Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

temperatura fl

Foto> Flickr

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

Podeli:

Komentari

 1. maja-stanimitovic says:

  Kada dete počne prvo suvo da kašlje, da li mu nešto treba dati( biljni sirup i sl.) i možda tako preduprediti da se razvije u nešto više (veći kašalj, bronhitis…)i samim tim zaustasviti taj suvi kašalj?

  • MojPedijatar says:

   Kod ogromne većine dece se radi u virusnim infekcijama koje dovode do stvaranja sekreta u nosu i grlu, pa i do nadražajnog – suvog kašlja.
   Nažalost, nemoguće je “unapred” sprečiti eventualne komplikacije, ali biljni sirupi mogu pomoći detetu da se malo “umanji” ovaj dosadni kašalj. Dete naprosto mora da se izbori sa virusom, a ako se ipak dese komplikacije (bronhitis, upala uha…) one se posebno leče uz nadzor pedijatra.

 2. sanja says:

  molim vas recite mi sta je to spazam.vodila sam dete pedijatru zbog kaslja i skripanja u grudima kaze procice i nema nikakvu terapiju.medjutim kasalj je sve jaci i skripanje takodje.kad se iskaslje skripanje prestane za kratko vreme.unapred veliko hvala

  • MojPedijatar says:

   Spazam, kada se govori o disajnim organima, je suženje bronhija i bronhiola – bronhoopstrukcija. Veoma se lako postavlja dijagnoza slušanjem pluća od strane lekara.Dakle, pregled pedijatra rešava dilemu.

 3. Dragan says:

  Postovani,
  Imam cerku za dva mjeseca puni 3 godine prehladila je krmeljine iz oci jedva gleda kad se probudi,temoeratura 38 kasalj. Ako ste u mogucnosti posaljite vase misljenje I lijek
  S,postovanjem

  • MojPedijatar says:

   Krmelji znače konjunktivitis – upalu vežnjače koju treba lečiti antibiotskim kapima (Gentokulin, Marocen…). Važno je da se nos redovno čisti, a ako kašalj potraje ili bude u napadima, obavezan je pregled kod pedijatra.

 4. Matija says:

  Poštovani.
  Imam sina starog 3 gd. Već 7 dana kašlje , u početku suhi a nakon 2 dana vlažni kašalj,prva 3 dana imao je i konjuktivitis(on je prošao).
  No peti dan dobio je i temperaturu, temp. varira od 38 preko dana do 39.5 po noći (temp mjerim u uhu), skoro svaki put temp. se spusti sama od sebe, pez lijekova za sniženje.
  Jučer smo mu vadili krv i nalazi pokazuju:
  hemoglobin 108(niski), mpv 6.8(niski), leukociti 3.5(niski), monociti 19.0(visoki), neutrofilno gran. 21(niski), Neseg gran. 3.0 (visoki)
  p.s. u pošetku bolesti uz kapi za oko pedrijatica mu je i dala antibiotik (Klavocin) koji uzima već 5 dana (no antibiotik ne pomaže).
  Zahvaljujem na odgovoru.
  l.p.
  Matija

  • MojPedijatar says:

   Ovo je JASNA virusna infekcija, a tu antibiotik nema ama baš nikakvog učinka!

   Bolest traje 5 do 7 dana, a ako i posle 7 dana povišena temperatura ostane, potreban je kontrolni pregled.

 5. Matija says:

  Puno Hvala.

 6. kristina says:

  Molim vas da mi pomognete! Moja cerkica ima 2 god i vec vise od 2 meseca kaslje, temperatura varira 2-3 dana bude i do 39 pa se spusti posle neki dan opet poraste. Dete kaslje i danju i nocu i stalno place i vice boli me,zadnjih par dana slabo jede klonula je i danas ceo dan povraca. Prosle nedelje je pila eritromicin,stalno je spricaju niripanom ali nema nista bolje,ima i povecanje leukocite 14000 i anemicna je. kad dise puno joj se cuje u plucima kako krci.Molim vas sto pre za savet

  • MojPedijatar says:

   Savet je jednostavan: Vaše dete treba da vidi pedijatar – pulmolog i da isplanira dalju terapiju ali i eventualne dodatne analize. To je put ka trajnijem rešenju problema koje dete ima.

 7. samra says:

  Lijep pozdrav..ako bih vas mogla zamoliti da napisete nesto vise o zapusenim suzovodima kod beba..?

  • MojPedijatar says:

   To Vam je jednostavno: ako se ne otpuše ponavljanim i jednostavnim “manevrima” (pritisak na unutrašnji ugao oka – ka korenu nosa – to Vam Vaš pedijatar može pokazati) onda oftalmolog, koji se bavi decom, obavi interevnciju – sondiranje kanala. Tako se problem trajno rešava.

   • samra says:

    Da,u to sam upucena..ali preporuka oftalmologa za moju bebu je da “masiramo” 3 mj..pa da vidimo hocel se otpusiti. Nije li to predugo..?

Strana 1 od 1312345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA