Vakcine u prvim godinama života

Vakcinacija – imunizacija je najbolji način sprečavanja (prevencije) oboljevanja od zaraznih bolesti. Ovako se sprečava širenje zaraza među decom, ali i odraslima.

Foto: Canva

Šta je u stvari vakcinacija?

Vakcinacija – imunizacija je najbolji način sprečavanja (prevencije) oboljevanja od zaraznih bolesti. Ovako se sprečava širenje zaraza među decom, ali i odraslima.

Vakcine se sastoje od oslabljenih ili “iseckanih” mikroorganizama (virusa ili bakterija), a tako su napravljene da ne mogu da izazovu infekciju, ali pomažu imunološkom sistemu organizma da nauči da se bori sa izazivačima zaraznh bolesti.

Postoje vakcine koje sadrže delove hemijskih supstanci (toksina) kojima mikroorganizmi napadaju čoveka i izazivaju veoma teška oboljenja (na primer tetanus i difterija).

Šta se dešava u organizmu deteta koje je primilo vakcinu?

Kada se vakcina da detetu odbrambeni (imunološki) sistem “vidi” sadržaj vakcine kao uzročnika bolesti. Počinje proces stvaranja otpornosti (imunizacija) na mikroorganizam (ili toksin) koji se sastoji u stvaranju antitela, ali i “uvežbavanju” pojedinih imunoloških ćelija za borbu protiv prouzrokovača bolesti.

Kako smo već napomenuli, vakcina ne može da izazove bolest, ali je dovoljno “jaka” da se imuni sistem nauči da prepozna mikronapadače, tako da ako nekada stignu u organizam biće uspešno “utamanjeni”. To je suština imunizacije.

Zašto ih dajemo tako rano – već u prvim danima života?

Kad se beba rodi njen imuni sistem je prilično “tanak”. Nešto antitela beba preuzme od mame, ali prvi meseci života su ujedno i početak prve faze sazrevanja imunološkog sistema deteta. Zato je logično da se u taj proces sazrevanja “ugrade” i važne imunološke informacije o prouzrokovačima opasnih infekcija, a to se nesumnjivom najbolje sprovodi ranom vakcinacijom.

Zašto se neke vakcine daju više puta (revakcinacija)?

Imuni sistem je jedna veoma složena armija različitih ćelija – vojnika, i biohemijskih procesa i supstanci koji učestvuju u odbrani organizma od infektivnih agenasa. Prilikom pravljenja nekih vakcina prouzrokovači bolesti (virusi, bakterije ili toksini) moraju biti oslabljeni tako da ne mogu da izazovu infekciju, ali stimulišu detetov imunitet.

Zato je potrebno “osvežiti pamćenje” odbrambenog sistema i ponavljati iste vakcine da bi se došlo do potpune imunizacije, dakle sigurne zaštite od mikroorganizama protiv kojih se vakcinacija sprovodi.

Ima li neželjenih efekata vakcinacije?

Naravno da ima, ali su kod ogromne većine dece neželjeni efekti vakcinacije blagi i prolazni. Sa osavremenjivanjem farmako-tehnoloških postupaka dobijene su “čiste” vakcine što je značajno smanjilo pojavu neželjnenih efekata imunizacije.

Mogu se javiti takozvane lokalne reakcije (na mestu uboda) – otok, crvenilo, bol što obično dovede do nervoze i “kenjkavosti” beba.

Porast temperature, koji je retko drastičan, traje par dana (to su takozvani sistemski neželjeni efekti). Sve to, kod ogromne većine beba, prođe sa malo analgetika, a često i bez lekića, a dete će za par dana zaboraviti na vakcinu.

Izuzetno retko se dešavaju ozbiljne (neurološke) komplikacije vakcinacije koje se lako uočavaju od strane roditelja i brzo dovode decu pedijatru. Sa poboljšanjem procesa proizvodnje vakcina ove komplikacije su pravi raritet.

Jedno je sigurno – neželjeni efekti vakcina su beznačajni, u poređenju sa nesumnjivom koristi koje imunizacija pruža.

Koje su obavezne vakcine u prvoj i drugoj godini života?

Naš imunizacioni protokol predviđa sledeće obavezne vakcine:

 • BCG vakcina – protiv tuberkuloze
 • Petovalentna vakcina koja sadrži pet komponenti (protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, protiv bakterije Hemofilus influence. Daju se tri doze u prvoj godini (sa razmakom od mesec dana), i jedna revakcina u 2. godini (sa 18 meseci)
 • Vakcina protiv hepatitisa B. Daju se tri doze: na rođenju, pa sa mesec dana i sa šest meseci.
 • Vakcina protiv pneumokoka (S. pneumoniae): dve doze u 1. godini i revakcina u 2.
 • MMR vakcina – protiv malih boginja, zaušaka i rubeole: prva doza u 2. godini (sa 13 meseci), a revakcina u 6. godini

 

Pokazalo se da kombinacije vakcina efikasno imunizuju dete, a tako se smanjuje broj “bockanja”beba. Kod nas je registrovana kombinovana petovalentna vakcina. Pored petovalentne postoji i šestovalentna kombinovana vakcina (koja pored svih komponenti petovalentne vakcine sadrži i vakcinu protiv Hepatitisa B.

Dete treba da je zdravo kada se vakciniše!

Ako ima jasne znake infekcije: kija, kaščljuca, curi mu nos, ima crveno grlo i tpovišenu temperaturu, mudro je sačekati sa vakcinacijom bar nedelju dana. Nije dobro da se dete vakciniše danas, a za par dana da dobije febrilnu virusnu infekciju koje je tek počela da se razvija na dan vakcinacije.Zato pedijatar pregleda dete pre svake vakcinacije.

Bebe koje dobijaju transfuzije posle rođenja se malo kasnije vakcinušu (obično se odlaže za 3 do 6 meseci), a detaljno uputstvo se dobija uz otpusnu listu.

Koje su vakcine korisne za bebu, a nisu obavezne

 • Vakcina protiv virusa varičele (ovčijih boginja) če se davati deci u 6. razredu koja nisu vakcinisana i nisu preležala varičele, godina, a obavezna je za rizične grupe.
 • Vakcina protivmeningokoka – bakterije koja izaziva ozbiljnu infekciju moždanih ovojnica (meningitis), ali i sepsu sa fatalnim ishodom.

I pored mnoštva istraživanja koja potkrepljuju efikasnost vakcinacije (uz minimalne i retke neželjene efekte) se i dalje dovodi u pitanje potreba za imunizacijom (vakcinacijom) beba. Ovde zaista nema dileme – vakcine su neophodne, a vakcinacija u prvoj i drugoj godini života udara “imunizacioni temelj” za borbu protiv veoma opasnih infektivnih bolesti.

Dokaza je mnogo, ali je jedan najjači: od kad se vakcine redovno daju bebama smrtnost od zaraznih bolesti kod dece je drastično smanjena, a pojedine bolesti su potpuno pobeđene (iskorenjene) zahvaljujući upravo imunizaciji.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

Podeli:

Komentari

 1. Marina says:

  Beba 18 meseci je juce primila revakcinu Pentaksim-to je cetvrti.Dosad na tu vakcinu nije imala reakcije.Ali od nocas ima temperaturu koja je za sada do 37.6.Da li je moguca temperatura od vakc8ne I koliko moze trajati? Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Da – moguće je, a ne traje duže od par dana.

   Ako potraje duže od 72 sata od vakcinacije, treba misliti i na druge uzroke, a pre svega na neku od aktuelnih virusnih infekcija.

 2. Bojana says:

  Postovani, beba je primila prevenar 13 prvi put sa nepunih 5 meseci i revakcinu 2 meseca kasnije, tj. sa svojih nepunih 7 meseci. Da li je potrebna i treca revakcina i kada? Koliko dugo je dete zasticeno sa ovom vakcinom? Hvala unapred na odgovorima

  • MojPedijatar says:

   Da se 3. doza da čim napuni 12 meseci, onda je kompletirana zaštita koja traje decenijama!

 3. Tanja says:

  Postovani,

  Moje dete ima tri godine, primilo je Polio a nije DTP, dali su mu odvojeno ne znam zasto, i sad sa zakasnjenjem treba da primi tu revakcinu. Dr mi je prvo rekla da se DTP vise ne daje nego samo Pentaxim, koji sadrzi sve to, pa je u medjuvremenu proverila i rekla mi je da on moze da primi Pentaxim iako je jednu komponentu koju on sadrzi vec dobio, i da to nije problem.

  Molim Vas za misljenje o ovome, ja sam bas uplasena, ne znam sta da radim, a imam mogucnost do 31.01. da ga odvedem u Bosnu da primi DTP, posto se kod njih do tada daje.

  Hvala unapred

 4. marija says:

  moja beba ima 8 mesecci I nije primio nijednu vakcinu ni bsz jer je prevremeno rodjen pa mu nisu dali na rodjenju da li bsz mora da primi do prve god da li je kasno za ove ostale jer smo imali problema za vadjenje knjizice hvala unapred

 5. Maja Josifovic says:

  Postovani, moja beba koja sada ima 7 meseci ima bakteriju Hemofilus influence a protiv nje je vakcinisana. Privi put je imala tu bakteriju u nosu sa 5 meseci i to 30%. A sada sa 7meseci opet je ima u nosu i to 40%. Kako je to moguce? Sta bih ja trebalo da radim i kome da se obratim za pomoc?

  • MojPedijatar says:

   To je POTPUNO NEBITAN nalaz!

   Nema nikakvog značaja i NE treba ga ponavljati.

  • Sanja Radic says:

   Zdravo , imam i ja nedoumica vezano za temu. Moj bebac isto ima 7meseci i ima Haemophilus influenze i streptokoku u oba oka. Isto je primio prvu dozu pentaksim protiv ove bakterije februara meseca i posle 10 dana kada smo radili briseve videla se i ta hemofilus bakterija a pre toga je bila samo streptokoka. Ja bas nesto mislim da ima veze sa vakcinom,zanima me da li si se raspitivala o tome da li mozda zbog toga dobilo dete bakteriju?

   • MojPedijatar says:

    To je totalna BESMISLICA!!!

    Vakcina ŠTITI od bakterija, a NE izaziva infekcije!

    Ove bakterije u POVRŠINSKE i nemaju nikakve veze sa vakcinacijom – stigle su SPOLJA.

 6. Natasa says:

  Postovani,starija cerka ide u vrtic,pojavile su se ovcije boginje koje ona nije prelezala,a beba treba da dobije pentaxim,drugu dozu,vec smo jednom odlagali zbog prehlade,ima 6meseci,ne znam sta mi je pametno ciniti,da li cerku povuci iz kolektiva,ima li svrhe,da li da odlozim vakcinu,a ona da bude kod kuce neko vreme?

  • MojPedijatar says:

   Da date bebi Pentaxim – ŠTO PRE,a povlačenje starijeg deteta sada NEMA mnogo smisla.

 7. Ena says:

  Postovani kada beba treba da primi polio i mmr vakcinu? I na koji nacin se one daju? Uplasena sam jer sam citala o tome da mmr izaziva autizam, a ziva polio vakicina deciju paralizu. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Daje se u 2. godini života, a ogroman broj istraživanja je jasno pokazao da mmr vakcina NE izaziva autizam.

Strana 1 od 912345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA