Vaspitačica otkriva svojih 6 saveta za uspostavljanje discipline

Da li ste primetili kako se deca drugačije ponašaju u školi i kod kuće? Jedno od pitanja koje mi roditelji najčešće postavljaju je kako uspostavljam disciplinu na času. Ovde ću navesti tehnike koje sam naučila, kako u školi, tako i u svojoj kući.

Foto: Flickr

  1. Kada sve zakaže, napravite predah

Predah je od velike pomoći kod dece školskog uzrasta i mlađe. Izvucite dete iz situacije koja prouzrokuje stres ili bol. Napravila sam nekoliko mesta u učionici gde dete može da se povuče kada osećanja postanu prejaka za njega, pa nije sposobno da reši neki problem.

Ova mesta su privatna, udobna, ušuškana u ćoškovima učionice u kojima se nalaze mekani, ogromni jastuci, albumi sa slikama odeljenja, neke knjige i stvarčice koje mogu ublažiti nervozu, kao što su loptice za stiskanje, plišane igračke.

Ovakva pauza bi trebalo da traje onoliko minuta koliko dete ima  godina (osim ako dete ne zatraži da traje duže).

Kada vreme istekne, pitam dete da li zna zašto je bilo odvojeno od ostalih i pomognem mu da dođe do boljih rešenja problema. Kod kuće imam ovakva mestašca u dnevnoj sobi. Dajte im vremena da budu sami i učestvujte u nekim aktivnostima koje će umiriti dete i koje mu neće davati da se oseća krivim ili kažnjenim. To smiruje situaciju.

I eto: metode iz učionice koje funkcionišu i kod kuće. Ove metode pomažu da shvatite dečije osnovne potrebe, da im omogućite da uče i da se razvijaju i da unaprede svoje veštine i samopouzdanje.

Negativne metode podsticanja dobrog ponašanja, kao što su batine ili „tajm-aut“, funkcionišu samo u početku zbog prvobitnog šoka deteta, ali vremenom gube svoju efikasnost.

Kada isprobavate navedene tehnike, imajte na umu da se ponašanje ne menja preko noći. Vaspitači kao ja rade na dnevnim rezultatima deteta. Ali, disciplina i vaspitanje je nešto za šta su potrebne godine učenja, prakse i vežbanja.

U ulozi roditelja može biti mnogo teže. Pohvalite sami sebe. Nađite podršku; dozvolite partneru, porodici i prijateljima da se uključe i zapamtite da nađete vremena za sebe kako biste napunili baterije.

Priredila: Aleksandra Ivković

Zelena učionica

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA