije. Veliki je zagovornik da se u naše škole uvede obuka o postupcima za oživljavanje, koju bi pohađali đaci stariji od 12 godina.

– Nemački anesteziolozi napravili su fantastičan program za decu stariju od 12 godina. U svim školama u Nemačkoj tokom dva školska časa uče postupke oživljavanja. Program se tu ne završava: svako dete dobija zadatak da obuči 10 svojih ukućana ili drugara. Pogrešno se misli da je to komplikovana procedura, važno je da se osnovni postupci reanimacije pravilno izvedu – priča naša sagovornica, dodajući da je ovaj program, nazvan „Deca spasavaju živote”, ove godine prihvaćen i u Rumuniji.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA