Vazduh Zlatibora kao lek

Zlatibor je jedna od najpopularnijih planinskih destinacija u Srbiji, kako među domaćim stanovništvom, tako i među stranim turistima. Poznati park prirode prostire se na površini od oko 1000 kvadratnih kilometara, a teritorijalno je ograničen Kremanskom kotlinom na zapadu, planinom Murtenicom na istoku, rekom Uvac na jugu i dolinom reke Sušice na severu.

Pored nadaleko poznatih prirodnih lepota, Zlatibor je poznat po izuzetno blagotvornom dejstvu na zdravlje posetilaca. Izleti na Zlatiboru i planinarenje Zlatiborom mogu imati benefite po zdravlje vašeg celokupnog organizma. Organizujte svoj odmor na ovoj predivnoj planini i zakažite smeštaj na Zlatiboru. Zahvalićete nam kasnije, a evo i zašto:

Zlatibor – vazdušna banja

Zlatibor nije samo turistička atrakcija, već je proglašen i vazdušnom banjom. Ono što vazdušne banje razlikuje od ostalih banja jeste dodatak još jednog lekovitog svojstva, pored termalnih voda, lekovitog blata i gasa, a to je – vazduh. Balneoklimatološki institut Srbije proglasio je Zlatibor vazdušnom banjom, zbog njegovih izuzetnih klimatskih i vazdušnih svojstava.

Susretanje različitih klima, velika godišnja insolacija, bez prisustva aerozagađivača, visoka koncentracija jona i ozona u vazduhu, nevelika količina padavina i blaga leta i zime, odlike su vazdušnih banja, pa tako i Zlatibora.

Na Zlatiboru se susreću mediteranska i kontinentalna vazdušna strujanja, što je rezultiralo umerenom klimom, čistim i suvim vazduhom koji pogoduje svim respiratornim bolesnicima, niskim vazdušnim pritiskom i izrazitim ultraljubičastim zračenjem.

Pored mogućnosti lečenja oboljenja respiratornih puteva, kao što su bronhitis, bronhijalna astma, alergijska astma i druge, Zlatibor je pogodan i za lečenje sledećih bolesti:

  •  Poremećaja metabolizma

  • Kardiovaskularnih bolesti

  •  Isrcpljenosti i nervne prenapregnutosti

Klima Zlatibora jednako je blagotvorna tokom svih godišnjih doba, ali imajte na umu da planinski centar tokom zime i leta vrvi od turista. Smeštaj na Zlatiboru u sezoni potrebno je rezervisati nekad i nedeljama pre, jer se često dešava da svi kapaciteti budu rasprodati. Apartmani na Zlatiboru pružiće vam preko potreban mir i komfor, kao i svežinu i predivan miris četinarskih šuma.

Izleti na Zlatiboru

Jedan od najboljih načina da upoznate Zlatibor jesu duge šetnje na svežem vazduhu koje će imati blagotvorno dejstvo, kako na vaše respiratorne puteve, tako i na ceo organizam. Aktivan odmor na planini poboljšaće vaše zdravstveno stanje.

Kada su izleti na Zlatiboru u pitanju, jedna od omiljenih staza za šetnju je čuvena „staza zdravlja“, koja vodi od centra Zlatibora do poznatog spomenika na Šumatnom brdu. Ova staza je duga dva kilometra i lako će je savladati pripadnici svih generacija, jer nema strme uspone i nagibe i laka je za hodanje. Uspon ovom stazom biće podjednako lak i potpuno zdravim osobama, kao i osobama narušenog zdravlja. Kada se popnete na Šumatno brdo, provedite na istom bar pola sata i udahnite „ružu vetrova“, koja se na ovom mestu prepliće. Uživaćete u svežem vazduhu i predivnom pogledu na okolna brda i netaknutu prirodu.

Izleti na Zlatiboru ne mogu proći bez posete lokalitetu Oko. Do izvora koji po predanju leči oči je lako doći, a od srca Zlatibora udaljen je svega pet kilometara. Šetnja po ovoj putanji pružiće vam priliku da se nadišete svežeg vazduha i biće užitak za sva čula, a oslobodiće vas stresa i napetosti. Na 1 km udaljenosti od izvora Oko nalazi se vidikovac na Obadovom brdu, koji vredi posetiti.

Planinarenje Zlatibor

Za ljubitelje aktivnijeg odmora, zdrave ljude koji su u dobroj fizičkoj formi, predlažemo planinarenje dugim planinskim stazama. Pored zdravstvenih benefita, uspinjanje ovim rutama daće vam priliku da Zlatibor spoznate iz potpuno novog ugla i uživate u njegovim prirodnim lepotama.

Planinarenje ka vrhovima Čigota ili Gradina podrazumeva duže i strmije staze, nego što je „staza zdravlja“. Polazi se od centra Zlatibora, a staze zahtevaju konstantno uspinjanje, te se smatraju stazama srednjeg intenziteta napora. Kada nakon 6 km uspona dođete do vrha Gradina, možete uživati u letnjikovcu koji ima i teleskop, koji će svim ljubiteljima prirode pružiti mogućnost da podrobnije osmotre okolinu.

Planinarenje na Zlatiboru ne bi bilo potpuno bez uspona do najvišeg planinskog vrha Tornik, koji leži na 1496 m nadmorske visine. Do vrha Tornik vodi obeležena planinska staza, a od centra Zlatibora potrebno je preći put dugačak 14 km. Ova staza predstavlja pravi izazov i za iskusne planinare, stoga na njen put možete krenuti samo ako ste u dobrom zdravstvenom stanju i još boljoj fizičkoj formi. Nagrada za vaš trud biće pogled sa vrha Tornik, od čije lepote zastaje dah.

Šetnje i izleti na Zlatiboru biće uživanje za sva vaša čula. Ukoliko vam je zdravstveno stanje narušeno nakon posete ovoj magičnoj planini sigurno ćete osetiti pomak na bolje. Ako ste pak potpuno zdravi, poseta Zlatiboru idealna je za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja. Nemojte se ograničavati samo na staze koje smo naveli. Istražujte Zlatibor, otkrivajte njegove manje poznate delove i uživajte u nesvakidašnjoj lepoti koju ova planina nesebično daruje svim svojim posetiocima.

Podeli:

Komentari