Virusi ili bakterije u grlu?

Kod upala grla, ne treba žuriti sa antibiotikom, naročito ako je bris “u radu”, a dete dobro raspoloženo kada nema visoku temperaturu.

Foto: Pixabay

PITANJE MAME:

Petogodišnja devojčica je dobila visoku temperaturu (39,9 stepeni). Posle pregleda je zaključeno da se radi o angini, prvo je uzet bris, pa je prepisan penicilinski sirup (Amoksicilin). Pluća su bila čista. Detetu je brzo pala temperatura (posle Brufena) i pošto je bila dobro raspoložena, čak je i lepo jela, odlučili smo da je povedemo kod još jednog pedijatra. Drugi lekar je pregledao dete i konstatovao da se radi o „virusnoj angini” i da treba sačekati sa antibiotikom dok se ne vidi rezultat brisa. Pokazao nam je „bele tačkice” na grlu i rekao da to nije gnojno zapaljenje. Ipak smo odlučili da damo Amoksicilin, ali detetu nije bilo bolje. Posle dva dana je stigao rezultat brisa grla koji je pokazao samo fiziološku floru. Sledećeg dana je dete dobilo proliv. Šta da radimo?

ODGOVOR:

Veoma česta dilema. Očigledno je da je dete imalo upalu grla, ali i visoku temperaturu. Sve je ličilo na gnojnu anginu, ali kako je onda bris negativan. Mnogo pitanja, pa hajde da damo odgovore.

Kako detetu nije bolje od antibiotika?

Ima samo dve mogućnosti: ili je virus, ili se radi o bakterijama koje „ne reaguju” na prepisani antibiotik? Ipak izgleda da je prva varijanta u pitanju.

Zašto je bris pokazao samo fiziološku floru?

Postoji jedna izreka: bris je pouzdan samo kad je pozitivan, ali je malo verovatno da dete ima pravu anginu, a da je bris pokazao samo fiziološku floru. Kako dete nije uzimalo antibiotik pre brisa, skoro sigurno je da u grlu zaista nema patogenih bakterija – dakle, najverovatnije se radi o virusnoj infekciji.

Koja bolest je u pitanju?

Izgleda da je „drugo mišljenje” bilo pravo! Skoro sigurno se radi se o herpangini – virusnoj angini. Iako se radi o letnjoj infekciji, nije neobično da se javi i u toplim jesenjim danima. Ovo je tipična “bolest prljavih ruku” koju izazivaju virusi iz grupe enterovirusa, pa nije čudno što je dete dobilo i proliv.

Činjenica da je dete dobro raspoloženo kada padne temperatura takođe ide u prilog virusnoj infekciji. Kada dete ima streptokoknu anginu ono je “slomljeno” i lošeg stanja, ne samo kada “gori” već i kada nema temperaturu.

Da li nastaviti sa antibiotikom?

Nema razloga za nastavak antibiotske terapije  jer se “puca u prazno”. Treba sačekati još par dana kada bi dete trebalo polako da se “popravlja”. Prvi nagoveštaj oporavka je produženje intervala bez visoke temperature. Obavezno treba biti u kontaktu sa pedijatrom, jer svaka infekcija može da se iskomplikuje, mada je daleko veća šansa da se dete lepo oporavi. Vi ste dali lek na preporuku lekara, a verujte da bi veliki broj lekara i roditelja uradio isto.

Ipak, ovo je još jedna potvrda da ne treba žuriti sa antibiotikom, naročito ako je bris “u radu”, a dete je dobro raspoloženo kada nema visoku temperaturu.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Nina says:

  Postovani,
  Kcerkica (starosti 16mjeseci) od prije tri tri dana ima temperaturu,koja je isla do 39.1. Nakon rutinskog pregleda grla (u ovoj drzavi ne rade briseve kod ovih “obicnih” slucajeva) prepisala je sirup zenon(cefuroxime)koji je kcerkica povracala. Na amoksicilin je alergicna. Sjutradan smo otisli drugom pedijatru koji joj je kao zamjenu prepisao cefixime.U medjuvremenu joj se pojavila afta na vrhu jezika,a za to joj je prepisao mycosat. Njoj i nakon dva dana upotrebe antibiotika temp ide do 38.5. Dijete odbija hranu,samo jogurt popije.Da li postoje neke razlike u virusnoj i bakterijskoj infekciji koje bi jedna majka mogla prepoznati u slucaju kada ne rade briseve,jer nakon procitanog ovog vaseg teksta i teksta o aftama postavljam sebi razna pitanja kao jedna zabrinuta majka…unaprijed zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Kad je dete DOBROG raposloženja, mala je sansa da je bakterijska infekcija u pitanju. Šansa da je upala grla BAKTERIJSKA (u ovom uzrastu) je MANJA od 5%.

   Krva slika (PRE uvođenja antibiotika) je, uz pregled, odlican nacin da se utvrdi uzrok infkecije.

   Vi to naprosto NE možet da uradite – to je naprosto posao lekara (pedijatra)

 2. Nina says:

  Zaboravila sam napomenuti da je dijete prilicno raspolozeno cak i kada je temperatura blago u porastu…od kada se pojavila afta malo je vise placljiva i nervozna jer je ocito boli.

 3. Sara says:

  Poštovani, šta se radi kada je u pitanju virusna angina? Vodila sam ćerku (5 god.) kod pedijatra i ona je odmah prepisala antibiotik ali ja zaista mislim da je u pitanju virus jer je dete odličnog raspoloženja, hoće i da jede, pije. Više nema ni temperaturu, prvih 24 časa je imala, podizala se i do 39,8 ali posle toga je išlo samo na dole. Jutros je malo povraćala, čini mi se neki šlajm braonkaste boje ali vrlo mala količina, kao grumenčići. I to je to, boli je grlo ali ništa drugo, levi krajnik je uvećan, pluća su čista. Mene sad zanima da li bol u grlu može da se ublaži i ako je virus u pitanju? Hvala!

 4. Jelena says:

  Poštovani, rečeno mi je da su do druge godine najčešće virusne infekcije. Pedijatri su nam svaki put prepisivali antibiotik bez izuzetka. Da li to znači da oni meni nekad i bez potrebe daju preventivno antibiotik a verovatno na štetu mog deteta. Što bi se reklo idemo ko ovce … Na stranu što sam sita i ~babskih~ lekova koji dolaze sa mamine i svekrvine strane …
  Oni koji treba da znaju neće da znaju , oni koji ne znaju misle da znaju.. samo ja ne znam a želim da saznam zbog mog deteta.
  Znači čim dođem, tražim da se pregledaju i uši a ne samo pluća i grlo. Tražim prvo bris pa onda recept.
  Ako su sline bistre, ako je dete raspoloženo i sa temperaturom do 39 stepeni i kada ona padne to je najverovatnije virus.
  Ako mi pedijatri preporučuju Ibrufen sirup a po potrebi paracetamol, da zaboravim na to da ne bih dete dovela u stanje hipotermije nego dajem ibrufen na 6h max 3 puta dnevno, a ostalih 6h skidamo temperaturu postepenim rashlađivanjem vodom.
  Tuširanje nije dobar način da se skine temperatura jer je skine brzo ali se i još brže vrati.
  Dobro je raskomotiti dete pa ga mokrim rukama umivati u prostoriji prijatne klime i tako za pola sata posla dobijete još toliko vremena bey temperature pa onda~ jovo na novo~.
  Da li sam upravu?
  Da li virusne infekcije grla zbog kašlja i curenja nosa mogu napraviti komplikacije bakterijološkog porekla jer se bakterije u predelu uho/grlo/nos lako množe jer je sve povezano kanalima koje u slučaju curenja nosa ispunjavaju sline ili nešto slično?
  Sve je ovo samo pitanje ipak samo sumiram ono što sam povezala do sada …pitam jer ne mogu da budem sigurna daleko sam od bilo kakve medicinske ili biološke struke..
  Pozdrav i hvala

  • MojPedijatar says:

   Analiza Vam je sasvim na mestu!

   Nažalost, zloupotreba antibiotika je GLOBALNI problem, a i pored velikog truda se to promeni, i dalje se “tone” antibiotika prepisuju i kod VIRUSNIH infekcija gde je to potpuno besmisleno.

   Tu Vi sami malo šta možete da učinite, osim da izaberete pedijatra (kad je to moguće da se bira) koji NEMA ovaj neprimereni “preventivni” pristup davanju antibiotika kod virusnih infekcija.

 5. Sanja says:

  Poštovani moja kći uzrasta 4 godine ima vec drugi put belu tačkicu na nepcu blizu krajnika! Dete nema nikakvih tegoba i nema temperaturu! Probala sam da skinem štapićem za uši i ostalo je crveno mesto ( belo je nestalo) ! Kao da sam iscedila bubuljicu! Ovo se pojavljuje vec drugi put ! Ne bih to primetila ,ali imamo zubic koji je otvoren pa moramo cesto da ga čistimo !Šta moze biti? Dete ne ide u vrtic, ali zadnjih mesec dana pohadja školicu sporta! Hvala

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o virusnoj infekciji koja obično traje 5 do 7 dana (ponekad i neki dan duže)

 6. Ana says:

  Postovani dete je dobilo temperaturu 38.9 Nakon paracetamola spala mu je temperatura i varira u toku dana s tim sto od te prve visoke temperature koja je bila pre 2 noci dete nije imalo vecu od 38.2,po krajnicima ima belih mrlja dete je raspolozeno,jede pije..Nismo bili kod doktora ..Sta na savetujete?

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje da se radi o virusnoj upali grla koja obično traje 5 do 7 dana…da se dete prati.

 7. Milica says:

  Zdravo, moje dete imalo pre dva dana temperaturu i nije mu se skidla celu noc zatim sutradan bio je super i od tada nije imao temperaturu, medjutim danas slucajno mu pogledam grlo crveno i sa belim tackicama, sta treba da znaci to? On je inace vrli raspolozen kao inace i jede…

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o virusnoj upali grla, a ako se temperatura vrati – da se uradi BRIS grla-

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA