Za autizam i ADHD – krilovo ulje – saveznik kakvog do sada niste imali

Imati dete sa autizmom je izazov za celu porodicu. Samo roditelji koji se svakodnevno suočavaju sa situacijama koje život sa autističnim detetom donosi znaju da se smeju dok u isto vreme plaču, umeju da budu jaki i kada se u sebi raspadaju i znaju da cene male korake i veličaju sićušne pomake.

Srećom, roditelji danas imaju saveznike za koje su mnogobrojna medicinska i laboratorijska istraživanja pokazala da daju pozitivan učinak kod dece sa autizmom.

Jedan od takvih saveznika su i omega-3 masne kiseline, veoma važne za različite procese u organizmu. Omega-3 masne kiseline su izuzetno značajne za razvoj kognitivnih funkcija i poboljšanje mentalnog zdravlja, te se kao takve preporučuju kao deo obavezne terapije svoj deci koja pate od poremećaja iz autističnog spektra.

Kako su preliminarne meta analize otkrile, a kasnije studije to i dokazale, suplementacija omega-3 masnim kiselinama može imati značajan pozitivan uticaj na smanjenje simptoma hiperaktivnosti, letargije i stereotipije kod dece.

Studije su još zabeležile i napredak kada su u pitanju govor i jezičke sposobnosti, poboljšanje pažnje, smanjenje bihejvioralnih poteškoća, bolji san i komunikacija.

Osim deci sa autizmom, redovna primena suplemenata omega-3 masnih kiselina se preporučuje i svoj deci sa drugim neurološkim poremećajima, kao što su poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) i dečija depresija.

MegaKid Krill, suplement čiji je osnovi sastojak upravo omega-3 masna kiseline je idealan izbor za vaše dete i to iz nekoliko razloga.

 

Pozitivan učinak – odlična iskorišćenost

Omega-3 masne kiseline (EPA i DHA)  iz preparata MegaKid Krill potiču od ulja račića pod nazivom kril. Zahvaljujući fosfolipidnom obliku omega-3 iz krilovog ulja,  apsorpcija je za 40% veća nego iz ribljeg ulja, čime je obezbeđeno gotovo trenutno iskorišćavanje.

 

Zdrav i bogat izvor

Kril je mali moćni rak koji živi u vodama oko Antartika, dakle u najčistijim morima sveta. Zbog svoje ishrane algama koje proizvode omega-3 masne kiseline, odličan je kao njihov izvor.

Ulje račića krila sadrži još i holin tzv. vitamin pamćenja i astaksantin, moćni antioksidans i prirodni konzervans samog preparata.

 

Idealan balans

Idealan balans omega-3 i omega-6 masnih kiselina je u preparatu postignut zahvaljujući još jednom sastojku. Taj sastojak je ulje semena Borača, GAMA-Linoleinska kiselina (GLA), koja je zaslužna za sprečavanje nastajanja upalnih procesa u organizmu.

Uravotežen unos omega-3 (EPA i DHA) i omega-6 masnih kiselina (GLA) pozitivno utiče na koncentraciju, učenje i smanjenje simptoma ADHD-a, kao i propratnih stanja, poput teskobe i povučenosti, disleksije i agresije.

MegaKid Krill sadrži i D3,  vitamin važan u procesima apsorpcije minerala kalcijuma i fosfora, krucijalnih za pravilan razvoj kostiju i skeleta.

Mazahery H, Stonehouse W, Delshad M, Kruger MC, et al. Relationship between Long Chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Autism Spectrum Disorder: Systematic Review and Meta-Analysis of Case-Control and Randomised Controlled Trials. 2017

Barragan E et al. Journal of Attention Disorders, 2017

Derbyshire E. J Lipids. 2017

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA