Virus koji napada dlanove, usta, tabane – (HAND MOUTH FOOT DISEASE)

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Dečak od 3,5 godine je posle letnje pauze krenuo u vrtić. Posle tri nedelje se razboleo, dobio je povišenu temperaturu, postao je nervozan i posle dva dana mu je izbila neka čudna ospa po dlanovima i tabanima a u ustima su se pojavile afte.

Još troje dece iz vrtića je imalo slične probleme, a posle pregleda je postavljena dijagnoza virusne bolesti – HAND MOUTH FOOT DISEASE.

Volela bih više da znam o ovoj bolesti.

 • Koji virusi izazivaju ovu bolest?

Dve su grupe virusa prouzrokovača: Koksaki (Coxackie) grupe A (taj virus NEMA veze sa srcem!) i Enterovirus (tip 71).

Napadaju malu decu, obično u prvih pet godina, ali su zabeleženi veoma retki slučajevi ove bolesti i kod odraslih.

 • Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Inkubacija je kratka – potrebno je samo nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma.

Zato su “mini epidemije” uobičajene  u vrtićima.

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani,
  Radim u vrtiću i dobila sam ovaj virus od djece. Osute su mi šake i tabani. Čitala sam o tome pa me zanima da li ovaj virus zaista može oštetiti srce kod odraslih? Hvala i lp

  Odgovori na komentar
 2. Moj sin ima 4,5 godine. Pre 4 dana je dobio 39 temepraturu koja je posle prve doze brufena spala i nije se vracala. Onda je dobio ospe u ustima i oko,dlanovima,tabanima i guzi,na guzi cak i najvise. Sada vec prolaze. Rekli su da je Koksaki. Dajem mu Propolis, AD kapi i Beviplex granule. Interesuje me da li je virus mogao da ostavi neke posledice. I da li moze da se infekcija ponovi ili je organizam stvorio antitela na ovaj virus i ne moze da se vrati? Hvala. Jelena.

  Odgovori na komentar
  • Ovaj virus ostavlja trajni imunitet, ali postoje drugi – slični koji mogi dati slične simptome. Srećom, tp se retko dešava, ali i kada se desi – NIJE za brigu.

   Odgovori na komentar
 3. Vec sam vam pisala ali imam jos nekoliko pitanja. Osip se povukao sa tabana,guze i usta ali su dlanovi crveni jos uvek,sitne crvene tackice,iako se koza sa prstiju ljusti vec nekoliko dana. Od pojave prvih simptoma proslo je dve nedelje. Da li je to normalno sto jos uvek stoji na dlanovima? Nema peckanja,svraba… I da li je normalno sto su se pojavile sitne braonkaste tackice na mestima gde je bio osip,kao najsitnije pege ili mladezi? Hvala. Jelena.

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani,
  imam devojčicu 3 i pol godine. Već 4 ili 5 put nam se javlja ovaj virus u proteklih 2 godine. Svaki put je to bio sitan osip po stopalima, šakama i po ždrelu, bez temperature, sa oslabljenim apetitom i bez tendencija da je to svrbi i da nastaju krastice i da je nadražajna koža na delovima gde se nalazi osip. Dakle, samo osip u vidu tačkica koje nisu nadražajne.
  Ovoga puta su joj se pojavile samo na šakicama i to sporadično na 3 prsta jedne ruke i 2 prsta druge i na spoljnjem zglobu jedne ruke i užasno je svrbi. Nema temperaturu, ždrelo joj je crveno. Koža na mestima gde su ospe, je reljefna i iziritirana. Dva dana pre pojave ospe, imale smo dijagnozu konjuktivitisa. A četiri dana pre konjuktivitisa stomačni virus samo sa povraćanjem, bez dijareje.
  Bile smo kod lekara, i doktorka misli da je to HFM, nismo upućene da uradimo nikakvu analizu i savet nam je dat, pošto je noću jako svrbi, da popije pola kašičice Aerius sirupa.
  Moje pitanje je, da li je normalno da se tako učestalo javlja ova bolest kod dece i da li ostavlja neke posledice ako se tako često javlja, s obzirom da je iz grupe enterovirusa i da je čest uzročnik koksaki virus?
  Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Posledica skoro sigurno NEĆE biti, a zaista ima dece koja baš ovako reaguju na enteroviruse. Za coxackie tipa A (koji je jedan od izazivača) ne treba brinuti imajući u vidu da NIKADA ne napada srce! To rade neki tipovi Coxackia iz grupe B, ali se i to izuzetno retko desava.

   Mislim da je Vaš pedijatar odlično procenio o u situaciju, a dodatna ispitivanja naprosto nisu potrebna.

   Odgovori na komentar
 5. Imam 14 godina i juce uvece sam primetio da mi izlazi nesto kao zulj naglo je pocelo da se siri i danas imam bas puno toga. Ne znam da li je moguce da ja sa 14 godina mogu da imam to i da li ce meni isto to kratko trakati a pre ovoga sam imao temperaturu 37,3 i jako me je bolelo grolo

  Odgovori na komentar
 6. Imam 15godina i primetio sam da mi na rukama i nogama izlaze te kao neke bubuljice ovo mi je drugi dan od kada ih imam pa se pitam da li ce sutra prekosutra nestati i da li ako nekoga pipnemo prelazi na njega… I ako predje na njega da li ce i on prvo dobiti temperaturu ili odma ove bubuljice?

  Odgovori na komentar
Strana 7 od 22<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA