Vremenska linija dojene bebe

Svaka beba dostiže prekretnice u razvoju u svoje vreme. Mnoštvo faktora utiče na to kada će se kod bebe šta razviti. Kao, npr. genetika, način porođaja, gestacija na porođaju, medicinski problemi, efektivnost posteljice pre porođaja, itd.

                

Foto: Flickr

Međutim, postoji uporna i razumljiva potreba za informacijama o tome šta se podrazumeva pod „normom“ kod mama koje očekuju svoju prvu bebu. Ovo se posebno odnosi na dojenje, put ka razumevanju da je unos majčinog mleka mnogo kompleksniji od gledanja mililitraže na flašici. Ova tema je vrlo popularna, ali dolazi do velike konfuzije, posebno zato što su mame koje doje u manjini i vrlo često se nađu u situaciji da one ili njihovi zdravstveni radnici porede njihovu bebu sa bebama koje se hrane formulom.

Dojene bebe nisu iste kao bebe koje se hrane formulom. Jedne su hranjene mlekom svoje vrste, druge su hranjene mlekom potpuno druge vrste, tako da uopšte nije iznenađujuće da mogu biti uočene značajne razlike.

Ono što sledi je vremenska linija putovanja kroz dojenje prosečne bebe. Nadamo se da će se pokazati kao korisna alatka koja pruža uverenje novim mamama onda kada im je to potrebno.

Na rođenju:

 • Davanjem dovoljno neprekidnog kontakta kože na kožu, vaša beba se može pomeriti ka vašoj dojci i početi da sisa bez asistencije.
 • Prvi podoj pomaže da se stabilizuje bebin šećer u krvi i zaštiti bebin stomačić.
 • Većina beba će bolje sisati prvi put nego narednih nekoliko dana. Iskoristite to. Instinkt bebe rođene u terminu je da sisa po 20 do 30 minuta nakon rođenja, ako nije uspavana od lekova ili anestezije, koji su dati mami prilikom porođaja. Dojenje u porođajnoj sali ili sobi za oporavak nakon carskog reza, pruža hormonsku podlogu za budući nastanak zrelog mleka.
 • Ako ste pretrpeli veći gubitak krvi nego što je očekivano prilikom porođaja ili imate zaostalu posteljicu unutar materice, to može da dovede do problema u proizvodnji mleka.
 • Postarajte se da sestre u bolnici znaju da ne smeju da daju formulu vašoj bebi, ukoliko nije strogo neophodno i isključivo uz vaš pristanak.
 • Vaša beba će biti izmerena nakon rođenja.
 • Kod prvih obroka vaše bebe je bitan kvalitet, ne kvantitet. U ovom trenutku,kao i u narednih nekoliko dana, vaše grudi će proizvoditi male količine kolostruma (oko 3-4 kafene kašičice na dan). Ovo je čisto žuta, koncentrovana sekrecija, koja ima visok sadržaj proteina, masti, vitamina i minerala, kao i antitela koja štite vašu bebu od bakterija i virusnih oboljenja.
 • Zato što ne umeju da sisaju efikasno, novorođenčad ponekad sisaju po 15 ili 20 minuta.
 • Kako su bebina usta malena u ovom periodu, možda će biti potrebno da stisnete dojku (zamislite da držite sendvič), kako bi beba mogla što lakše da zauzme dobar položaj na bradavici. Kada je vaša beba dobro uhvatila, možete da pustite.
 • Vaše novorođenče ne bi trebalo da ima razmak između podoja koji je duži od tri sata. Međutim, možete primetiti da je vrlo uspavano prvih nekoliko dana i možda neće biti zainteresovano za jelo. Ako se ovo desi, morate ga buditi da jede. Kontakt kože na kožu će pomoći u tome.
 • Dok dojite, hormon oksitocin pomaže da materica vraća svoj tonus. Možete osetiti blage grčeve, slične menstrualnim, dok se materica skuplja.

Dan 1:

 • Tokom prva 24 časa, beba može da pokvasi pelenu jednom ili dva puta. Ovo se dešava zato što je kolostrum koji proizvodite vrlo varljiv i savršen nutrijent za vašu bebu, tako da nema mnogo toga što se eliminiše stolicom.
 • U narednih 24 časa, vašoj bebi će se povećavati glad, tako da će imati 8-12 podoja u 24 časa. Mnoge bebe će sisati mnogo češće od ovoga i može vam se učiniti da je beba nezasita. Ovo se dešava zato što je bebin stomak mali i brzo se napuni, ali se brzo i isprazni. Česti podoji su esencijalni za proizvodnju mleka, pa dojite na zahtev, radije nego da gledate na sat.
 • Većini novorođenih beba je potrebno 10-45 minuta kako bi završile podoj.
 • Može da potraje nedelju ili dve dok se refleks otpuštanja mleka ne sinhronizuje sa vašom bebom. Do tada, vrlo je moguće da bude nestabilan. Nuđenje bebi da sisa kad god primetite iznenadno curenje mleka, pomoći će da se refleks ustali.
 • Očekujte barem jednu ili dve mokre pelene prvih nekoliko dana nakon rođenja. Može biti teško da ocenite da li je pelena mokra u početku. Normalno je ako ima prozračnih roze mrlja na peleni. Ako vam je teško da ocenite da li je pelena mokra, probajte da stavite lopticu od vate u nju. Kada beba piški, vata će se biti mokra.
 • Tokom ovog perioda, bebina usta su jako senzitivna na bilo kakvu stimulaciju. Cucla, flašica ili sisanje vašeg prsta, stimulišu bebina usta različito od bradavice. Novorođenče može vrlo lako da se navikne na ovu vrstu prevelike stimulacije jezika i tvrdog nepca. Konfuzija može da se dogodi nakon korišćenja cucle ili flašice samo jedanput. Stoga, nastojte da odložite bebin kontakt sa bilo kojim sredstvom za sisanje koji nije dojka dok beba ne napuni 6 nedelja.
 • Ove prve nedelje su od kritičnog značaja za dojenje. Česta i efektivna dojenja u ovom periodu pune mlekom mlečne ćelije, postavljajući tako dobru osnovu za optimalnu proizvodnju mleka. U većini slučajeva u kojima je došlo do problema sa dojenjem, njegov začetak se može pronaći u ovom veoma ranom periodu.

Dan 2:

 • Danas očekujte najmanje dve mokre pelene.
 • Od danas pa nadalje, vaša beba će svakog dana imati najmanje dve stolice veličine kafene kašičice (ili veće).
 • Većina beba (bez obzira da li sisaju ili ne), imaće malu količinu žutice, koja počinje nakon 24 časa od rođenja, dostiže svoj vrhunac oko 3. ili 4. dana, i onda postepeno bledi u narednim nedeljama.
 • Česti podoji ili izmlazavanja tokom ovih kritičnih dana nakon porođaja, bude receptore osetljive na hormon prolaktin, glavnog uzročnika proizvodnje zrelog mleka. Ako ste odvojeni od bebe, ili beba nije u mogućnosti da sisa, muzite se električnom pumpicom svaka tri sata. Muženje će slati signal vašem telu da nameravate da dojite. Možda ste čuli mantru : „Ako boli, radite to pogrešno“. Dok je veliki bol indikator da postoji problem, neprijatnost umerenog intenziteta je normalna tokom prvih dana, dok se grudi ne priviknu na sisanje. Osećaćete manji trzaj na koji je potrebno da se malo naviknete.
 • Nije neobično da novorođenče dugo sisa.
 • Bebina stolica se sada menja u zelenkasto-braon boju i može izgledati kao čorba od graška. Sada prelazimo na 2-3 stolice dnevno. Ako beba nije imala stolicu do kraja današnjeg dana, potrebno je da obavestite doktora o tome.

Dan 3:

 • Osećate da vam je teško? Niste sami. U nedavno sprovedenoj pedijatrijskoj studiji, 92 posto novopečenih mama kažu da imaju problema sa dojenjem. Polovina mama je prijavilo da ima probleme sa postavljanjem bebe u pravilan položaj, kao i druge probleme, kao što je konfuzija bradavice. 44% njih je reklo da je bol problem. Ostalih 40% je reklo da misli da ne proizvode dovoljno mleka. Zapamtite da ovakve majčinske percepcije nisu odraz fiziološke stvarnosti. Ako se pronađete u većini i osećate kao da imate probleme, kontaktirajte La Lece Ligu ili Udruženje Roditelj.

Dan 4:

 • Do sada ste dali svojoj bebi njenu prvu i najlakšu „imunizaciju“ (kolostrum bogat antitelima) i pomogli da njen digestivni sistem radi kako treba.
 • Vaša beba će biti ponovo merena u ovom periodu, verovatno će je kod kuće izmeriti patronažna sestra. Beba može da izgubi između 8 i10 posto od porođajne težine dok se privikava na odsustvo svoje voljene placente. Dojene bebe, koje su konzumirale samo nekoliko kašičica kolostruma, generalno izgube više od beba hranjenih na flašicu. Ovaj gubitak je normalan i uobičajen i uskoro ćete videti kako vaša beba dobija na težini. Bebe koje su rođene krupnije, mogu da izgube do 14 ili 15 procenata težine. Veća težina pri rođenju može nastati i usled zadržavanja vode, koja se oslobađa i izbacuje kroz urin. Ove bebe izgube više i potrebno im je duže da povrate prvobitnu težinu. Zapamtite da će u prvim danima vaša beba biti merena na više različitih vaga, koje mogu da pokazuju i različite težine.
 • U ovo vreme će vaše mleko „krenuti“ i možete pronaći sebe sa nepoznatim dinjama – svojim grudima koje postaju nadute, prepunjene i tople. Višak mleka je normalan u ovom periodu jer vaše telo uči da predvidi tačno koliko mleka je potrebno bebi (imajte na umu da, ako ste imali carski rez ili ako ste dijabetičar, mleko može da nadođe nekoliko dana kasnije). Ova prepunjenost se obično primiri u narednih 24-48 sati. Kako vaša beba krene da sisa redovnije, telo se prilagođava proizvodnji količine potrebnoj bebi. Prepunjenost je nekim ženama neprijatnija nego drugima i zastupljenija je kada dobijete prvu bebu. Kod naredne bebe, prepunjenost može da se dogodi ranije. Možete staviti ohlađene listove kupusa na grudi kako biste ublažili osećaj prepunjenosti, ali ograničite vreme na 20 minuta, ne više od tri puta dnevno, jer kupus može da smanji proizvodnju mleka.
 • Bitno je da kada mleko nadođe, grudi budu redovno pražnjene, kako bi se stimulisale i osigurala dobra proizvodnja mleka.
 • Proverite grudi da nemaju slučajno začepljene kanale koji se često dogode u ovom periodu. Izbegavajte nošenje brushaltera tokom faze prepunjenosti, jer on može da pritisne grudi i učini da otok bude još gori.
 • Boja mleka će postepeno prelaziti iz žute u belu. U ovom trenutku, vaše kremasto prelazno mleko sadrži visoki nivo masti, laktoze, vitamina i više kalorija od kolostruma. Na slici ispod se vide kolostrum izmuzen 4. dana (levo) i mleko izmuzeno 8. dana (desno).
 • Ovih prvih dana vam se može učiniti da su bebini obrasci hranjenja vrlo nepredvidljivi, ali nastavite da ih pratite. Hranite bebu kada se probudi, koliko god ona to želi, dok sama ne završi sisanje.
 • U proseku, hranjenja traju 15-20 minuta na svakoj strani, ali su varijacije normalne. Kao i odrasli, bebe mogu da jedu brzo ili sporo. Otpuštanje mleka takođe varira među mamama, neke imaju brže otpuštanje mleka, dok druge imaju sporije, pa samim tim i hranjenje duže traje.
 • Vaša beba će sisati samo jednu stranu po podoju, ali je dobro da joj ponudite obe strane.
 • Ako niste zadovoljni kako se sve odvija, potražite pomoć što pre. Mnogo je lakše da se otkloni problem rano, nego da se uspostavlja laktacija nedelju dana kasnije. Moja preporuka je da pozovete telefonom La Lece lidera ili da posetite sastanak La Lece Lige ili Udruženja Roditelj.
 • Kao rezultat nadolaženja mleka, bebina stolica će biti senf-žuta (ili narandžasta, pa čak i zelena boja je normalna). U ovom periodu, barem jedna pelena treba da bude puna bebine kake i teška za čišćenje. Ova faza „eksplozivne kake“ će se nastaviti u narednih nekoliko nedelja.
 • Prošlih nekoliko dana je bilo teško da uočite da li je bebina pelena mokra, sada pelena treba bez sumnje da bude mokra, ipak, urin ne treba da ima jaku boju ili miris.
 • Beba bi trebalo najmanje šest puta da proizvede bledo-žutu mokraću.
 • Većina beba u ovom periodu u proseku provede 187 minuta sisajući svakog dana, u toku prve dve nedelje svog života.
 • Sitnije bebe imaju tendenciju da jedu više od krupnijih.
 • Vrlo je moguće da ćete dojiti mnogo puta u toku 24 časa. Uskoro ćete doći do otprilike 20 minuta na svaka tri do četiri sata. Nemojte se plašiti. Ovo učestalo dojenje je samo privremeno, kako se smanji proizvodnja vašeg mleka i kako beba raste, pauze između podoja će postajati duže. Mame koje su posebno nervozne u želji da dojenje bude uspešno, često znaju da budu razočarane ovom učestalošću podoja, misleći da količina mleka koju proizvode nije dovoljna. Ovo nije tačno. Beba sada ima mnogo posla oko jela i rasta i obezbeđuje sebi količinu mleka koja joj je neophodna, tako što stimuliše grudi sisanjem, što joj morate dozvoliti kako bi u tome uspela.

Podeli:

Komentari

 1. Mama says:

  Postovani,
  Moj sin je bio bas miran preko dana, igrao se, nije trazio da se nosi i nije plakao (stvarno, skoro nikad). I onda odjednom pocinje sve to da radi, a kako se blizi vece sve je nervozniji i cini mi se da bi stalno mogao da sisa. Trpa ruke u usta, vrti se, place, kmeci..
  Inace ima 5 i po meseci, i vrlo je napredan – bar fizicki – od treceg meseca se okrece na stomak, pre 3 nedelje je poceo da se podize na kolena i ruke, i skoro da puzi, a pre 2 dana je skoro seo, samo jos ne ume da se uspravi skroz. Samo je dojen.
  Ne znam sta se sad to desava s njim, da li je skok u razvoju… plasim se da nemam dovoljno mleka i da je zato nervozan… ali to sve sad traje vec vise od 10 dana, zar nije predugo da bi bio skok? Poslednjih nekoliko dana mu je zelenkasta stolica (mada meni to vise deluje kao sa su slincici)…

 2. Sara says:

  Kako divan i koristan clanak

 3. Miljana says:

  Postovani,
  Interesuje me, dal ima razlike u mleku majki dijabeticara, dal se mleko razlikuje od majki koje doje a nisu dijabeticari? Ako postoje razlike – koje su?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA