Vikanjem treniramo decu da počnu da nas slušaju tek kada podignemo glas

Jedini način da postanete strpljivi, smiren roditelj, je da na neki način budete roditelj samom sebi. To znači, da treba da naučimo da prolazimo kroz emocije sa ljubavlju, i da ne izražavamo sve prema deci.

deca

  1. Zapamtite da će se deca ponašati kao deca

To je njihov posao! Oni su nezrela bića, uče kako da se ponašaju, i šta da očekuju. Moraju da probijaju granice da bi videli šta je dozvoljeno a šta ne. Moraju da eksperimentišu da bi se naučili odgovornosti. Oni još uvek nisu potpuno razvijeni, pa njihove emocije često lutaju, i ne mogu trezveno da razmišljaju kada su uznemireni. I kao i odrasli ljudi, ne vole da budu kontrolisani. Pa iako će ih vaša empatija i razmevanje učiniti kooperativnijim, uvek možete očekivati i neka detinjasta ponašanja sa njihove strane.

  1. Prekinite da širite lošu emociju

Ta ozlojađenost koja počinje da isplivava kada imate loš dan. Prekinite. Uradite šta je potrebno da se osećate bolje, i bićete i sami na boljem mestu.

  1. Ponudite empatiju kada vaše dete iskaže emociju, bilo kakvu emociju.

Tako će oni naučiti da prihvataju svoje emocije, što je prvi korak u tome da nauče kako da njima i upravljaju. Kada deca mogu da upravljaju svojim emocijama, mogu da upravljaju i svojim ponašanjem. Kada osećaju da ih neko razume, teže će potonuti dole, čak i kada su veoma uznemireni.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA