Voda za bebu i mamu dojilju

Da li bebi koja sisa treba dodavati vodu? U prvih šest meseci života mamino mleko je najvažnije za bebu! Skoro 90% mleka je voda, tako da bebi ne treba dodavati vodu.

Foto: Pixabay

I dalje postoji zabluda da bebi posle podoja treba ponuditi malo vode!? To je potpuno besmisleno – kao da gurmanu posle vrhunske sarme ponudite podgrejan krompir od pre tri dana.

Izuzetak su topli dani, kada beba gubi mnogo tečnosti pa nije na odmet ponuditi “ekstra” vodicu. Voda se bebi nudi između obroka (nikako neposredno pre ili posle podoja) – ako hoće, beba će je rado popiti. Ako okrene glavicu nema potrebe da se insistira na dodatnoj vodi.

  • Koliko mami dojilji treba tečnosti

Bar litar i po više nego kad ne doji bebu!

To je logično, jer beba “popije” najmanje litar maminog mleka, a neretko ima i viška. Da bi majka mogla da “pripremi” svoje mleko za bebu, mora da se hrani kvalitetnom hranom uz dosta tečnosti. Mleko i mlečni proizvodi su važni, ali je voda NEZAMENLJIVA!

Majka uvek mora da ima vodu “pri ruci”, najbolje flaširanu – mama odvoji jednu flašu za sebe i to je to! Tako će i beba (preko maminog mleka) dobiti dobru i bezbednu vodu.

  • Kako bebi razmutiti mleko ili kašicu: flašrana ili “česmovača”

Kada mama prestane da doji (mada treba da doji što duže) beba treba da pređe na kravlje mleko. Idealno je da to, prvo budu adaptirane mlečne formule koje su hranljivije i bezbednije za bebu od “običnog” kravljeg mleka. To se mleko sprema uz dodatak vode, a ta voda MORA biti sterilna i kvaltetna! Isto važi i za bebi kašice (to su one koje sadrže adaptiranu formulu, pa im ne treba dodavati mleko).

Može se prokuvati česmenska voda, ali prednost dajemo flaširanoj vodi koja odgovara bebama. To je voda sa uravnoteženim odnosom mineralnih materija, sterilna i bezbedno upakovana u flašicu koja odgovara baš bebama i deci. Naravno, ova voda savršeno odgovara i mamama koje doje!

  • Treba li prokuvati flaširanu vodu

Ne treba!

Važno je da se voda upotrebi samo za pripremu bebine hrane, da voda iz flašice ne dođe u kontakt sa rukama (bez obzira što su oprane), a preostalu vodu NE TREBA čuvati. Neka mama popije ostatak, a za svaki sledeći obrok treba otvoriti novu flašicu.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

  1. jnzn says:

    Zasto nema komentara na ovaj tekst?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA